Naslovnica > VIJESTI > Ljetne večeri HNK u Zagrebu

Ljetne večeri HNK u Zagrebu

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu započinje s Festivalom Ljetne večeri HNK u Zagrebu koji će se održavati ispred kazališta na Trgu Republike Hrvatske od 29. svibnja sve do 3. srpnja.
Share on facebook
Share on twitter

Festival Ljetne večeri HNK u Zagrebu bit će otvoren 29. svibnja svečanim koncertom koji počinje u 20.10 sati u povodu Dana državnosti i Dana grada Zagreba. Umjetnički program uživo prenosit će Hrvatska radiotelevizija.

U uvodnoj riječi intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč istaknula je kako se neke stvari u kazalištu pomno osmišljavaju dok se druge jednostavno događaju. A kako je kazalište ogledalo stvarnosti, Festival Ljetne večeri HNK u Zagrebu, spletom svih okolnosti se tijekom pandemije  naprosto dogodio.
Pozornica ispred kazališta nikada ne bi bila u planu da nije bilo lockdowna i virusa COVID 1. Programi ispred kazališta na koje su pozvani svi građani, postat će i dio redovnog programa HNK u Zagrebu, rekla je Dubravka Vrgoč

Novi ravnatelj Opere Giorgio Surian govorio je o umjetničkom programu Ljetnih večeri s naglaskom na mlade operne pjevače koji će obogatiti glazbene večere kratkim izvedbama poznatih opera poput Seviljskog brijača, Figarovog pira i Ljubavnog napitka. Bit će to odličan način da prepoznamo mlade operne talente, istaknuo je.

Plesni dio programa bazirat će se na klasičnom baletu i ulomcima najljepših bijelih baleta poput Labuđeg jezera. Publika će imati priliku i ekskluzivno vidjeti ulomke iz nove baletne premijere Giselle u koreografiji renomirana baletnog umjetnika i zvijezde pariškog Baleta Joséa Carlosa Martíneza koja je u planu iduće sezone. Program ćemo započeti koprodukcijom našeg kazališta s Francuskim institutom i Baletom Preljocaj koja se temelji na ulomcima najpoznatijih predstava Baleta Preljocaj. Baletne večeri sadržavat će i kratke svakodnevne vježbe kojima ćemo prikazati kako naši plesači započinju dan, govorio je ravnatelj Baleta Leonard Jakovina.

A  kako bi proslavio ove godine 100 godina svojega postajanja i isto toliko godina francusko-hrvatskih kulturnih razmjena, Francuski institut u Hrvatskoj u koprodukciji s Baletom Preljocaj u Francuskoj i HNK-om u Zagrebu te uz podršku hrvatskog Ministarstva kulture i medija i Turističke zajednice grada Zagreba, osmislio je izniman program suradnje u području suvremenog plesa obrazložio je Thomas Schnabel ataše za kulturu i ravnatelj Francuskog instituta u Zagrebu.

Raznolik program priprema i Drama zagrebačkog HNK koja će u suradnji sa Sajmom knjiga u Puli San(j)am knjige uprizoriti dva performansa koji će biti izvedeni u Puli i ispred kazališta u Zagrebu. Poezijom se Drama intenzivno bavila cijelu sezonu te je ona postala i svojevrsni naš zaštitni znak. U tematskim dijelovima večeri izvest ćemo poeziju suvremenih hrvatskih pjesnikinja a održat ćemo i večer slavenskih pjesnika dok ćemo jedan program posebno posvetiti pjesnikinjama Božici Jelušić i Ireni Vrkljan, objasnio je ravnatelj Drame Ivica Buljan.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE