Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > U utorak tematska sjednica saborskog Odbora za kulturu o HNK u Zagrebu

U utorak tematska sjednica saborskog Odbora za kulturu o HNK u Zagrebu

Iako se isprva tome žestoko protivila, predjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu nije mogla protiv saborskog Poslovnika. Tematska sjednica koju je tražila trećina, redom oporbenih članova Odbora, sazvana je za utorak u 8:00. Evo kako je možete pratiti i vi.
Share on facebook
Share on twitter

Podsjetimo: situacijom u HNK u Zagrebu nadležni saborski odbor bavi nakon što je zaprimio predstavku Snježane Banović, redovite profesorice na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, kojom podnositeljica "iznosi tvrdnju da se u radu HNK u Zagrebu ne provodi uvođenje nužnih epidemioloških mjera i preporuka radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 propisanih odlukama od strane Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, što je u konačnici rezultiralo preminućem opernog pjevača HNK."

Na zahtjev zastupnice i članice Odbora, Marijane Puljak, predsjednica Odbora Vesna Bedeković  10. prosinca uputila je dopise ministrici kulture i medija, te intendantici HNK u Zagrebu, tražeći njihova očitovanja. Tražena očitovanja članovima odbora nisu dostavljena više od mjesec dana, a pitanje je bi li i onda da mi o njima nismo pisali ovdje, da bi nakon samo 17 minuta od objave našeg teksta predsjednica Odbora ipak pronašla barem jedno od njih.

Sjednica Odbora održana je 21. siječnja, i na dnevnom redu joj je na zahtjev zastupnice Puljak bila točka o HNK, no sjednica je započela zahtjevom trećine članova istog da se tema umjesto na toj, raspravi na posebnoj, tematskoj sjednici, na kojoj bi trebali biti nazočni i predstavnici druge strane odnosno Radničkog vijeća, kao i predjesednik Kazališnog vijeća HNK u Zagrebu, Duško Ljuština.

Nakon više od 45 minuta dugog poslovničkog prepucavanja, a koje - kao i cijeli tijek sjednice - možete proučiti ovdje, sjednica je ipak održana po prvobitno najavljenom dnevnom redu. Zastupnici su tako bili u prilici čuti svjedočenja resorne ministrice i intendantice Vrgoč, a teško prepričljivu burnu raspravu u kojoj je potonju izravno za mobbing optužio zastupnik Vilim Matula, u cijelosti ćete pronaći ovdje.

Ministrica kulture i medija tijekom sjednice više je puta izjavila kako i sama podržava održavanje tematske sjednice, ali kako bi bilo dobro da nju osim predstavnika Radničkog vijeća i predsjednika onog Kazališnog, uz nju osobno i intendanticu budu pozvani i predstavnici umjetnika koji podržavaju Upravu, čemu su se oporbeni zastupnici više puta suprotstavili kao nepotrebnom.  Naime, ustvrdili su, intendantica predstavlja Upravu, odnosno sve koji istu podržavaju, a potrebno je saslušati one koji se s tim ne slažu, naročito nakon što je prema tvrdnjama Radničkog vijeća čak 2/3 zaposlenika Upravi iskazalo nepovjerenje.

Žestoko protivljenje predsjednice Odbora, koje je među inim opravdavala i epidemiološkim mjerama, ipak nije bilo jače od saborskog Poslovnika, pa će se tematska sjednica ipak održati i to u utorak u 8:00. Službeno je najavljena s temom "Stanje u HNK u Zagrebu zbog načina upravljanja epidemiološkim mjerama i krizom koja je iz toga proizašla", no tko je na nju točno pozvan ne znaju zasad ni sami članovi odbora.

Mi, međutim, znamo da ćete sjednicu uživo osim na našim stranicama moći pratiti uživo i na YouTube kanalu Sabora, odnosno ovdje:

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI