Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > U Povjerenstvo za HNK u Zagrebu ministrica kulture imenovala osobu kojoj se sudi za zlouporabu položaja i ovlasti

U Povjerenstvo za HNK u Zagrebu ministrica kulture imenovala osobu kojoj se sudi za zlouporabu položaja i ovlasti

Ministrica kulture i medija nikad nije obavijestila javnost koga je, s kojim ovlastima i kojim obvezama imenovala u Povjerenstvo za analizu stanja u zagrebačkom HNK.
Share on facebook
Share on twitter

Nakon što su danas sindikalni povjerenici u funkciji Radničkog vijeća HNK u Zagrebu Povjerenstvo za analizu stanja u zagrebačkom HNK progasili farsom, odlučili smo ispitati tko su u uopće njegovi članovi.

I nemalo se iznenadili.

Povjerenstvo je tročlano, a u njega je ministrica kulture imenovala Mariju Sekelez, umirovljenu glumicu i bivšu dugogodišnju ravnateljicu zagrebačkog Gradskog kazališta Žar ptica, Andreu Jeličić utemeljiteljicu Odsjeka plesa na Akademiji dramske umjetnosti i - Berislava Šipuša, bivšeg ministra kulture protiv kojeg DORH trenutno vodi sudski postupak zbog zlouporabe položaja i ovlasti!

Šipuš je optužen da je službenu kreditnu karticu Ministarstva kulture koristio za privatne potrebe, i to podizanjem gotovine i plaćanjem ugostiteljskih usluga ljudima koji nisu bile povezane s Ministarstvom. Prema navodima optužnice, Šipuš je karticu Ministarstva kulture koristio za privatne potrebe, i to podizanjem gotovine i plaćanjem ugostiteljskih usluga prilikom ugošćavanja osoba koje nisu bile službeno povezane s Ministarstvom, već ih je vezalo privatno poznanstvo i veze. Prema tome, okrivljeni je ostvario protupravnu imovinsku korist i oštetio državni proračun za više od 68.000 kuna. Uz Šipuša u istoj je aferi optužena i Andrea Zlatar Violić, kojoj je bio zajenik, a potom je inaslijedio na ministarstkom mjestu, no ta su dva sudska postupka razdvojena zbog bolesti Zlatar Violić.

Iako je suđenje Šipušu započelo u lipnju 2018. godine, još uvijek traje, dapače, iduće ročište u tom postupku zakazano je na Županijskom sudu u Zagrebu za 17. ožujka ove godine.

Zašto je, od svih mogućih stručnjaka iz područja kulture, Nina Obuljen Koržinek odlučila imenovati baš DORH-ovog optuženika, k tom optuženog za zlouporabu ovlasti i položaja, u Povjerenstvo koje bi eventualno trebalo ispitati zlouporabu ovlasti aktualne intendantice HNK u Zagrebu, pitanje je na koje nismo uspjeli dobiti odgovor.

Podsjetimo, nakon višemjesečnog skandala u središnjoj nacionalnoj kazališnoj kući, ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Korižinek na tematskoj sjednici Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora, a na prijedlog zastupnika Damira Bakića još 26. siječnja najavila je osnivanje Povjerenstva koje bi ispitalo stanje u zagrebačkom HNK.

Tri mjeseca nakon izbijanja cijele krize poslali smo službeni upit Ministarstvu kulture i medija i pitali ih kad će i u kojem sastavu, te s kojim ovlastima i obvezama famozno Povjerenstvo početi s radom, a u odgovoru koji smo dobili stajalo je tek ovo:

"Nastavno na Vaš upit obavještavamo kako je Ministarstvo u finalnoj fazi postupka formiranja Povjerenstva koje će u ime osnivača Ministarstva i Grada Zagreba voditi razgovore s predstavnicima svih triju ansambala kao i Upravom te dati mišljenje o stanju u HNK.

Rad povjerenstva neće analizirati provođenje epidemioloških mjera niti nadzirati zakonitosti rada HNK. Povjerenstvo će pomoći da se sagleda činjenično stanje glede aktualne situacije u HNK i stvori kvalitetno okružje za nastavak rada."

U međuvremenu je, daleko od očiju javnosti Povjerenstvo ipak formirano, no slijedom kojih propisa i s kojim ovlastima javnost nikad nije saznala, jer odluka o formiranju tog tijela nikad nije javno objavljena. Dapače, da se sindikalni povjerenici danas nisu obratili javnosti priopćenjem, ne bismo ni znali da je Povjerenstvo započelo s radom.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI