Search
Close this search box.

Preminula prva žrtva korone u zagrebačkom HNK

Nakon što je polovicom studenoga sindikat podigao kaznenu prijavu zbog načina upravljanja pandemijom u središnjem nacionalnom kazalištu, jučer je preminula i prva žrtva.

U COVID-19 respiratornom centru u zagrebačkoj Dubravi jučer navečer preminuo je član zbora Opere HNK u Zagrebu, Ante Topić. Od njega se cijelog dana na društvenim mrežama opraštaju kolege, koji će u spomen na omiljenog tenora od 16 sati paliti lampione pred središnjom nacionalnom kazališnom kućom.

Podsjetimo, zbog navodnog skrivanja kontakata zaraženih u HNK, kao i zbog poticanja na lažiranje bolovanja, Sindikat hrvatskih djelatnika u kulturi podigao je  polovicom studenoga kaznenu prijavu protiv intendantice Dubravke Vrgoč. Ona se, međutim, do danas nije izjasnila o konkretnim optužbama, kao što to još nije učinilo ni Državno odvjetništvo.

No, zato jest resorna ministrica Nina Obuljen Koržinek, koja je uz usporedbu situacije u kazalištu s onom u nogometu, ustvrdila kako razloga za prijavu - nema.

S tim se, sasvim sigurno, ne bi složili prijatelji i obitelj Ante Topića.

Rođen 6.7.1958. godine, Topić je studirao pjevanje u klasi prof. Octava Enigarescua na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu. Debitirao je u teatru «La Fenice» u Veneciji u operi «Der ferne Klang» F. Schreckera. Bio je član vokalnih ansambala «Pons artis» i «Männerchor Wien» u Beču, a potom dugogodišnji član opernog ansambla HNK-a u Zagrebu.

Na sceni matičnog kazališta otpjevao je i nekoliko epizodnih uloga, a kao povremeni član opernog ansambla HNK Split nastupao je u produkcijama Splitskog ljeta.

Koncertno je pak nastupao diljem Hrvatske s programima uz pratnju glasovira, gitare i harfe.

Nažalost, Ante Topić nije i jedina žrtva novog koronavirusa u hrvatskim kazalištima. 20. studenoga Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku izvjestilo je javnost kako je od COVID-19 preminuo Slavko Bogdanović, dugogodišnji član tamošnjeg opernog zbora.

Do zaključenja ovog teksta, HNK u Zagrebu nije napravilo ništa slično.

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE