Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Žestoki okršaj u zagrebačkoj Skupštini zbog ‘Stilskih vježbi’

Žestoki okršaj u zagrebačkoj Skupštini zbog ‘Stilskih vježbi’

Molba za pokroviteljstvo i novčanu nagradu autorima i izvođačima predstave povodom njezine 50. obljetnice rezultirala je iznimno neugodnom svađom predsjednika SKupštine, zastupnika Hasanbegovića i Marka Torjanca.
Share on facebook
Share on twitter

Na dnevnom redu 9. sjednice zagrebačke Gradske skupštine našla se i molba za pokroviteljstvo tog tijela nad proslavom 50 godina izvođenja predstave Stilske vježbe. Dio prijedloga bila je i molba producenta predstave, ali istovremeno i gradskog zastupnika, Marka Torjanca da Skupština povodom obljetnice izvođačima dodijeli nagrade od po 50.000 kn, te autorima po 25.000 kn.

Matični skupštinski odbor je pak Skupštini predložio da privati pokroviteljstvo, ali i da uz njega autorima i izvođačima predstave dodijeli ukupna sredstva u iznosu od 10.000 kn.

Marko Torjanac je na to sa skupštinske govornice zamolio da se prijedlog povuče s dnevnog reda i vrati u proceduru, čak i ako to znači ne dodjeljivanje ikakvih sredstava, navodeći kako je ukupan iznos od 10.000 kn sramotno mali te kako bi njegovo prihvaćanje de facto bilo uvreda za doajene Stilskih vježbi.

Ekspresno mu je uzvratio zastupnik Zlatko Hasanbegović ne birajući riječi, uz navode kako vlastitu producentsku nesposobnost pokušava namiriti iz gradske blagajne bivajući pri tome u sukobu interesa. Ustvrdio je Hasanbegović i kako je Torjanac takvim činom uvrijedio i izvođače i autore Stilskih vježbi, kako Torjanac nema nikakvih zasluga za njihovu dugovječnost itd., itd...

Prisnažio je potom i predsjednik Skupštine Andrija Mikulić, navodeći kako je Torjanac kod njega lobirao za nagradu, kako je uvrijedio ne samo svoje suradniek i zastupnike nego i širu hrvatsku kulturu... i tako redom.

Kako ni nakon nekoliko Torjančevih odgovora u kojima je rezolutno odbijao sve napade Hasanbegovića i Mikulića okršaj nije prestajao, više klubova zastupnika zatražilo je stanku. Tomislav Tomašević je svoj isti zahtjev obrazložio željom da se prekinemobbing nad Markom Torjancem, koji se kako je rekao događa već drugi put (prvi je bio u slučaju rasprave o Novostima), te zaprijetio kako će ne vrati li se rasprava na civiliziranu razinu lijevi blok nasputiti sjednicu i tako srušiti kvorum.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE