Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > U Splitu vrije: usprkos žestokim napadima oporbe Lemo nije imenovan intendantom

U Splitu vrije: usprkos žestokim napadima oporbe Lemo nije imenovan intendantom

Tragikomedija oko izbora intendanta HNK Split ušla je u završni čin - Gradsko vijeće danas je raspravljalo o imenovanju  Ivana Lea Leme za inetendanta. I odlučilo ga većinom glasova - odbiti.
Share on facebook
Share on twitter

Podsjetimo nakon što je Gradsko vijeće na prošloj sjednici to bez ikakva obrazloženja 'preskočilo' uvrstiti odluku o imenovanju na dnevni red, ona se na njemu našla danas.

Iako je od početka procesa izbora jasno da je Lemo vladajućima neprihvatljiv, prije svega zato što i ucjenama usprkos inzistira na tome da bira najbliže suradnike, prije par dana iz gradske Stručne službe za društvene djelatnosti stiglo je posve drugačije i vrlo bizarno objašnjenje. Tvrde kako Lemo ne može biti intendant jer mu ne valja sanacijski plan (premda takav nikad nije tražen u natječaju).

Zakonom propisana procedura izbora intendanta ne predviđa takvo očitovanje Grada, kao što ne predviđa ni mogućnost da nakon što je jedno Kazališno vijeće odabralo intendanta, drugo Kazališno vijeće opet ocjenjuje njegov program. No, i tu se Grad Split odlučio oglušiti o zakon tražeći od novog saziva Kazališnog vijeća mišljenje o Leminu programu, što su vijećnici ipak odbili. U međuvremenu je Grad kontaktirao niz kazalištaraca iz svih krajeva Hrvatske ne bi li ih privolio da se jave na natječaj, no svi su redom odbili takvu mogućnost.

Dodatni začin cijeloj priči jest činjenica da je Lemo - u skladu sa zakonom - tražio odobrenje da bude prisutan na sjednici Gradskog vijeća na kojoj će se raspravljati o njegovoj sudbini, no predsjedavajući Jure Šundov glatko ga je odbio poručivši mu da sjednicu gleda na televiziji.

Raspravu na Gradskom vijeću otvorio je u ime nadležne službe Mario Negotić. On je istaknuo kako je Grad odgovoran za namjensko trošenje proračunskog novca te ponovio procjenu gradske službe kako Lemin program nije financijski adekvatan, secirajući neke od stavki istog - poput planiranih ušteda na uslugama putem Studentskog servisa ili pak planirano povećanje troškova u druge dvije godine mandata, tvrdeći kako je služba dužna takvo mišljenje dati. Negotić je otišao i tako daleko da je obrazlagao koliko bi izvaninstitucionalna splitska kultura dobila kad bi grad uskratio financiranje HNK!

Potom se za riječ javila Marijana Puljak (Pametno): Dat ćemo negativno mišljenje na gradsko negativno mišljenje. Nije istina da nije detaljno razrađena sanacija postojećeg duga. Na 20 stranica je detaljno iznesena i uvjerljivo objašnjena sanacija. Nije istina ni da se očekuje povećanje sredstava iz javnih izvora, takva povećanja su standardni dio projekcije ovakvih planova, ali Lemo tvrdi da bi čak i uz smanjenje financiranja iz javnih izvora ovakav plan programski bio ostvariv. Već ovogodišnje odluke Ministarstva kulture su pokazatelj povećanja sredstava. Naša je ocjena da je financijski dio jedna od najboljih stavki ovog programa i detaljno je obrazložena. Analiza financijskih izvješća HNK Split pokazuje dugogodišnje akumuliranje dugova i nejasno je zašto odgovornost za njihovo saniranje prebacuje samo na budućeg intendanta. Gospodin Lemo nudi smanjenje tuđih dugova od čak 49%. Ako to nije dobar plan - ne znam što je. S rashodovne strane on ima racionalan i izbalansiran plan bez štete po program... Radikalnije rezanje bilo bi štetno i nasilno ugrožavanje kazališta.... Tražili smo ovih dana i financijska izvješća kazališta i ako ih malo analiziramo glavnina otpada na povećane subvencije grada, ministarstva, županije i EU, dakle slična strategija onoj g. Leme. Mogu slobodno reći da je malo smiješno da Grad proziva kako ušteda od 10% na pojedinim stavkama u ovom programu nije dostatna, a pri tome je Grad sam odbio vlastite troškove rezati u istom postotku. Ovo je izmišljanje razloga jer kandidat po svojim svjetnazorima ne odgovara vladajućoj koaliciji.

Ljubica Vrdoljak (HDZ) replicirala je kako nije jasno otkud bi se realizirao program ako ne bi bilo povećanja sredstava iz javnih izvora, te kako je normalno da vladajući biraju onoga tko im više odgovara svjetonazorski.

Markić (SDP): Već mjesecima u medijima čitamo kako g. Lemo neće biti imenovan jer je većina u ovom vijeću tako unaprijed odlučila. Opet HNK postaje pozornicom političkog kadroviranja. Apeliram na sve da podrže odluku struke Kazališnog vijeća koje je natječaj provelo u skladu sa zakonom, ali ne i sa željama vladajućih. To je vijeće razriješeno bez ikakvog objašnjenja 4 mjeseca prije kraja mandata. Ja sam osobno mišljenja da je predloženi program izuzetno kvalitetan. Žalosno je da se neosporno pozitivno mišljenje KV osporava potencijalno utuživim mišljenjem gradske službe. Morate znati da je od kandidata na natječaju tražen financijski, programski i kadrovski plan, a ne ne sanacijski plan. Čudim se da se Lemi ne zamjera i dug Republike Hrvatske. Da su Lemina nastojanja realna pokazuje i činjenica da su u 2017. sredstva grada, županije i ministarstva za HNK Split povećana. Svjestan je da manjak nije moguće samostalno riješiti u jednom mandatu uz poštivanje programskih smjernica. Je li to dokaz managerske sposobnosti ili što? Pokazao je u medijskim istupima ozbiljnost, entuzijazam, iskrenost i posvećenost. Ja dakle u ime našeg kluba pozivam da glasamo za ovaj program.

Tonči Blažević je Markiću u replici zamjerio što nije bio u prethodnom sazivu pa slične primjedbe dao na poskliznuća u GKL.

Igor Stanišić (HGS): Ja bi prvo za uvod rekao da bi se svi trebali zabrinuti zbog stanja u našoj kulturi kad nam se na dva natječaja za dva kazališta javi samo dvoje ljudi. Program g. Leme ne dovodim u pitanje, čini mi se kvalitetan. Jedino što je upitno kod gospodina Leme je ovaj famozni financijski plan. Slažem se da nije on kriv za dug, ali treba nam ambicioznija osoba, jer nije dovoljno da se sanira samo pola duga. Također smatram da Grad dovoljno izdvaja za kazalište, a za sport duplo manje. On znači traži povećanje od grada, županije i ministarstva, i traži odmak od politike, a od politike traži više prihoda - je l' se s nekim unaprijed dogovorio? Za dobro poslovanje ne trebamo ići daleko nego iskopirati program gospođe Tudor u GKL.

Replika Markić (SDP): Što se tiče neambicioznosti rekao bih da se hvatamo za brojke koje nisu toliko bitne koliko je bitan tekst koji objašnjava povećanje vlastitih prihoda. Najlakše je rezati troškove otpuštanjem, ali to u kazalištu nije moguće. Tamo nedostaje ljudi. Lemo ističe da trebamo povećati posjećenost i povećanje prihoda, a ne rezanje troškova.

Replika Stanišić: Imamo pravo gledati u isto i vidjeti različite stvari.

Replika Batarelo (SDP): Brojke jesu bitne, ali i to kako se Grad određuje prema kazalištu i kulturi i želi li tu kulturu brandirati. Mene bi zanimala gradska analiza duga kazališta temeljem koje je grad zaključio da ovaj financijski plan nije adekvatan.

Šljujo (Most): Rekli ste da je sramotno što se javilo samo dvoje kandidata. Pa naravno da je tako kad se unaprijed zna kako će se natječaji odviti. Sami ste rekli da je Lemin program odličan, da je on sjajan i njegovi suradnici, ali vi znate koga vi tamo želite. Kad bi se pogledalo tko je sve bio intendant tu bi se najviše vaša stranka mogla zabrinuti.

Stanišić (odgovor na repliku): Zahvaljujem vam, ako pogledate rezultate g. Mucala i usporedite ih s ovima vidjet ćete kako stvari stoje.

Zoričić: Ja nemam svjetonazorskih problema uopće. I može netko pitati tko sam ja da ispitujem financijski plan jedne ustanove u kulturi, ali citiram aktualnog intendanta Golovka koji priča o problemima u kazalištu. On kaže: zakoni po kojima se radi u HNK prepuni su socijalističkog nasljeđa. Za kolektivne ugovore on kaže da bi nam na njima i boljševici pozavidjeli. Golovko postavlja i jedno pitanje - da li treba ukinuti baletnu sekciju. Da li treba biti samo nacionalni balet. To su sve legitimna pitanja koja postavlja intendant Golovko. On predlaže korjenite promjene, uključujući i zakona. A to ne može Lemo, to možemo mi svi skupa. Jer te promjene su očito nužne. To je jedna rupa bez dna. Zasmetalo me što je Lemo zapisao da grad gentlemenski sanira drugu polovicu duga. Pa sport ima duplo manje od kulture. I to je ključno pitanje. Trenutno u ovom programu ja ne vidim suočavanje s tim problemima.

Replika Puljak: Očekujete od g. Leme da riješi pitanje je li sport važniji od kulture u gradu Splitu? G. Lemo je došao na natječaj s financijskim planom koji sanira pola duga. Toga nije bilo u natječaju. Onda je trebalo napisati u natječaju da tražimo kandidata koji će sanirati dug 100%. To što bi vi ukinuli kazalište to je drugi par postola. Ali gradska uprava nije htjela svoje rashode smanjiti za 10% nego je digla prirez, a sad zamjera čovjeku koji hoće smanjiti dug za pola?

Zoričić: Vi ste mene dobro čuli, ali me niste razumjeli. On traži da mu grad otpiše dugove. Pa tako baba s pazara može vodit kulturu. Ako je netko ovdje ugrožen to je sport.

Prkić (Pametno): Ja nisam znao dok nisam u novinama pričitao da je g. Lemo tražio nazočnost na ovoj sjednici pa ste ga vi odbili. Mislim da je trebao biti ovdje. Ne bi to bio ni prvi ni zadnji put da netko ovdje sjedi i sluša kako se o njemu raspravlja. Mišljenje je napisano 24. siječnja u zadnji trenutak iako smo na prošloj sjednici trebali imati ovu točku dnevnog reda. Maloprije smo imali razrješenje ravnateljice Muzeja i nismo imali mišljenje službe nego samo Muzejskog vijeća i tako bi trebalo biti i ovdje. Nije mi jasno zašto smo imali mišljenje službe. Ovim se Grad dovodi u pat poziciju za sve iduće kandidate koji će morati odgovarati na sva ovakva pitanja. Možda smo umjesto intendanta trebali tražiti stečajnog upravitelja. Možda smo trebali tražiti Ramljaka da nam malo skokne ovdje između drugih obaveza. Imate priliku imenovati intendanta i kontrolirati ga kroz Kazališno vijeće pa ga i smijeniti ako ne bude imao rezultate.

Replika Martin Pauk: Meni je izuzetno zanimljivo kako se mi svi ovdje lažemo. I svodimo cijelu priču na financije. I kako svi oni koje javnost smatra konzervativnom opcijom smatra da ovo nije dobar financijski program, a lijevica smatra da je dobar. Koliko ja znam matematika nema svjetonazor. Baš se lipo lažemo. Jasno je da misto intendanta nije managersko misto. Ovlasti intendanta su takve da će on krojiti naš moral i kulturu. Meni osobno je jasno da se mi ovde lažemo i ja ću svoju odluku donit neovisno o financijama nego o tome kakvon osobon smatran g. Lemu.

Markotić (Most): Manje više je svima poznato da sam imao jednu razmjenu pisama s g. Lemom. Tada sam mu dao riječ  da ću detaljno proučiti njegov program i da ću na osnovu toga i mišljenja struke donijeti svoj stav. samo nekoliko napomena: svakako je za pohvalu trud g. Leme i suradnika koje su uložili u program, ali puno je tu općih mjesta. Dobro se detektiraju neki problemi, ali manje više se ostaje na 'trebalo bi'. Najveći problemi nisu financijske prirode. Predlaže se bogat program, ali onda dodaju kako će se repertoar držati na minimumu dok se kazalište ne stabilizira. Autori traže otvaranje novih radnih mjesta, ali nema plana otkud za njih namaknuti sredstva. Traže se povećanja javnih sredstava za saniranje dugova. A onda bi grad trebao oprostiti drugu polovicu. Najintrigantniji mi je dio da je za oporavak kazališta potrebno - čudo. Kazališno vijeće kaže da će provedba Leminog programa biti teška. Iz ovoga proizlazi da se izbor Leme za intendanta svodi na povjerenje i svodi se banaliziranje i estradizaciju.

Kotor: U ovom financijskom planu se barem prema cilju djelomično rješava pitanje duga. Tzv. gentlemensko rješavanje duga ne obvezuje Grad u slučaju da g. Lemo postane intendant. Ovo je jedan realan plan da se dug dijelom sanira, a bez da se ubije kazalište. Treba primjetiti da ovdje nema kriterija po kojima se financijski plan vrednuje. Ne piše na koji način i koliko detaljno se ovo trebalo rješavati. Imamo negativno mišljenje bez kriterija. Piše u mišljenu da nije prihvatljivo povećanje sredstava županije i države? Zašto? Moje mišljenje je da umjetnička komponenta ovog programa nije sporna, a da za financijsku nemamo kriterija po kojima bismo vrednovali.

Šljujo (Most): O gospodinu Mucalu imam pozitivno mišljenje, ali njemu je odbijeno financijsko izvješće.

Zamjenica gradonačelnika: Očito je da vam je jako stalo do kazališta i dijelim s vama zabrinutost za naše kazalište. Pitanje opterećenja dugom HNK Split je jako ozbiljno. Grad Split je preuzeo na sebe i trošak obnove foyera HNK što bi kazalište trebalo samo riješiti, ali evo Grad je preuzeo obavezu. Dajmo i da izmjene Zakona o kazalištima donesu širinu i da na čelu kazališta bude dobar upravitelj. Nama je važno funkcioniranje, naravno da nam je važan i umjetnički doprinos. Nitko od nas ne može funkcionirati s dugom od 5 milijuna. Stalno nam je i to je dobro.

Pametno traži stanku od 5 minuta.

Prkić (Pametno): On je prošao cijelu proceduru i na nama je da to potvrdimo. Njegov je program vrlo čitak na 70 stranica i može se pročitati uz jednom dahu. Misli i na klasike i na suvremene autore. Uistinu, Kazališno vijeće može kontrolirati rad ravnatelja ako treba svaki tjedan. Isto tako svaki idući kandidat će imati veliki problem kad se bude kandidirao i bit će teško naći novog kandidata. Ako ga ne budemo mogli podržati molim Kazališno vijeće da  sitnim slovima u idućem natječaju napišu 'Ravnatelja Opere već imamo'.

Na koncu je 9 vjećnika bilo za, 4 suzdržana i 17 protiv.

Time Ivan Leo Lemo nije imenova za intendanta.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI