Splitski intendantski poučak

U 20 godina koliko već pišem o hrvatskom kazalištu, ne sjećam se niti jednog jedinog slučaja u kojem je neki ravnatelj odgovarao za dugove koje je 'priskrbio' kući kojoj je bio na čelu.

Dapače, 'autori' nekih od najspektakularnijih minusa u blagajnama domaćih teatara odlazili su s tih gubitaško-intendantskih pozicija na jednako ili još bolje plaćena mjesta u domaćoj kulturi. Pogledajte samo gdje je i što radi čovjek za čijeg je mandata nastao pozamašan dio rekordnog duga HNK u Splitu, gospodin Tonči Bilić.

A rečeni dugovi nisu mali: znalo ih je biti i preko 12 milijuna kuna, dok trenutno – barem nominalno – rekord iznosi oko 5 milijuna. Teško je biti precizan jer dio ustanova - zakonu usprkos – i dalje na svojim mrežnim stranicama ne objavljuje poslovne rezultate.

U već spomenutih 20 godina nemali sam broj puta tvrdila i kako bi kazališta iz takvih gabula trebale vaditi nove, u tu svrhu birane uprave, a ne – kako je to kod nas uobičajena praksa, porezni obveznici.

Navodila sam za to razne svjetske primjere, među kojima je svakako najupečatljiviji onaj Royal Shakespeare Company, ali – uzaludno. Kod nas se jednostavno uvriježilo da vlasnici javnih kazališta, u pravilu gradovi, novim upravama osiguraju clean start iliti iz poreznih i prireznih prihoda pokriju sve dugove prethodnih uprava. Nepregledan je niz takvih slučajeva – od HNK do ZKM.

Svemu tome usprkos nikada u uvjetima niti jednog jedinog ovdašnjeg natječaja za ravnatelja kazališta nije bio tražen sanacijski plan i program niti su bili zadani gabariti i vremenski rok vraćanja dugova. Istovremeno u svakom od tih natječaja stajalo je, i još uvijek stoji, upozorenje da podatke o financijskom stanju kazališta potencijalni kandidati za ravnatelje ne smiju javno iznositi. Iako su, kako sam već navela, kazališta zakonom obavezana godišnja financijska izvješća objaviti na internetu.

Luda kuća, reklo bi se.

I onda se u toj i takvoj ludoj kući od države na natječaj za intendanta najzaduženijeg javnog teatra u državi javi jedan jedini (!) čovjek, koji za dugove nije odgovoran, ali je smislio kako ih barem polovično sanirati. Premda to od njega nitko nije tražio.

Ivan Leo Lemo i suradnici, po prvi su put od kad pratim domaće natječaje za ravnatelje kazališta, u svom programu naveli konkretne mjere za pokrivanje polovice od 5.2 milijuna kuna duga u četiri godine, istovremeno obećavajući održavanje aktualne dinamike produkcije premijernih i repriznih naslova.

Možda nisu na svakom koraku bili u pravu. Možda su bili previše ili premalo optimistični. Ali su među rijetkima koji nisu tražili ili podrazumijevali clean start.

I dogodilo se što? Većina gradskih vijećnika – slastičara, vjeroučitelja, zaposlenika Čistoće, protagonista DORH-ovih istraga i inih produkcijskih specijalista - ocijenila je taj program 'nedovoljno ambicioznim'. Otkrili su nam kako zapravo traže čarobnjaka koji će dug nastao dok su oni bili zaduženi za čuvanje 'kase', u cijelosti pokriti dok kažeš 'keks'.

U zemlji Agrokora sve bi to možda i bilo donekle shvatljivo da identični skup splitskih vijećničkih stručnjaka nije prije samo par mjeseci bespogovorno prihvatio izvješće aktualne uprave HNK o 5.2 milijuna kuna minusa i preko 8 milijuna nedospjelih obaveza, ne tražeći tada nikakve, ali baš nikakve interventne mjere.

Tad se nije tražila 'ambicija' i spašavanje kuće, tad gradski vijećnici nisu kukali o podfinanciranosti sporta u gradu na uštrb kulture. Nisu tražili čarobni štapić. Samo su većinom glasova primili na znanje financijsku katastrofu za koju su velikim dijelom i sami odgovorni.

No, vidno neobrazovani u Čehovljevoj poetici, splitski su gradski oci zaboravili da puška koja je na zidu u prvom, mora opaliti u zadnjem činu. U prijevodu: nakon svega što se na ovom natječaju događalo biti će pravi spektakl pratiti idući, a koji bi novo Kazališno vijeće kuće trebalo raspisati čim prije. Unaprijed se veselim argumentima, programu i što je najvažnije - smjernoj kandidatkinji ili kandidatu.

Ili možda, kako je netko od vijećnika predložio, u Splitu doista namjeravaju za intendanta angažirati Antu Ramljaka?

Sviđa vam se ovaj tekst?
Pomognite nam da ih objavimo još i ostanemo neovisni o oglašivačima i politici:
pretplatite se na Teatar.hr ili platite članak SMS porukom.