Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > BLOG: Pećinska demokracija ili o izboru ravnatelja ZKM

BLOG: Pećinska demokracija ili o izboru ravnatelja ZKM

U krdu je toplo. Ali smrdi.

Ja ne želim da netko na koga sam prenijela dio moje suverenost, njom manipulira”, zavapila je jučer u zagrebačkoj Gradskoj skupštini dogradonačelnica Jelena Pavičić Vukičević, referirajući se na neviđeni bezobrazluk Kazališnog vijeća ZKM da u skladu sa zakonom predloži kandidata za ravnatelja te kuće. A ne kandidatkinju koju si je zaželjela skupštinska većina.

Gospođa dogradonačelnica je pri tome zaboravila da su upravo na nju vlastitu suverenost prenijeli građani Zagreba i da bi im barem zbog toga, ako već ne zbog zakona i zdravog razuma trebala objasniti zašto vladajući nisu danas izglasali ravnatelja ZKM.

Naime, za razliku od Zagreba, u ‘splitskom slučaju’, u kojem se na natječaj za intendanta HNK javio samo nepoćudni Ivan Leo Lemo, HDZ, Željko Kerum & co pokušavali su barem stvoriti privid da imaju neke zamjerke na njegov program. Krajnje neuvjerljivo, ali ipak s ponešto truda, tvrdili su da nije dovoljno ambiciozan, i da neće u četiri godine uspjeti vratiti tuđe (!) dugove.

Zagrebački se vlastodršci nisu potrudili ni toliko. Proučite li zapisnik rasprave današnje sjednice nećete u njemu naći niti jedan jedini ozbiljan argument za odbijanje kandidature Danijela Ljuboje. Što ne znači da ih eventualno nema. Uostalom, objavili smo i njegov i program aktualne ravnateljice Snježane Abramović Milković, pa ih možete i sami ocijeniti. No, zagrebački gradski oci nisu se zamarali takvom gnjavažom.

Ili kako je rekla Milana Vuković Runjić: „Sigurno je da u tom programu g. Ljuboje piše ili ne piše nešto zbog čega smo donijeli ovakvu odluku.

Korak dalje otišao je, očekivano, Zlatko Hasanbegović objašnjavajući urbi et orbi kako po njemu funkcionira demokracija: „Rješenje je jednostavno ono je jedino moguće, a to je – onima koji su potpuno nelegitimno dobili igračku u ruke tu igračku im treba oduzeti i imenovati nove članove Kazališnog vijeća.

Iliti – ako niste poslušni, pa makar i radili u skladu sa zakonom – van.

Očitao je bukvicu Hasanbegović i svom koalicijskom partneru, Milanu Bandiću:

Tko je kriv da je do ovoga došlo? Krivac je samo jedan i on se zove gradonačelnik Grada Zagreba.

Jer po njemu - vlast je ili apsolutna ili je nema.

Nikakvi zakoni, reprezentativnost, demokracija... Samo – toljaga. Imate biti kuš ili slijedi nasilje. Kojeg je jučer u Skupštini, nažalost, bilo na pretek.

I nije Hasanbegović u tom stavu osamljen. Pa i sam premijer je ne tako davno novinaru N1 televizije, Hrvoju Krešiću na jedno bezazleno pitanje odgovorio:”Izađite vi na izbore, postanite premijer pa onda planirajte proračun!

Virus je to. Koji se u Hrvatskoj proširio u pandemijskim razmjerima.

Jeste li se cijepili? Ili ni u to, kao ni u zakone – ne vjerujete?
 
 

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE