Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Ozren Prohić je gotovo 7 godina protuzakonito radio u HNK Varaždin?

Ozren Prohić je gotovo 7 godina protuzakonito radio u HNK Varaždin?

Nakon afere u ZKM, pa one u HNK Rijeka (zbog koje se još uvijek vodi sudski proces), problematičan je i Prohićev angažman na poslovima savjetnika intendantice u varaždinskom HNK.
Share on facebook
Share on twitter

Novo Kazališno vijeće HNK u Varaždinu, a koje je konstituirano nakon lokalnih izbora, zatražilo je od intendantice te kuće, Jasne Jakovljević da raskine ugovor koji je od 2015. jednom godišnje sklapala sa svojim savjetnikom Ozrenom Prohićem, jer ga je temeljem pravne ekspertize Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi (HSDK) ocijenilo simuliranim i ništavnim.

Varaždinsko kazalište, koje zahvaljujući nikad obrazloženim izmjenama Zakona o kazalištima na prijedlog Andree Zlatar Violić, od 2013. godine ima status nacionalnog teatra, od te iste 2013.  - suprotno statutu - nema ni poslovnog ravnatelja ni umjetničke ravnatelje. Umjesto potonjih, program je od 2015. kreirao upravo Prohić kao savjetnik intendantice i to temeljem ugovora o djelu koji je obnavljan jednom godišnje, a  posljednji put 7.1.2021. s rokom valjanosti do 31.12.2021. Time je, tvrdi HSDK, prikrivan stvarni radni odnos.


Prikriveni radni odnos

Kako stoji u mišljenju Glavnog tajnika HSDK, Domagoja Rebića:

"Ugovor o djelu je dvostrano obvezujući pravni posao temeljem kojega je izvođač djela dužan izvršiti određenu radnju, na određeni način, u određenom roku, sukladno pravilima struke i nalozima naručitelja djela, dok je potonji za tako izvršeno djelo dužan izvršitelju djela isplatiti ugovorenu naknadu.

Dakle, ugovor o djelu nije i ne može biti osnova izvršavanja određenih poslova kroz određeni vremenski period, kontinuirano, jer u tom slučaju radi se o prikrivenom (simuliranom) pravnom poslu koji u naravni predstavlja ugovorni radni odnos.

Opisani poslovi koje navodite u opisu poslova izvršitelja djela, po svojoj prirodi mogu biti poslovi koji predstavljaju ugovorni radni odnos, s obzirom da se isti obavljaju kontinuirano, u sebi sadrže pravo izvršitelja djela na donošenje naloga radnicima naručitelja djela, organiziranje rada, a što sve spada u poslove koji se mogu temeljiti na ugovornom radnom odnosu.

Slijedom navedenoga, smatram ovakav oblik rada, u javnoj ustanovi koja se financira iz javnih sredstava, nezakonitim, te kao takav, i neprimjerenim jer se očito radi o prikrivenom radnom odnosu, a što predmetni ugovor o djelu čini ništetnim."


Prohiću se zbog sličnog djela već sudi

Dodatni je problem što se zbog sličnog (ne)djela u jednom drugom kazalištu s nacionalnim statusom Prohiću već sudi. Naime, DORH je još 2018. godine nakon višegodišnje istrage podigao optužnicu protiv Prohića, bivše intendantice HNK u Rijeci Nade Matošević i još nekoliko  osoba, a proces je još uvijek u tijeku. Prohić je optužen da je kao izvanredni profesor zaposlen na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti (ADU) u punom radnom vremenu, s riječkim HNK sklopio autorski ugovor za poslove ravnatelja Opere te kuće u iznosu višem od mjesečne plaće po propisanom koeficijentu za to radno mjesto, čime je Prohiću pribavljena protupravna imovinska korist u visini od najmanje 106.300,89 kuna razlike isplaćenog honorara od propisane plaće tog radnog mjesta, na štetu Kazališta.

Uz to, Prohiću se prethodno sudilo zbog gospodarskog kriminala u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 2018. godine istraživalo ga je i Etičko povjerenstvo ADU na kojoj i dalje radi.

