Search
Close this search box.

[EKSKLUZIVNO] Ozren Prohić je jedan od dvojice suspendiranih nastavnika ADU

Redoviti profesor na Odsjeku kazališne režije te donedavni savjetnik intendantice HNK u Varaždinu jedan je od dvojice nastavnika kojima je dekan ADU odredio suspenziju rada sa studentima. [DOKUMENTI]

Kako smo već pisali ovdje, dekan ADU, izv. prof. art. Davor Švaić donio je odluku o suspenziji dvojice nastavnika te škole i to na preporuku Povjerenstva za provođenje unutarnje istrage o utemeljenosti prijava za spolno uznemiravanje, zlostavljanje, kršenja načela ravnopravnosti spolova te povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja koje je zaprimilo prijave protiv njih.

Teatar.hr je pak došao u posjed email poruke koju je dekanatu, Studentskom zboru ADU i Odsjeku kazališne i radijske režije poslao njegov predstojnik Tomislav Pavković, a u kojoj kao jednog od dvojice suspendiranih nastavnika imenuje redovnog profesora Ozrena Prohića.

Pavković je, naime, prošle subote, 30. listopada uputio pismo slijedećeg sadržaja:

Poštovane kolegice, poštovane kolege,
jučer, u petak 29. listopada u 16:56h dobio sam mail od tajnice Akademije dramske umjetnosti gospođe Elizabete Marijanović sa dekanovom Odlukom kojom se kolegi Prohiću "privremeno određuje prestanak obavjanja dijela radnih obaveza koje uključuju kontakt sa studentima Akademije dramske umjetnosti", a odluka "ostaje na snazi do okončanja postupka nadležnih tijela ili do opoziva". Dakle, jedan dio vaših zahtjeva već je jučer proveden.

Sazvao sam sastanak Vijeća Odsjeka na kojem je ionako obavezno prisustvo studentskog predstavnika, kada kolege potvrde termin javit ću vam mjesto i vrijeme održavanja sastanka. A vas molim da izaberete vašeg predstavnika u Vijeću Odsjeka u ovoj akademskoj godini.

Očitovanje svakog pojedinog nastavnika će biti moguće tek kada dobijemo službeni uvid u dokumentaciju i postupak koji provode nadležna tijela. Stoga ovom mailu prilažem i Pravilnik o radu "povjerenstva za provođenje postupka unutarnje istrage o utemeljenosti prijava za spolno uznemiravanje, zlostavljanje, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu" kojim su definirani koraci u postupku.

I na kraju, najbitnije, bilo koji oblik nasija, uznemiravanja, seksizma, šovinizma i homofobije potpuno je neprihvatljiv, pogotovo u akademskom krugu, pogotovo u umjetničkoj pedaogiji, okružju koje ima poticati kreativnost i širenje horizonata, a ne zatvorenost i strah. I na tome će Odsjek intenzivno raditi. Iskreno se nadam da vam recentni i događaji iz protekle godine neće smanjiti entuzijazam i radost studiranja.

Srdačno,
Predstojnik Odsjeka kazališne i radijske režije
izv.prof.art. Tomislav Pavković

 

Iz pisma je, dakle razvidno, da su studenti tražili sankcije za Prohića, jer je kako piše Pavković 'dio njihovih zahtjeva već proveden'. Nastavnici su, pak, priliku za vlastito očitovanje imali na sastanku Vijeća Odsjeka koji se održao jučer, a na kojem su uz poneki disonantni glas Prohićeva predavanja i mentorstva do daljnjeg preraspoređena drugim predavačima.

To, naravno, ne implicira Prohićevu krivnju o kojoj će odlučiti 'nadležne državne institucije', kako nam je to jučer priopćio dekan Švaić.

Prijava Etičkom povjerenstvu, slučajevi HNK Varaždin i Rijeka

Prohić je, međutim, već bio predmet istrage Etičkog povjerenstva ADU 2018. godine, o čemu smo pisali ovdje.

U rujnu 2018. godine povjerenstvo je razmatralo navode Studentskog zbora iz pisma Akademijskom vijeću, a u kojem se Prohića optužuje za dolazak na nastavu u alkoholiziranom stanju, zlostavljanje i vrijeđanje studenata te lažiranje akademskih dokumenata i slično.

Rečeno pismo Studentski zbor uputio još u travnju 2018., a ubrzo je na njega stigao i odgovor grupe od 30-tak studenata posve drugačijeg stava, a koji su promptno stali u Prohićevu obranu, među inim i formulacijom poput ove:

U ovo doba ispita, koji profesor u okviru Akademije, ili oko nje, nije popio barem jedno piće?

Slučajno ili ne, u grupi studenata koji su potpisali takvu argumentaciju našlo ih se i nekoliko koji su vrlo brzo upravo odlukom Ozrena Prohića dobili angažmane u varaždinskom HNK u kojem je tada (pa sve do srpnja ove godine) bio savjetnik intendantice. Rečeni savjetnički ugovor raskinut je nakon što ga je, nakon sedam godina obnavljanja, Kazališno vijeće ocijenilo 'simuliranim' i 'ništetnim', a interna gradska revizija ustvrdila da se radi o prikrivenom radnom odnosu.

Uz sve navedeno, Prohiću se sudi i zbog poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti u vrijeme dok je bio ravnatelj Opere HNK u Rijeci, o čemu smo detaljno pisali ovdje.

Na potezu su, dakle, institucije.

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE