Naslovnica > PREDSTAVE > Crux dissimulata

Crux dissimulata

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Čast svečanog otvaranja 25. po redu Muzičkog biennala Zagreb pripala je domaćem skladatelju Srećku Bradiću i njegovom najnovijem opernom uratku.
autorski tim funkcija
Srećko Bradićskladatelj
Zoran Juranićdirigent
Ivan Vidićautor libreta
Krešimir Dolenčićredatelj

Crux dissimulata, odnosno Prikriveni križ, ime je opere koja će otvoriti ovogodišnji, 25. po redu Muzički biennale Zagreb, a koju potpisuje suvremeni hrvatski skladatelj Srećko Bradić.

Bradić je diplomirao kompoziciju i glazbenu kulturu na Muzičkoj Akademiji Zagreb, gdje trenutačno djeluje u svojstvu profesora, višestruko je izvođen od domaćih, ali i stranih orkestara, a od od njegovog skladateljskog opusa trebalo bi izdvojiti  Penetration za klavir i gudački orkestar, Credo za soliste, zbor i orkestar, 2 gudačka kvarteta, La Femme za sopran i orkestar, Koncert za klavir i orkestar, Homo erectus (Salutes to Europa), itd.

'Crux dissimulata' nastala je kao narudžba za ovogodišnji MBZ, koji već godinama redovito potiče realizaciju suvremenih domaćih opernih naslova, a realizirana je u suradnji s HNK Zagreb, što je ujedno i njegova treća operna praizvedba planirana za sezonu 2008/2009.

Libreto za operu potpisuje nagrađivani hrvatski dramski pisac i scenarist Ivan Vidić, režije se prihvatio Krešimir Dolenčić, a dirigentske palice dirigent i skladatelj Zoran Juranić.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=DVhxqo5bC7U]

Srećko Bradić: Penetration

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter