Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > U četvrtak saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu raspravlja o HNK u Zagrebu

U četvrtak saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu raspravlja o HNK u Zagrebu

U četvrtak će nadležni saborski Odbor, čija predsjednica tjednima nije bila svjesna ili u stanju obavijestiti članove o reakciji resorne ministrice, raspravljati o epidemiološkoj situaciji u središnjem nacionalnom teatru. Možemo li se, osim farse, nadati ičemu? [DOKUMENT]

Za četvrtak, 21. siječnja u 15:00 zakazana je sjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.

Dnevni red je kako slijedi:

  • Prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru, s konačnim prijedlogom zakona
  • Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru
  • Provođenje epidemioloških mjera u radu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu radi sprječavanja i širenja epidemije bolesti COVID-19
  • RAZNO

Podsjetimo: situacijom u HNK u Zagrebu nadležni saborski odbor bavi se od 10. prosinca kad je predsjednica odbora, Vesna Bedeković, u dopisima koje je uputila ministrici kulture i medija, te intendantici HNK u Zagrebu, navela kako očitovanje traži nakon što je zaprimila predstavku Snježane Banović, redovite profesorice na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, kojom podnositeljica "iznosi tvrdnju da se u radu HNK u Zagrebu ne provodi uvođenje nužnih epidemioloških mjera i preporuka radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 propisanih odlukama od strane Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, što je u konačnici rezultiralo preminućem opernog pjevača HNK."

U međuvremenu je Marijana Puljak, članica rečenog Odbora, u više navrata upućivala požurnice, a konačno i zahtjev da se ministrica i intendantica osobno očituju Odboru, da bi samo 17 minuta nakon što smo o posljednjem u nizu istih mi objavili tekst, predsjednica Odbora 'pronašla' očitovanje ministrice. Doduše, ne i ono intendantice Vrgoč.

Naime, u središnjem nacionalnom teatru već mjesecima vrije skandal oko (ne)poštivanja epidemioloških mjera zbog čega je Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi podigao kaznenu prijavu protiv intendantice, a koju je tjednima potom posve nekritički branila ministrica kulture. U međuvremenu je pak novi korona virus u zagrebačkom HNK odnio i prvu žrtvu - člana Opere, Antu Topića.

Odonda se situacija u središnjem nacionalnom teatru dodatno usložila: ustanovilo se da prvozaraženi u toj kući nije bio, kako su pretpostavljali zaposlenici, jedan od statista, već osobno predsjednik Kazališnog vijeća, Duško Ljuština.

Ljuština je, naime, dan prije no što je dobio pozitivan nalaz na COVID-19 predsjedao sjednicom Kazališnog vijeća, te pri tome inzistirao da se sjednica održi u trajanju od samo 15 minuta kako se 'nitko ne bi zarazio'. Dan kasnije, nikoga ili barem ne predstavnike zaposlenika i umjetnika u Kazališnom vijeću nije obavijestio da je zaražen, već je - kako je izjavio za N1 televiziju 'sjeo u vlak' i otišao u samoizolaciju u Liku. Dan nakon te izjave shvatio je njezine reperkusije, pa objavio demantij, no i dalje bez objašnjenja zašto kolege nije obavijestio o zarazi.

U međuvremenu se, pak, ispostavilo kako se od zaposlenika HNK u Zagrebu tražilo da lažiraju bolovanja, kao i da suprotno zakonu punih godinu dana nije donesen pravilnik o Prijaviteljima nepravilnosti - popularno - zviždačima, pa zaposlenici nisu imali kome prijaviti neprikladno provođenje epidemioloških mjera. Posljedično, protiv intendantice je podignuta i prijava Državnom inspektoratu, a koji se o ishodu eventualne inspekcije nikad nije oglasio. Da bi potom dvije trećine zaposlenika HNK u Zagrebu ultimativno tražilo ostavku intendantice.

Sve u svemu, sjednica saborskog Odbora trebala bi biti iznimno zanimljiva za javnost, a poglavito za zaposlenike HNK u Zagrebu, zbog čega smo zatražili pravo nazočnosti istoj.

Dok ne dobijemo odgovor na taj i niz drugih upita, priču ćemo pratiti i dalje.

POZIV, 6. SJEDNICA

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE