Naslovnica > Osobe > OSOBE > Ivana Srbljan

Ivana Srbljan diplomirala je na Odsjeku za kompoziciju i glazbenu teoriju, a trenutačno je apsolventica solo pjevanja u klasi Vlatke Oršanić na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

Najveći uspjeh donijela joj je uloga Carmen u istoimenoj Bizetovoj operi za koju je primila i Rektorovu nagradu. Prije toga, sa Simfonijskim orkestrom i Zborom Muzičke akademije izvela je Mahlerove Pjesme na stihove Friedricha Rückerta, a solističke uloge imala je u oratoriju Ivan Grozni Sergeja Prokofjeva, Čarobnoj fruliW. A. Mozarta i Stabat Materu Karola Szymanowskog.

Dobitnica je prve nagrade na Međunarodnom festivalu solo pjevača Bruna Špiler u Herceg-Novom 2012. Dobitnica je stipendija za ljetnu školu u Semmeringu, 21. Međunarodnu ljetnu akademiju Prag-Beč-Budimpešta te za ljetnu opernu radionicu u Beeskowu (Berlin) na kojoj je osvojila Grand Prix.

Usavršavala se kod uglednih pjevača i vokalnih pedagoga (Peter Maus, Anton Scharinger, Giorgio Surian, Snežana Nena Brzaković, John Blakely, Walter Moore, Vlatka Oršanić, i dr.). Od brojnih profesionalnih nastupa izdvaja se solistički nastup u Majstorskom ciklusu 2012./2013. Simfonijskog orkestra HRT-a, te nastup sa Zagrebačkom filharmonijom na 27. Muzičkom biennalu u Zagrebu, također i koncert u sezoni 2012. /2013. Cantus Ansambla, recital u sklopu 37. Osorskih glazbenih večeri u suradnji s pijanistom Ivanom Violićem, zatim recitali i vrlo uspješne suradnje s pijanistom Karlom Hubakom i harfisticom Ivanom Biliško, te nastupi na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu. Zajedno sa zborom i orkestrom Orfelin iz Novog Sada sudjeluje u projektima pod vodstvom Tamare Petijević. Debitirala je u HNK u Osijeku 2013. ulogom Fenene u Verdijevoj operi Nabucco. Nastupala je u dramskim predstavama Mećava (Gavella), Romeo i Julija 68' (Kazalište Ulysses). Snimila je glazbu za film Kenjac Antonija Nuića i predstavu Kaligula Tomaža Pandura. Od 1998. vodi Katedralni zbor crkve Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu.

Share on facebook
Share on twitter