Login za korisnike

Šest antičkih epigrafa / U bijelome i crnome / Posvećenje proljeća

Tradicionalna suradnja HNK Zagreb s Muzičkim biennalom nastavlja se i u sezoni 2012./2013. Baletnu večer na glazbeni trolist djela nastalih od 1913. do 1915., koreografira Edward Clug.

***

U godini u kojoj cijeli svijet obilježava jednu od 'najskandaloznijih premijera' svih vremena, stotu godišnjicu nastanka Posvećenja proljeća, obol proslavio dat će zajedničkim snagama i HNK Zagreb i MBZ. No, neće to biti, kao primjerice u slučaju Boljšoja, večer posvećena samo Stravinskom. Umjesto toga, uz sad već kultno djelo pravizvedeno 1913., publici se, donekle nemaštovito, nude još dva glazbena naslova nastala u konsekutivnim godinama -  Debussyjeva četveroručna klavirska djela Šest antičkih epigrafa/ Six épigraphes antiques i U bijelome i crnome / En blanc et noir. ( 1914. i 1915.)

Koreografija je povjerena čestom zagrebačkom gostu, ravnatelju mariborskog baleta Edwardu Clugu, koji - kako kaže službena najava - "inspiraciju pronalazi u samoj glazbi i izvornim sadržajima djela te poseže za razdobljem u kojem je ples započeo najveću evoluciju u svojoj povijesti."

I to je sve što nam nacionalna kazališna kuća i MBZ o predstavi zasad znaju reći. Čak ni podjela - pet dana prije praizvedbe - nije objavljena.

autorski tim
Igor Stravinskyskladatelj
Edward Clug koreograf
Marko Japeljscenograf
Claude Debussyskladatelj
Leo Kulaškostimograf

izvođači
Balet HNK Zagreb

Odgovori