Search
Close this search box.

#METOO: Dva nova slučaja zlostavljanja na ADU, obaviještena i policija

Kako nam je potvrdio, dekan ADU izv. prof. art. Davor Švaić donio je odluku o privremenom prestanku obavljanja dijela radnih obaveza koje uključuju kontakt sa studentima Akademije dramske umjetnosti za dva predavača te visokoškolske ustanove.

Kad  su siječnju ove godine zaredale brojne prijave seksualnog napastvovanja i uznemiravanja studenata na hrvatskim sveučilištima, upravo je zagrebačka ADU bila među školama koje su najpromptnije reagirale te detaljno razradile postupke za sigurnu prijavu sličnih slučajeva.

Ispostavilo se, međutim, da od anonimnih prijava nema velike koristi, kao i da je dobar dio slučajeva otišao u zastaru, suspendirana je tek jedna članica nastavničkog tima, ali  je procedura prijave i tretmana optužbi za uznemiravanje studenata ostala na snazi.

Po njoj su ovih dana na ADU zaprimljene prijave dva nova slučaja, što nam je u svom očitovanju potvrdio i dekan ADU, izv. prof. art. Davor Švaić.

"...sa žaljenjem Vas mogu informirati kako je naše Povjerenstvo za provođenje unutarnje istrage o utemeljenosti prijava za spolno uznemiravanje, zlostavljanje, kršenja načela ravnopravnosti spolova te povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja u tekućoj akademskoj godini zaprimilo dvije nove prijave. Prema preporukama Povjerenstva u oba sam slučaja donio odluke o privremenom prestanku obavljanja dijela radnih obaveza koje uključuju kontakt sa studentima Akademije dramske umjetnosti."

Švaić, međutim dodaje kako više od toga i činjenice da je prema previđenoj proceduri cijeli slučaj prepušten nadležnim državnim institucijama, ne može reći (a to uključuje i spol suspendiranih):
"O ostalim okolnostima novih prijava prema propisanim internim procedurama, kao i važećim zakonskim propisima, nisam u mogućnosti govoriti, mogu jedino dodati kako se postupci vode sukladno proceduri ADU, kao i pozitivnim propisima RH, te kako su o slučajevima obaviještene nadležne državne institucije.
Više informacija o temi rodne ravnopravnosti te seksualnog uznemiravanja, zlostavljanja, ucjenjivanja i diskriminacije, te procedurama vezanim za prevenciju na Akademiji možete pronaći na našoj web stranici posvećenoj tome: nismotrazile.adu.hr", zaključuje.

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE