Login za korisnike

Posljednji ljetni cvijet

Opera ‘Posljednji ljetni cvijet’ Zorana Juranića i Luka Paljetka, premijerno izvedena u Novom Sadu, stiže na program Muzičkog biennala.

***

Paljetkov Posljednji ljetni cvijet posljednji je put na hrvatskim pozornicama bio 1997. i tad je (na Marulićevim danima), osvio nagradu za najbolju režiju. No, tad je posrijedi bio izvorni dramski tekst, koji je u međuvremenu prerastao u operu za koju su po izvornoj drami libreto napisali sam autor i Zoran Juranić. Potonji je istu i uglazbio, režirao te njom ravna u koprodukciji MBZ Zagreb i SNP Novi Sad, na čijoj je sceni i praizvedena.

To je, nakon Govori mi o Augusti, već druga suradnja istog dvojca na pretvaranju nekog Paljetkova teksta u operu, o čemu sam kaže:

"Već na kazališnim daskama Posljednji ljetni cvijet otkrio je svu višeslojnost značenja koja se u toj poetskoj priči otkrivaju i stvaraju u odnosima likova, u zbivanjima koja će nastati njihovim susretom ili su posljedica nekih prethodnih. Poetska struktura toga teksta prizivala je glazbu. Glazbom se zapravo dopunjava taj primarno melodramatski svijet koji, smješten u ovo naše vrijeme, ipak bježi od svake sladunjavosti, baš kao što to čini i glazbeni svijet skladatelja Zorana Juranića kojemu je ovo, nakon opere Govori mi o Augusti, ponovni susret s Lukom Paljetkom kao piscem i suscenaristom.
Posljednji ljetni cvijet priča je o neobičnom muško-ženskom odnosu. Na jednoj je strani muškarac, kockar-gubitnik (Bert), a na drugoj je zanosna žena (Gospođica N. N.) koja u borbi za vlastiti integritet, za sigurno utočište, krađom identiteta, vještom pričom u priči iznevjerava žuđenu, čistu ljubav-strast, ljubav-spas, ljubav-smisao, ljubav-konačni dobitak. Tako se sve, za oboje, vraća na gubitnički početak.
Lažnost uzbudljive životne priče Gospođice N. N. otkriva se, nakon njezina odlaska, Bertovom spoznajom da je njezin život zapravo bio samo priča preuzeta iz petparačke ženske revije.
Tko je Gospođica N. N.? To ostaje tajna. Odgovor možda je upravo u neprestanoj potrebi traganja za njom."

 

autorski tim
Jasna Badnjarevićkostimograf
Zoran Juranićskladatelj
Luko Paljetakautor libreta
Žorž Draušnikscenograf
Deni Šesnićoblikovatelj svjetla

izvođači
Ansambl Opere SNP Novi Sad

Odgovori

POVEZANE VIJESTI