Login za korisnike

Crux dissimulata

Čast svečanog otvaranja 25. po redu Muzičkog biennala Zagreb pripala je domaćem skladatelju Srećku Bradiću i njegovom najnovijem opernom uratku.

***

Crux dissimulata, odnosno Prikriveni križ, ime je opere koja će otvoriti ovogodišnji, 25. po redu Muzički biennale Zagreb, a koju potpisuje suvremeni hrvatski skladatelj Srećko Bradić.

Bradić je diplomirao kompoziciju i glazbenu kulturu na Muzičkoj Akademiji Zagreb, gdje trenutačno djeluje u svojstvu profesora, višestruko je izvođen od domaćih, ali i stranih orkestara, a od od njegovog skladateljskog opusa trebalo bi izdvojiti  Penetration za klavir i gudački orkestar, Credo za soliste, zbor i orkestar, 2 gudačka kvarteta, La Femme za sopran i orkestar, Koncert za klavir i orkestar, Homo erectus (Salutes to Europa), itd.

'Crux dissimulata' nastala je kao narudžba za ovogodišnji MBZ, koji već godinama redovito potiče realizaciju suvremenih domaćih opernih naslova, a realizirana je u suradnji s HNK Zagreb, što je ujedno i njegova treća operna praizvedba planirana za sezonu 2008/2009.

Libreto za operu potpisuje nagrađivani hrvatski dramski pisac i scenarist Ivan Vidić, režije se prihvatio Krešimir Dolenčić, a dirigentske palice dirigent i skladatelj Zoran Juranić.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=DVhxqo5bC7U]

Srećko Bradić: Penetration


Odgovori

POVEZANE VIJESTI