Search
Close this search box.
  • NASLOVNICA
  • >
  • BESPLATNI SADRŽAJ
  • >
  • Puna tri mjeseca od početka krize u zagrebačkom HNK, ministica kulture još uvijek nije osnovala najavljeno istražno povjerenstvo

Puna tri mjeseca od početka krize u zagrebačkom HNK, ministica kulture još uvijek nije osnovala najavljeno istražno povjerenstvo

Pitali smo Ministarstvo kulture što se događa, odgovor se svodi na - 'pomalo, gdje vam se žuri'. U međuvremenu, DORH je potvrdio kako i dalje provodi izvide slijedom optužbi na račun intendantice.

Sad već davnog 16. studenoga prošle godine, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi podigao je kaznenu prijavu protiv intendantice HNK u Zagrebu, Dubravke Vrgoč, a zbog načina upravljanja korona krizom u središnjem nacionalnom teatru.

Uslijedila je tragična smrt zborista Ante Topića, a potom i višemjesečni, teško prepričljiv skandal čiju kronologiju možete provjeriti ovdje. Ministrica je kazalište uspoređivala s nogometom, predsjednik Kazališnog vijeća tvrdio da je zaražen 'odgovorno' sjeo u vlak i otišao u Liku, skrivali su se kontakti oboljelih, pisali apeli i protuapeli... Podijelila se javnost, ali i struka, pa se s jedne strane našla većina djelatnika HNK u Zagrebu, a s druge intendantica, tek dio ansambla Drame i - ministrica kulture.

Potom je na zahtjev Marijane Puljak, a slijedom upita Snježane Banović, cijeli slučaj dospio i na dnevni red nadležnog saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, koji je prilično tragikomično o njemu raspravljao dva puta: 21. siječnja u sklopu redovite sjednice, te opet na tematskoj sjednici 26. siječnja.

Na potonjoj sesiji je, a na prijedlog zastupnika Damira Bakića (Možemo!), među inim zaključeno i kako će ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek osnovati posebno povjerenstvo koje bi trebalo istražiti što se to zapravo zbiva u zagrebačkom HNK.

Od te je sjednice odbora prošlo više od tri tjedna, od podizanja kaznene prijave protiv intendantice i više od tri mjeseca, a o famoznom povjerenstvu - ni slova. Dapače, u međuvremenu je čak i DORH potvrdio da nastavlja predistražni postupak protiv intendantice Dubravke Vrgoč.

Stoga smo Ministarstvu kulture i medija poslali nekoliko pitanja:

  • Je li i kad rečeno povjerenstvo uopće osnovano?
  • Ako jest, po kojim su kriterijima birani članovi / članice istog?
  • Koje ovlasti ima povjerenstvo i koji rok za dostavu zaključka?
  • Ako pak povjerenstvo još uvijek nije imenovano, zašto, te hoće li i kad biti?

Odgovor smo zaprimili danas, a vrijedi ga prenijeti u svoj njegovoj raskoši:

"Nastavno na Vaš upit obavještavamo kako je Ministarstvo u finalnoj fazi postupka formiranja Povjerenstva koje će u ime osnivača Ministarstva i Grada Zagreba voditi razgovore s predstavnicima svih triju ansambala kao i Upravom te dati mišljenje o stanju u HNK.

Rad povjerenstva neće analizirati provođenje epidemioloških mjera niti nadzirati zakonitosti rada HNK. Povjerenstvo će pomoći da se sagleda činjenično stanje glede aktualne situacije u HNK i stvori kvalitetno okružje za nastavak rada."

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE