Naslovnica > VIJESTI > PLES > 30. godišnjica rada prvakinje Baleta Mirne Sporiš

30. godišnjica rada prvakinje Baleta Mirne Sporiš

Prvakinja Baleta Mirna Sporiš ove sezone obilježava 30. godišnjicu umjetničkog rada ostvarenog u Hrvatskome narodnom kazalištu.
Share on facebook
Share on twitter

Mirna Sporiš počela je plesati s pet godina a s devet upisuje školu za klasični balet u Zagrebu koju je završila 1990. godine u klasi profesorice Nade Herceg. Iste godine postala je članica Baleta HNK u Zagrebu te otplesala svoju prvu premijeru baleta Trnoružica , u korografiji W. Orlikovskoga. Godinu dana nakon dobiva prvu glavnu ulogu Klare u Ščelkunčiku, W. Orlikovskog, a na 18-ti rođendan. 1993. postaje solistica Baleta.

Djevojku u Čudesnom Mandarinu, M. Šparembleka pleše 2003. godine a u listopadu je proglašena prvakinjom Baleta kao Quitri u Don Quijotu, D. Bogdanića. U svojoj karijeri Mirna je otplesala klasične, neklasične, moderne i nacionalne baletne predstave poput Gamzati u Bajaderi, D. Bogdanića, Jele u Đavo u selu, Pie i Pina Mlakara, Swanilde u Coppeliji na Monmartreu, Y. Vamosa, Olimpija u Dami s kamelijama, D. Deana, Lise u Vragolastoj djevojci, V. Derevianko…

Akademiju dramske umjetnosti, smjer baletne pedagogije upisuje 2013. godine te je diplomirala 2016. u zvanju Baletnog pedagoga.

"30 godina profesionalnog umjetničkog rada u kazalištu lijepa je brojka i još kada joj se pribroji desetljeće baletnog obrazovanja, ispada da skoro cijeli život plešem. Ovaj poziv se odabire dok si još zaigrano dijete i dok maštaš o baletu kroz roza til haljinice i šlapice s kojima se pleše na vršcima prstiju. Naravno da iza tog dječačkog sna dolaze godine predanog i svakodnevnog vježbanja kako bi svoje tijelo doveli do savršenstva izvedbe baletnih pokreta koje prkose gravitaciji. Moj san se ostvario i uspjela sam postati primabalerina", rekla je Mirna istaknuvši kako ustrajnost i snaga volje zajedno s talentom dovode umjetnika do točke gdje on može sa sigurnošću dosezati zvjezdane vrhunce.

Po prirodi sam vrlo živahnog i vrckavog karaktera a i same uloge su me pratile u tome, sve i do ove premijere Ponos i predrasude (L. Mujić) koju upravo pripremam i s kojom ću obilježit sve ove protekle godine u matičnom zagrebačkom kazalištu. Zahvalna sam što sam tolike godine opstala na vrhuncu baletne umjetnosti ponajviše volji, strpljenju, upornosti, energiji, pronalasku radosti u svakom koraku i najviše ljubavi koja prema stvaranju riječi u pokret čini moje tijelo živim. Kao plesač ću uvijek imati što za reći, jer godine u mom slučaju nisu prepreka“, istaknula je prvakinja Baleta koju gledate u ulozi Gđe Bennet u baletu Ponos i predrasude zagrebačkoga HNK u koreografiji Lea Mujića.

Mirna, međutim uz plesnu i pedagošku karijeru ima i treću i to iznimno uspješnu, onu kitničarke, o čemu smo vam detaljno pisali ovdje.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI