Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > HSDK podigao kaznenu prijavu protiv Dubravke Vrgoč zbog širenja i prenošenja koronavirusa

HSDK podigao kaznenu prijavu protiv Dubravke Vrgoč zbog širenja i prenošenja koronavirusa

Kaznena prijava podignuta je nakon, tvrde iz sindikata, niza bezuspješnih pokušaja da se zaustavi širenje pandemije u središnjem nacionalnom teatru, u kojem je prema procjenama povjerenika trenutno 'izvan stroja' gotovo četvrtina zaposlenika.
Share on facebook
Share on twitter

Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi (HSDK) podnio je u studenom prošle godine Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv intendantice Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Dubravke Vrgoč. Prijava je podnešena slijedom članka 180. Kaznenog zakona, koji se odnosi na širenje i prenošenje zaraznih bolesti, a za što su zapriječene kazne od jedne do tri godine zatvora.

Članak 180.

(1) Tko ne postupi po propisima ili naredbama kojima nadležno državno tijelo naređuje preglede, dezinfekciju, dezinsekciju, deratizaciju, odvajanje bolesnika ili drugu mjeru za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti među ljudima, odnosno za sprječavanje i suzbijanje zarazne bolesti životinja od kojih mogu oboljeti i ljudi, pa zbog toga dođe do opasnosti od širenja zarazne bolesti među ljudima ili prenošenja zarazne bolesti sa životinja na ljude, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine.

(2) Tko ne pridržavajući se mjera zaštite drugoga zarazi opasnom zaraznom bolešću, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

(3) Ako je kazneno djelo iz stavka 1. i 2. ovoga članka počinjeno iz nehaja, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora do jedne godine.

(4) Kazneno djelo iz stavka 2. ovoga članka kad se radi o spolno prenosivoj bolesti progoni se po prijedlogu oštećenika, osim ako je kazneno djelo počinjeno na štetu djeteta.

Kako nam je u telefonskom razgovoru potvrdio Glavni tajnik HSDK, Domagoj Rebić, prijavu su podnijeli na inzistiranje većine sindikalnih povjerenika HNK u Zagrebu, a nakon što su propali svi njihovi pokušaji da privole intendanticu na rigorozniju zaštitu zaposlenika od pandemije. Intendantica, kaže Rebić, ne samo da se višekratno odbila sastati s njima, bilo putem digitalnih platformi bilo uživo, već je zaposlenicima tajila imena zaraženih u kući, pravdajući takvu odluku GDPR odredbama, što je posve u suprotnosti s neprestanim upozorenjima Stožera civilne zaštite kako je upozoravanje i samoizolacija kontakata zaraženih osoba jedan od ključnih alata u suzbijanju pandemije.

 

'Izan stroja' četvrtina zaposlenika?

Prvi slučajevi zaraze novim korona virusom pojavili su se u zagrebačkom HNK još prije ljeta, no situacija je eskalirala koncem listopada. Kazalište je tad pripremalo novu produkcije opere Carmen, u kojoj ne samo da bez ikakve distance i/ili maski nastupaju veliki orkestar i zbor, već su izvođači neprestano u bliskom međusobnom kontaktu, simulirajući orgije, povraćanje, puzanje po podu...

Samo sedam dana nakon premijere, zabilježen je prvi novi slučaj, doduše u timu druge operne predstave, Seviljskog brijača. Statist u predstavi koji je nakon izvedbe 29. listopada ustvrdio da je zaražen, o tome je obavijestio upravu kuće, no ona informaciju nije proslijedila ostatku ansambla i tehnike predstave, pa su u relativno kratkom roku zaredali brojni novi slučajevi.

Ovog tjedna potvrđeno je i nekoliko dodatnih pobolijevanja u Baletu, pa je konačno donesena odluka da se cijeli baletni ansambl i dio tehnike koji je s njima bio u bliskom kontaktu pošalje u izolaciju. Zbog toga je, u zadnji čas, otkazana sinoćnja izvedba baleta Ponos i predrasude, a umjesto nje izvedena drama Idiot, doduše bez da su glumci imali prave frizure, a i svjetlo je tek djelomično odgovaralo onom s premijere. Razlog? Ni jedan ni drugi posao nije imao tko obaviti, jer je prema procjenama sindikalnog povjerenika i člana Kazališnog vijeća, Damira Kovača, trenutno na bolovanju ili u samoizolaciji gotovo četvrtina zaposlenika te kuće ili oko 120 ljudi!

Dodatno, međutim, zabrinjavaju tvrdnje HSDK da je od zaposlenika traženo antidatiranje bolovanja, odnosno da od liječnika zatraže da im bolovanja budu otvorena s ranijim datumom no što je onaj u kojem su konačno bili upoznati s činjenicom da kazalištem hara virus. Kome je, kako i zašto takvo što palo napamet, upitali smo - među inim - samu intendanticu Vrgoč, no do zaključenja ovog teksta odgovore nismo dobili.

 

Skrivanje kontakata

Dapače, kazalište o doista velikom broju zaraženih ili potencijalno zaraženih zaposlenika ni na koji način nije obavijestilo javnost, za razliku od ostalih nacionalnih kazališnih kuća, koje su svaki put kad bi zabilježile više od jednog slučaja zaraze u potpunosti zaustavljale rad do isteka roka za samoizolaciju. Primjerice, samo je Hrvatsko narodno kazalište u Splitu to od početka sezone učinilo već dva puta. Situacije tim bizarnija zbog činjenice da je intendant tog teatra, Srećko Šestan, član Kazališnog vijeća HNK Zagreb.

Svemu navedenom usprkos, predsjednik tog Kazališnog vijeća, Duško Ljuština nije odgovorio na zahtjev predstavnika zaposlenika u tom vijeću, već spomenutog Damira Kovača, da se hitno sazove žurna tematska sjednica na temu mjera obrane od pandemije.

Istovremeno, kako je razvidno iz fotografija s recentnih premijera, za razliku od većine ostalih kazališta u zemlji HNK u Zagrebu nema fizički blokirana mjesta u gledalištu, te gotovo da i ne uvjetuje distancu među gledateljima, a što je vidljivo i iz rasporeda raspoloživih ulaznica za predstave koje slijede na repertoaru, poput primjerice vječno najtraženijeg Orašara:

 

Hoće li i kako kazalište idućih dana uopće moći funkcionirati s obzirom da na raspolaganju nema čak četvrtinu zaposlenika, od kojih su neki prema nizu svjedočenja u prilično su teškom zdravstvenom stanju, tek ćemo otkriti.

U međuvremenu nam, kao i radnicima tog istog teatra, tek ostaje čekati reakciju uprave kuće i Državnog odvjetništva.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI