Naslovnica > Osobe > OSOBE > Leon Lučev

Leon Lučev

GODINA ROĐENJA:
MJESTO ROĐENJA:

Leon Lučev je rođen u Šibeniku 1970. god. Osnovnu i srednju školu zavrašava u Šibeniku.  1991. god. odlazi u odbrambeni rat kao pripadnik hrvatske vojske. 1992. upisuje Prometni fakultet u Zagrebu. 1993. upisuje Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. U toku studija (1994 ) snima svoj prvi cijelovečernji igrani film koji postaje hit s redateljem Vinkom Brešanom ” Kako je počeo rat na mom otoku”. U toku studija surađuje sa Lukasom Nolom, Zvonimirom Jurićem, Ognjenom Sviličićem na njihovim ranim filmskim radovima.

1997. nakon odslušane Akademije dramske umjetnosti postaje dio ansambla ITD kazališta, zajedno sa Ninom Violić, Draženom Šivakom, Natašom Dangubić. U tom periodu ( 1997 – 2003 ) surađuje sa redateljima Tomijem Janežićem, Damirom Zlatarom Frayom, Lukasom Nolom...

1997—2003 prolazi radionice po metodi Michela Chekova u Grožnjanu pod vodstvom Scotta Fieldinga i Joanne Merilin. Tu susreće i Tomija Janežića s kojim sudjeluje u centaru za istraživanje potencijala glumačke igre.

1997-2003 polazi radionice po metodi Metod Actinga kod Vajevaca u Zagrebu, te kod Tomija Janežića.

2003. napušta teatar ITD i u potpunosti se posvećuje filmskoj umjetnosti. Surađuje sa recentnim europskim i regionalnim filmskim umjetnicima Hans-Christian Schmidt, Jasmila Žbanić, Hrvoje Hribar, Vinko Brešan,Lukas Nola, Angelina Jolie, Zrinko Ogresta, Branko Schmidt, Janez Burger i dr. Sudjeluje u regionalnim koprodukcijama i snima u hrvatskoj, bosni, srbiji, sloveniji, njemackoj, madjarskoj.

2003-2010 sudjeluje u radionicama i edukacijama iz glumačkih tehnika pa Jerzyu Grotowskom, Klaunovima, Bufonima, Majerholdu. Učitelji su mu bili Lee Delong, Richard Nieoczym.

2006. osniva produkcijsku kuću Živa produkcija. U narednih nekoliko godina ( 2006 / 2014) sudjeluje u većini recentnih regionalnih, europskih i svjetskih festivala u funkciji glumca i producenta. Njegovi filmovi osvajali su nagrade u Puli, Berlinu, Sundanceu, Sarajevu, Bruselu, Los Angelesu, Jeruzalemu, a on kao glumac u Puli, Sarajevu, Prištini, Kazanu (Rusiji), Njemačkoj.

2007. na prvom Sarajevo film festivalu počinje predavati na Sarajevu talent campusu.

Predavač je i danas i u toku tih predavanja razvio je osobni način rada s glumcima pod nazivom Close up and personal.

2011. počinje predavati na Umjetničkoj akademiji Split kao asistent prof. Jokiću.

Predavanja u obliku praktičnih radionica namjenjena su glumcima i redateljima, te usmjerena ka osviještavanju filmskih tehnika glume za glumce, te komunikaciji s glumcima za redatelje.

2011—2012 predaje na školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić radionicu glume namjenjenu pedagozima u osnovnim i srednjim školama.

2003-2013 povremeno radi s djecom na projektu Zlarinsko ljeto – Dječja republika Zlarin.

2011-2013 kroz projekt Kino u gostima organizira i vodi niz filmskih radionica po manjim sredinama u hrvatskoj.

Share on facebook
Share on twitter