Ni Kazališno vijeće HNK u Varaždinu nakon podizanja optužnice 2018. godine, a ni kasnije, nije vidjelo nikakvu prepreku kontinuiranom produljivanju Prohićeva ugovora. Možda i zato što je rečenim vijećem suprotno Zakonu u kazalištima predsjedala tehnološka tehničarka srednje stručne spreme Otilija Cvetko, bivša gradska vijećnica i članica HDZ-a,  koja - s obzirom da nije ugledna umjetnica ili kulturna radnica - u to vijeće nikad nije smjela biti imenovana.

Na to i niz drugih nezakonitih imenovanja u nadzorna tijela hrvatskih kazališta, naročito onih s nacionalnim statusom skrenuli smo svojevremeno pažnju Ministarstvu kulture koje je po Zakonu o kazalištima nadležno za zakonitost njihova rada, no tad nam je odgovoreno kako će problem biti riješen izmjenama zakona, koje još uvijek nismo dočekali.


Znakovito (ne)postupanje Ministarstva kulture

Isto to ministarstvo, svojim ovlastima usprkos, nije reagiralo ni na činjenicu da je HNK Varaždin godinama bez većine uprave kao i da mu program kreira savjetnik kojemu Republika Hrvatska upravo sudi, iako su na sve to nemali broj puta javno upozoravali zaposlenici kazališta.

Dapače, na prošlom natječaju za intendantsko mjesto HNK u Varaždinu, zaključenom u travnju 2019. godine, za intendanticu je opet izabrana Jasna Jakovljević premda je u trenutku stupanja u taj mandat imala navršenih 68 godina, dok Zakon o radu (još uvijek) propisuje odlazak u starosnu mirovinu sa 65 navršenih godina.

Kad je jedna od njezinih protukandidatkinja problematizirala tu i niz drugih spornih činjenica na natječaju dobila je odgovor Kazališnog vijeća kako za imenovanje ne postoji prepreka upravo temeljem mišljenja Ministarstva kulture.

"Ministarstvo kulture je dalo odgovor da ne postoji zapreka, prema članku 120. Zakona o radu, ako se ispunjavaju svi uvjeti natječaja", ustvrdila je tad već spomenuta predsjednica Kazališnog vijeća, tehnološka tehničarka Otilija Cvetko.

Slučajno ili ne, u kazalištu prema kojem je Ministarstvo kulture tako blagonaklono, istovremeno je kao vanjska suradnica producentski zanat pekla Prohićeva kolegica s ADU, nekadašnja pomoćnica ministrice, a potom njezina posebna savjetnica, Iva Hraste Sočo, u čijoj je nazočnosti u veljači svečano potpisan ugovor o suradnji HNK u Zagrebu i HNK u Varaždinu. Hraste Sočo, podsjetimo, tjednima figurira kao glavna kandidatkinja za intendanticu zagrebačkog HNK na natječaju koji je upravo u tijeku.


Hoće li itko odgovarati?

U međuvremenu je, nakon posljednjih lokalnih izbora, imenovano novo Kazališno vijeće varaždinskog HNK kojem je trenutno na čelu Marijan Varjačić, kazališni kritičar i povjesničar kazališta te bivši intendant te kuće od 1990. do 2005. godine. To je vijeće gotovo odmah po preuzimanju ovlasti koncem srpnja ustvrdilo da u kazalištu godinama vlada pravni nered te naložilo intendantici raskidanje spornog ugovora s Prohićem, što je ona na koncu i učinila. Dapače, vijeće je odlučilo da će eventualne Prohićeve dogovore za programe u 2022. smatrati ništetnima, te najavilo raščišćavanje brojnih drugih neodumica u kazalištu, pa je posve moguće da će vijesti sličnih ovoj, iz varaždinskog teatra uskoro biti još.

Kako pak na sve ovo gleda osnivač kazališta, Grad Varaždin, te hoće li Jakovljević i Prohić snositi ikakve posljedice zbog spornih ugovora, pitanja su koja smo postavili varaždinskoj pročelnici za društvene djelatnosti, Danijeli Vusić, a odgovor ćemo kad i ako ga dobijemo, objaviti u cijelosti.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI