Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Raukar, Urša

Raukar, Urša

Glumica koja je cijeli radni vijek vjerna jednom kazalištu, osim po većini ZKM-ovih predstava poznata je i po svom aktivizmu.
Share on facebook
Share on twitter

Da vam netko kaže da u novoj predstavi Zagrebačkog kazališta mladih igra Neda Raukar, vjerojatno biste se zapitali tko je to... Riječ je o glumici Urši Raukar kojoj je pravo ime zapravo Neda, no više ju nitko tako ne zove. A ako se to slučajno i dogodi, glumica ne reagira jer se od tog imena potpuno odviknula. Majka joj je još kao djetetu dala nadimak Urša, po vještici Uršuli Karapači iz priče o Vidonji, Dugonji i Trbonji. Neda je, naime, bila dosta živahno dijete...

Glumica je jednom prilikom izjavila da nije u potpunosti sigurna zna li njezin sin da joj Urša nije pravo ime. Nadimak koji je usvojila kao pravo ime znao joj je stvarati probleme jer u svim dokumentima piše da se zove Neda. Ime nikad nije službeno promjenila, a ni ne namjerava. Iako ju ponekad znaju pitati je li ona sestra poznate glumice Urše...

Urša Raukar rođena je 1960. godine u Zagrebu. Završila je Klasičnu gimnaziju i srednju glazbenu školu. Oba roditelja su joj bili pijanisti. Osim klavira zna svirati i harmoniku. Iako je njezina majka željela da studira klavir, Urša Raukar ipak se opredjelila za glumu i Akademiju dramske umjetnosti na kojoj je diplomirala 1983. godine. Odmah nakon diplome zaposlila se u ansamblu Zagrebačkog kazališta mladih a tamo radi i danas. U gotovo trideset godina rada u ZKM-u ostvarila je preko šezdeset uloga.


Guliverova putovanja, Zagrebačko kazalište mladih

Za ulogu Žane u Skakavcima 2006. godine dobila je nagradu na 51. Sterijinom pozorju a iste je godine  za ulogu vještice u Maloj sireni nagrađena na 6. Naj Naj Naj festivalu.

Kaže da su na nju mnogi redatelji ostavili dubok utisak pa tako izdvaja Renea Medvešeka, Janusza Kicu i Bobu Jelčića, ali nadasve Paola Magellija i rad na njegovoj predstavi Nacija. Smatra da je tek u procesu rada na toj predstavi postala glumica.

‘Glumački poziv se uči dok je čovjek živ, to je stalni izazov, traženje, eksperimentiranje, istraživanje, u suprotnom je to smrt glume.’

Iako je prvenstveno kazališna glumica, ostvarila je nekoliko uloga na filmu i TV-u. Glumila je u filmovima Ljeto za sjećanje, Sedma kronika, Snivaj, zlato moje, Libertas, Moram spavat, anđele i Pratioci.

Urša Raukar ovih je dana punila je stupce u novinama zbog prosvjeda u Varšavskoj, a o tome ste kod nas mogli čitati ovdje. No sa svojim društvenim angažmanom počela je davno prije Varšavske… Inače, za očuvanje Cvjetnog trga s još mnogima zalaže se već više od tri godine. Deset je godina sudjelovala u prosvjedima za vraćanje imena Trga žrtava fašizma. Bila je među mnogima koji su prosvjedovali protiv gašenja radija 101,  zalagala se za slobodu novinarskog izražavanja i mnoge druge stvari. Osim toga aktivna je članica HDDU-a a svojedobno se natjecala za ravnateljsko mjesto u ZKM-u.

‘Treba vjerovati u ideale, u mogućnost promjene, u potrebu  poboljšanja. Inače je sve besmisleno.’

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI