Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Podignuta optužnica protiv bivše intendantice HNK Rijeka i Ozrena Prohića

Podignuta optužnica protiv bivše intendantice HNK Rijeka i Ozrena Prohića

Sumnjiči ih se, uz još dvije osobe, za počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.
Share on facebook
Share on twitter

Riječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je pred Županijskim sudom optužnicu protiv Nade Matošević – Orešković  bivše intedantice Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, drugooptužene poslovne ravnateljice kazališta Ane Lučić, tadašnjeg ravnatelja Opere Ozrena Prohića i voditeljice računovodstva Mirjane Pureta zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Istraga je, kako smo već pisali, pokrenuta u listopadu 2016. godine

Prvookrivljenu Nadu Matošević Orešković se tereti za počinjenje tri kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti i kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, a drugookrivljenu Lučić za počinjenje kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti i kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Puretu se tereti za počinjenje kaznenog djela povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, a Ozrena Prohića - trenutno umjetničkog voditelja HNK Varaždin i profesora na ADU, za počinjenje kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Prohić je, naime, bio zaposlen na zagrebačkoj Akademji  dramskih umjetnosti u vrijeme dok je bio ravnatelj Opere u Rijeci. I umjesto da poput svog nasljednika, Marina Blaževića osigura ugovore o radu na pola vremena u obje ustanove (što je premda komično - zakonito), Prohić je posao intendanta u Rijeci odrađivao za - autorski honorar!

Ugovoren je honorar u iznosu višem od mjesečne plaće po propisanom koeficijentu za to radno mjesto, čime je Prohiću pribavljena protupravna imovinska korist u visini od najmanje 106.300,89 kuna razlike isplaćenog honorara od propisane plaće tog radnog mjesta, na štetu Kazališta.

Nadu Matošević-Orešković, Anu Lučić i Mirjanu Puretu se pak tereti da su 2013. i 2014. godine propustile voditi propisane poslovne knjige i uredne evidencije o troškovima reprezentacije, rashodima s osnova autorskih ugovora i ugovora o djelu, kao i da nisu osigurale unošenje u poslovne knjige i iskazivanje o financijskim izvješćima obveza po načelu nastanka poslovnog događaja. Na opisani način rezultati poslovanja nisu iskazani objektivno i istinito te je otežana revizijska kontrola poslovanja ustanove.

Uz to, bivša intedantica je od 2007. do 2014. godine,  isplatila stimulacije u visini deset posto od iznosa uplaćenih sponzorstava u korist drugookrivljene Lučić i zaposlenice marketinga iako se radilo o poslovima u opisu njihovih radnih mjesta, za koje su primale plaću.

Slijedom toga je Lučićevoj pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 201.500.00 kuna, a HNK Ivana pl. Zajca je oštećena za isplaćeni bruto iznos od 439.837,56 kuna, dok je zaposlenici marketinga pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 55.631,86 kuna, a Kazalište oštećeno za isplaćeni bruto iznos od 99.488,35 kuna.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI