Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > U HNK Zagreb i dalje krše ‘Zakon o zviždačima’: odbijaju prihvatiti povjerljivu osobu koju su odabrali zaposlenici

U HNK Zagreb i dalje krše ‘Zakon o zviždačima’: odbijaju prihvatiti povjerljivu osobu koju su odabrali zaposlenici

Iako je ministrica kulture na tematskoj sjednici Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora osobno preuzela odgovornost za kršenje Zakona o prijaviteljima nepravilnosti u zagrebačkom HNK, rečeni se zakon u toj kući i dalje grubo krši. [DOKUMENTI]

Kako smo u više navrata detaljno pisali, jedno od ključnih ishodišta krize koja već dugo trese središnju nacionalnu kazališnu kuću bila je i činjenica da u tom teatru nije proveden Zakon o prijaviteljima nepravilnosti, popularno zvan Zakon o zviždačima. Naime, kako u zagrebačkom HNK nisu provedene odredbe rečenog zakona, zaposlenici nisu imali kome prijaviti ne samo nepravilnosti u provođenju antikorona mjera već i drugih problema u kući.

Zbog svega navedenog u prosincu prošle godine Državni inspektorat zaprimio je i anonimnu prijavu u kojoj je stajalo da se intendantica Dubravka Vrgoč u potpunosti oglušila na provođenje odredbi Zakona o prijaviteljima nepravilnosti, za što su zapriječene kumulativne prekršajne kazne od 170.000 kn za odgovornu osobu do 270.000 kn za poslodavca.

Slijedom zakona, kazalište je općim aktom, kojeg su trebali donijeti do 1. siječnja 2020., bilo dužno urediti postupak unutarnjeg prijavljivanja nepravilnosti i najkasnije do 1. travnja 2020. imenovati povjerljivu osobu za unutarnje prijavljivanje nepravilnosti, što se nije dogodilo.

Inspektorat nam je tad potvrdio da je prijavu zaprimio, no danas nismo uspjeli saznati jesu li i kakve mjere proveli nakon nadzora, odnosno jesu li naplatili ikakve kazne.

No, nakon podizanja prijave ekspresno je pokrenut postupak izbora povjerljive osobe za unutarnje prijavljivanje nepravilnosti, te je 23. veljače 2021., dakle deset mjeseci nakon propisanog zakonskog roka, na tu dužnost imenovana Nikolina Auguštenec. Ubrzo se, međutim, ispostavilo kako postupak nije proveden u skladu s propisima, odnosno da za nju nije - kako to zakon propisuje - glasalo najmanje 20% zaposlenika, pa je 18. ožujka ta odluka - poništena.

odluka_poništenja_imenovanja

Dan kasnije Uprava HNK u Zagrebu objavila je novi poziv slijedom kojeg su zaposlenici trebali izabrati povjerljivu osobu, a nakon provedenih izbora 1. travnja 2021. godine, u Ured Intendantice dostavljen je prijedlog za imenovanje Tene Lebarić Rašković povjerljivom osobom, i to slijedom potpisne lista 163 djelatnika HNK u Zagrebu koji su glasali za nju, a što značajno nadmašuje zakonom propisanih 20% glasova zaposlenika.

Međutim Povjerenstvo za provođenje postupka imenovanja povjerljive osobe, a na čije čelo je intendantica imenovala Nikolinu Auguštenec, istu onu čiji je izbor za povjerljivu osobu poništen (!), odlučilo je 08. travnja 2021. godine kako je u postupku izbora povjerljive osobe bilo nepravilnosti, te ustvrdilo da ne može verificirati liste. Koje su to i kakve nepravilnosti Povjerenstvo nigdje nije navelo niti obrazložilo, ali je odbilo imenovati Lebarić Rašković povjerljivom osobom, možda i zato što je upravo ona bila jedna je od prvih zviždačica u aktualnoj krizi u zagrebačkom HNK.

Umjesto toga, Povjerenstvo na čelu s Auguštenec dosjetilo se solomunskog rješenju: idući izbori bit će provedeni tako da zaposlenici osobno pred članovima tog istog Povjerenstva potpisuju kome će dati svoj glas.

Ovaj, u najmanju ruku kreativan, način provedbe izbora nema aposlutno nikakvog uporišta u Zakonu o prijaviteljima nepravilnosti, niti u pravilnicima koji iz njega proizlaze, pa je više nego izvjesno da će, ostane li Uprava HNK pri takvoj odluci, 'zaraditi' još jednu prijavu Državnom inspektoratu, ovaj put onu Radničkog vijeća odnosno sindikalnih povjerenika.

Vrijedi podsjetiti i kako je ministrica kulture i medija osobno preuzela odgovornost za kršenje Zakona o prijaviteljima nepravilnosti u zagrebačkom HNK i to na sjednici saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu u siječnju, a nakon što je javnost mjesecima uvjeravala kako je u tom teatru sve u najboljem redu. Naime, upravo je Ministarstvo kulture, slijedom Zakona o kazalištima odgovorno za zakonitost poslovanja i općih akata HNK u Zagrebu, pa bi - da je tamo od početka krize proveden ikakav upravni nadzor - kršenje zakon brzo bilo ustanovljeno.

No, nadzor nije proveden do danas, a umjesto njega imenovano je fantomsko tročlano povjerenstvo koje bi trebalo ustvrditi uzroke krize, a to je tijelo ministrica imenovala i 'lice s optužnice', odnosno bivšeg ministra kulture Berislava Šipuša, a kojem se upravo sudi zbog zlouporabe ovlasti i položaja.

U međuvremenu, HNK u Zagrebu ostaje - suprotno zakonu - već godinu dana bez povjerljive osobe, a kojoj bi zaposlenici trebali prijaviti nepravilnosti.

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE