Naslovnica > PREDSTAVE > Posljednji ljetni cvijet

Posljednji ljetni cvijet

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: ,
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Opera ‘Posljednji ljetni cvijet’ Zorana Juranića i Luka Paljetka, premijerno izvedena u Novom Sadu, stiže na program Muzičkog biennala.
autorski tim funkcija
Jasna Badnjarevićkostimograf
Zoran Juranićskladatelj
Zoran Juranićredatelj
Zoran Juranićdirigent
Zoran Juranićautor libreta
Luko Paljetakautor libreta
Luko Paljetakautor predloška
Žorž Draušnikscenograf
Deni Šesnićoblikovatelj svjetla
izvođači uloge
Ansambl Opere SNP Novi Sad

Paljetkov Posljednji ljetni cvijet posljednji je put na hrvatskim pozornicama bio 1997. i tad je (na Marulićevim danima), osvio nagradu za najbolju režiju. No, tad je posrijedi bio izvorni dramski tekst, koji je u međuvremenu prerastao u operu za koju su po izvornoj drami libreto napisali sam autor i Zoran Juranić. Potonji je istu i uglazbio, režirao te njom ravna u koprodukciji MBZ Zagreb i SNP Novi Sad, na čijoj je sceni i praizvedena.

To je, nakon Govori mi o Augusti, već druga suradnja istog dvojca na pretvaranju nekog Paljetkova teksta u operu, o čemu sam kaže:

"Već na kazališnim daskama Posljednji ljetni cvijet otkrio je svu višeslojnost značenja koja se u toj poetskoj priči otkrivaju i stvaraju u odnosima likova, u zbivanjima koja će nastati njihovim susretom ili su posljedica nekih prethodnih. Poetska struktura toga teksta prizivala je glazbu. Glazbom se zapravo dopunjava taj primarno melodramatski svijet koji, smješten u ovo naše vrijeme, ipak bježi od svake sladunjavosti, baš kao što to čini i glazbeni svijet skladatelja Zorana Juranića kojemu je ovo, nakon opere Govori mi o Augusti, ponovni susret s Lukom Paljetkom kao piscem i suscenaristom.
Posljednji ljetni cvijet priča je o neobičnom muško-ženskom odnosu. Na jednoj je strani muškarac, kockar-gubitnik (Bert), a na drugoj je zanosna žena (Gospođica N. N.) koja u borbi za vlastiti integritet, za sigurno utočište, krađom identiteta, vještom pričom u priči iznevjerava žuđenu, čistu ljubav-strast, ljubav-spas, ljubav-smisao, ljubav-konačni dobitak. Tako se sve, za oboje, vraća na gubitnički početak.
Lažnost uzbudljive životne priče Gospođice N. N. otkriva se, nakon njezina odlaska, Bertovom spoznajom da je njezin život zapravo bio samo priča preuzeta iz petparačke ženske revije.
Tko je Gospođica N. N.? To ostaje tajna. Odgovor možda je upravo u neprestanoj potrebi traganja za njom."

 

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE