Search
Close this search box.

Mirna Sporiš

DATUM ROĐENJA:
GODINA ROĐENJA:
MJESTO ROĐENJA:
59721

Mirna Sporiš rođena je 28. prosinca 1973. u Zagrebu. Srednju školu za klasični balet u Zagrebu završila je 1990. godine u klasi profesorice Nade Herceg te iste godine postala članica Baleta HNK u Zagrebu. Od 1993. je solistica, a od 2003. prvakinja Baleta.

U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu izvedena je 2013. godine u okviru Koreolabosa, koreografske radionice članova Baleta HNK, koreografija Mirne Sporiš pod naslovom Zauvijek….

Bila je ranjena u terorističkom napadu na Zagreb 3. svibnja 1995. godine za vrijeme pokusa baleta Donauballett, ali je uprkos brojnim ozljedama plesala premijeru tog baleta.

Godine 2003. počela se baviti izrađivanjem nakita, kruna i oglavlja. Dosad je izradila nakit za više od trideset baletnih i opernih predstava zagrebačkog HNK i drugih kazališta.

Nagrade:

Prvo mjesto na Saveznom natjecanju baletnih škola u Zemunu 1988., Brončana medalja na 4. jugoslavenskom baletnom natjecanju u Novom Sadu, 1988.,
Prvo mjesto na Jugoslavenskom natjecanju baletnih plesača u Beogradu, 1990.,
Nagrada Ana Roje za sezonu 2005./06. za Pas de deux u Giselle, ulogu Djeteta u baletu Maestro, ulogu Vile Temperamenta u Trnoružici te za cjelokupan odnos prema profesiji, 2006.
Nagrada Hrvatskog glumišta za ulogu Swanilde u baletu Coppélia na Montmartreu Lea Delibesa u koreografiji Yourija Vàmosa i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, 2013.

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE