Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Ozren Prohić je pod istragom Etičkog povjerenstva ADU

Ozren Prohić je pod istragom Etičkog povjerenstva ADU

Nakon dvije sudske optužnice iz gospodarske sfere, Ozren Prohić suočava se s optužbama i iz one etičke.
Share on facebook
Share on twitter

Nakon što je početkom ovog tjedna Državno odvjetništvo podiglo već drugu optužnicu protiv Ozrena Prohića, bjelodana je postala i činjenica da je on trenutno i protagonist postupka pred Etičkim povjerenstvom Akademije dramske umjetnosti na kojoj je zaposlen.

No, povjerenstvo ne raspravlja o navodima iz riječke optužnice, odnosno o činjenici da je Prohić bio stalno zaposlen na ADU, a autorskim ugovorom naplaćivao mjesto ravnatelja Opere HNK Rijeka ili daje trenutno i umjetnički savjetnik u HNK Varaždin.

Ne.

Etičko povjerenstvo raspravlja o navodima Studentskog zbora iz pisma Akademijskom vijeću, a u kojem se Prohića optužuje za dolazak na nastavu u alkoholiziranom stanju, zlostavljanje i vrijeđanje studenata te lažiranje akademskih dokumenata i slično.

Rečeno pismo Studentski zbor uputio je u travnju ove godine, a ubrzo je na njega stigao i odgovor grupe od 30-tak studenata posve drugačijeg stava, a koji su promptno stali u Prohićevu obranu.

Oba su pisma poražavajuće neozbiljna s obzirom da je riječ o podmlatku 'naše akademske zajednice'. U jednom se iznose ničim argumentirane optužbe, pa i faktografske greške glede akademske procedure, dok se u drugom optužbe za Prohićevu alkoholoziranost nastoji odagnati formulacijama tipa:

U ovo doba ispita, koji profesor u okviru Akademije, ili oko nje, nije popio barem jedno piće?

No, koliko god bila nereprezentativna, pisama su bila dovoljna za pokretanje postupka pred Etičkim povjerenstvom ADU, koje bi pravorijek trebalo donijeti vjerojatno idućeg tjedna. Bit će to, nako niza formalnih (pa povučenih) ili neformalnih pritužbi na Prohićev račun posljednjih godina, de facto prvi put da se suočava s eventualnim formalnim posljedicama istog, premda ni one neće biti bog zna kakve.

Najgore što se može dogoditi ustanovi li se da je Prohić prekršio etički kodeks jest da mu dekanica izrekne opomenu. Ona sama, pa tako ni ostatak upravnih tijela ADU ne mogu (kao ni uprave drugih sličnih akademskih i/ili javnih ustanova), ni na koji način testirati istinitost optužbi jer je podvrgavanje alkotestu u nas moguće isključivo samovoljno ili po nalogu policije.

Dakle, ne dođe li do nekog ozbiljnog incidenta, nitko pa ni Ozren Prohić u slučaju optužbi za alkoholiziranje na radnom mjestu u javnom sektoru ne mora brinuti za isto.

Činjenica je, međutim, da Prohiću u veljači ove godine nije izglasano napredovanje u više zvanje, odnosno status redovitog profesora, te da su se tome - uz sve predstavnike studenata - očito suprotstavili i neki profesori.

ADU je pak, slučajno ili ne, trenutno i u postupku donošenja vlastitog Pravilnika o stegovnoj odgovornosti nastavnika i suradnika.

***

prohic studenti
Studentskom zboru i Akademijskom vijeću

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE