Search
Close this search box.

Madame Buffault

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: ,
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Praizvedba fantastične opere Madame Buffault Paula Strucka i Borisa Papandopula u produkciji HNK Zagreb najavljena je kao ‘jedan od najvažnijih događaja novije hrvatske kulturne povijesti’.
autorski tim funkcija
Hrvoje Korbarasistent redatelja
Paul Strucklibretist
Marina Pejnovićasistent redatelja
Boris Papandopuloskladatelj
Mladen Tarbukdirigent
Zlatko Kauzlarić Atačscenograf
Barbara Bourekkostimograf
Dora Ruždjak Podolskiredatelj
izvođači uloge
Anabela BarićJean-Pierre Edouard Cheval Rideau*
Bože Jurić PešićJean Jacques Gericault*
David ŠebPaul Funestier* / Francois Pauguignol*
Fabijan KomljenovićAlkibiad
Florian TavićPaul Funestier* / Claude Crottin*
Franko KlisovićJose Chafarrinada
Giorgio Surian jrJean Jacques Gericault*
Iva KrušićMadame Buffault*
Ivan ŠimatovićPaul Funestier* / Francois Pauguignol*
Krešimir DujmićCharles Ombilic
Martina ĐurđevićMadame Buffault*
Petra SvrtanJean-Pierre Edouard Cheval Rideau*
Stefano SurianClaude Crottin*
Tena Lebarić RaškovićMadame Buffault*

‘Dolazi dan kada će sve nestati i proći i svi ljudi postepeno će se pretvoriti u male električne limene muhe, koje će zujeći krasiti svoje altare sirom i medom i koje će u kolektivu proizvoditi šumove koji će podsjećati na ljudske poljupce. Te muhe nose krune od svježeg izmeta, izmeta  devet velikih dinosaura, koji svoju hranu sa zatkom nalik na surlu usisavaju, a sprijeda ponovno izbacuju.’

Tom apokaliptičnom vizijom glavne junakinje počinje fantastična opera i nadrealistička farsa Madame Buffault Borisa Papandopula. Napisana je 1972. godine nakon čega je njezina partitura bila izgubljena pa ponovno pronađena prije nekoliko godina.

Madame Buffault je zapravo rezultat Papandopulovog prijateljstva s njemačkim scenografom i slikarom Paulom Struckom na čiji je simbolistički libreto Papandopulo napisao svoju vjerojatno najradikalniju operu.

Protkana finim humorom koji povremeno prerasta u ironiju, opera oslikava sve ludosti ondašnjih i današnjih dana: nadrealizam, avangardu, revoluciju, suvremenu umjetnost kao snobizam, terorizam, pohlepu, samoljublje, okrutnost i laž korporativnog kapitalizma i njegove kako tehnološke inovacije, tako i demokratske predstave za javnost.

Obiluje raznim glazbenim stilovima, od natruha jazza i aleatorike do romantičnih aluzija na doba velike opere.

Na projektu su radile četiri sastavnice Sveučilišta u Zagrebu (Akademija dramske umjetnosti, Muzička akademija, Akademija likovnih umjetnosti i Tekstilno-tehnološki fakultet) u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu, a na pozornici okuplja više od 250 studenata.

Režiju Papandopulove nikad do sad postavljene nadrealistične farse potpisuje Dora Ruždjak Podolski, a izvedbom će ravnati maestro Mladen Tarbuk koji je istaknuo kako je riječ o kratkom djelu koje traje svega 55 minuta, ali sadrži nota 'kao jedan Parsifal' (Richarda Wagnera, koji traje pet sati).

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE