Search
Close this search box.

Tramvaj zvan čežnja

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Klasik Tennesseeja Williamsa u balet pretvaraju Malden Tarbuk, Sanja Ivić i Dinko Bogdanić.
autorski tim funkcija
Mladen Tarbukskladatelj
Pavle Dešpaljdirigent
Tennessee Williamstekst
Dženisa Medvedec Pecotićkostimograf
Frano Đurovićoblikovanje zvuka
Dinko Bogdanićkoreograf
Sanja Ivićlibreto
Dinka Jeričevićscenograf
izvođači uloge
Alexander GlazVojnik
Andrei IzmestjevDoktor
Andrej BarbanovČasnik
Arcadie BelencoParovi
Astrid TurinaMeksikanka
Cristian GunaParovi
Dan BoeruVojnik
Dinko BogdanićStari
Domagoj VrbljaninHarold Mitchell
Edina PličanićBlanche
Emilija SorićParovi
Ersilia NikpaljStella Kowalski
George StanciuStanley Kowalski; Mladić
Giulia FerrariParovi
Ilir KerniHarold Mitchell
Ioan Dumitru MogaParovi
Irena PasarićBlanche
Ksenija Durán KrutovaParovi
Ludwig JerkanderAlan; Mladić
Nataša SedmakovMeksikanka; Bolničarka
Ovidiu MuscaluAlan
Pavla (Mikolavčić) PećušakStella Kowalski
Suzana BačićBolničarka
Sven CoponyParovi
Tihana Trupeljak-BujanićParovi
Tomaž RodeStari; Doktor
Tomislav PetranovićStanley Kowalski

Vjerojatno jedna od najpoznatijih američkih drama ikad napisanih, Tramvaj zvan čežnja (ili žudnja, kako u kojem prevodu), slavnog dramatičara Tennesseeja Williamsa, koji je za nju dobio Pulitzera 1948. godine, dio svoje popularnosti vjerojatno duguje i izvanrednom kazališnom uprizorenju koje je režirao veliki Elia Kazan 1947. godine i u kojem je glavnu mušku ulogu Stanleya Kowalskog igrao Marlon Brando. Predstava je osvojila dva Tonya, a Kazan se četiri godine kasnije odlučio na filmsku adaptaciju istog djela, ponovno sa Marlonom Brandom u glavnoj ulozi. No, na filmskom setu mu je partnericu Blanche DuBois umjesto Jessice Tandy zamjenila mnogo popularnija Vivian Leigh, što se očigledno i isplatilo s obzirom da je Leigh dobila Oscara za najbolju žensku ulogu.

No, drama Tennesseeja Williamsa fascinira i dalje pa 1995. godine Andre Previn, skladatelj i dirigent najpoznatiji po glazbi za filmove Gigi, My Fair Lady i Kiss Me Kate, odlučuje Tramvaj zvan čežnja pretvoriti i u operu.

A preko dramske predstave, filma i opere dolazimo i do baleta, i to domaćeg. Skladatelj i dirigent Mladen Tarbuk odlučio je napisati glazbu, prema motivima drame libreto je napisla Sanja Ivić, a za koreografiju i režiju pobrinuo se jedan od najpoznatijih hrvatskih baletana i koreografa Dinko Bogdanić. Predstava je otvorila 23. zagrebački biennale, a upravo je za nju Dinko Bogdanić dobio Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju koreografiju.

Priča o razmaženoj i neurotičnoj, ali lijepoj južnjakinji Blanche DuBois, koja pokušavajući pobjeći od svoje prošlosti koja uključuje alkoholizam, gubitak posla u školi zbog zavođenja maloljetnika i gubitka obiteljske plantaže, odlazi svojoj sestri Stelli Kowalski. No ubrzo će se naći u sukobu s Stellinim mužem, Stanleyem Kowalskim, pripadnikom nove industrijsko – imigrantske generacije, čovjeka brutalne i ujedno senzualne prirode, koji pokušava na prilično nasilan način suočiti Blanche sa njenim problemima iz prošlosti, što će rezultirati njenim živčanim slomom.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE