Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [11.-17.11.11.]

Radio pregled tjedna [11.-17.11.11.]

Prigodno, Hrvatski vam radio objašnjava kako izgleda 'Kad mrtvi glasuju', kako se daje 'Oglas za vampira', kakve su 'More Kaspara Hauzera', te kako zvuči 'Sat pjevanja' na liniji 'Paris - Texas'... uz sve to upoznajte još i Vjenceslava Kapurala i Katarinu Krpan, a sve na valovima nacionalne radijske mreže.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 11. studenoga

 

13,30 – 14,30, HR III

DRAMSKI PETAK

Izbor iz emisije Radio napetica iliti krimić

TIHOMIR MRAOVIĆ: „OGLAS ZA VAMPIRA“

Režija: Mislav Brečić

U dubokoj noći, na balkonska vrata jedne glumice dolazi – vampir, a koji se pojavio jer je pročitao oglas da ona traži upravo nekoga poput njega. Kako bi osigurala besmrtnost ili iz nekog drugog razloga? Odgovor na to pitanje poslušajte u novoj napetici Tihomira Mraovića, u duhovitoj režiji Mislava Brečića i intrigantnoj glumačkoj interpretaciji Linde Begonje i Tomislava Krstanovića u ulogama Glumice i Vampira.

+

ETNOFANTASTIKA: „OD BABE KI JE COPRALA IPOSLALA STRŠENE NA FRANCUZE“

KOORDINATOR: HRVOJE IVANKOVIĆ

 

18,00 – 19,00, HR III

RADIO ATELJE

FELICIA ZELLER: „MORE KASPARA HAUZERA“ (premijera)

Prijevod: Sabine Marić

Režija: Stephanie Jamnicky

Felicia Zeller jedna je od propulzivnih njemačkih dramatičarki mlađe generacije. Drama More Kaspara Hauzera berlinsku je premijeru imala u poznatom kazalištu Maxim Gorki 2009. godine. Tri socijalne radnice u uredu specijaliziranom za djecu i mlade preplavljene su gomilom spisa, poziva, nedovršenog posla i strašnih spoznaja o sudbinama nezbrinute djece. Upravo sektor socijalne službe za djecu i mlade jedan je od najkaotičnijih i medijski najpropitivanijih društvenih sektora u Njemačkoj. Specifičnost ove drame jest način pisanja u kojem likovi kao da nemaju vremena izgovoriti rečenice do njihovog punog značenja, pa se značenjska struktura jezika lomi isto kao što je slomljen svijet što ih okružuje. Brzina događanja melje sve pred sobom, pa tako i govor postaje govorom nedovršenih krhotina.

Glume: Srđana Šimunović, Biserka Ipša, Vanda Winter.

Urednica: Tajana Gašparović

 

SUBOTA, 12. studenoga

 

09,00 – 09,30, HR III

JEDNOČINKA – MALI GLAZBENI RAZGOVORI

RAZGOVOR S KATARINOM KRPAN (premijera)

Gošća emisije Jednočinka – mali glazbeni razgovori ovog je tjedna pijanistica Katarina Krpan, osnivačica i voditeljica Hr projekta.

VODITELJ I AUTOR: TRPIMIR MATASOVIĆ

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ

 

18,05 – 18,55, HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

SIMO MATAVULJ: „BAKONJA FRA BRNE“ – 1. dio

Dramatizacija: Jakša Zlodre

Radio-prilagodba: Lada Martinac-Kralj

Režija: Stephanie Jamnicky

Centralno djelo u Matavuljevom opusu i jedno od najznačajnijih djela realizma do sada nije adaptirano za radijski medij. Urednica emisije je iskoristila mogućnosti da ga ponudi u dva dijela pokušavajući tako njegove glavne odlike kao bogate i jedinstvene literature sačuvati kako s njene formalne, tako i s tematske strane.

Za osnovu radijske prilagodbe korištena je kazališna dramatizacija Jakše Zlodre koja počiva na sočnosti Matavuljevog humora čije je izvorište u poznavanju mentaliteta i jezika. Dramu glavnog junaka, mladog Bakonje, postavlja kao dramaturšku os. Sve navedeno se prilagodilo radijskom mediju (urednica Martinac-Kralj potpisuje prilagodbu) za koji se onda unijela igra s flash backovima i različitim naratorima. Velika romaneskna građa tako se učinila protočnom i dovoljno privlačnijom za igru i redateljsku interpretaciju.

U glavnim ulogama: Leon Lučev kao Bakonja i Ivica Vidović kao fra Brne.

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

 

NEDJELJA, 13. studenoga

 

13,00 – 13,30, HR II

PANOPTIKUM

STANISLAV PEJKOVIĆ: „KAD MRTVI GLASUJU“

Režija: Stephanie Jamnicky

Hoće li dolazak gradske djevojke, predstavnice nevladinih udruga, u seosku sredinu, pomutiti plan da izbore dobiju lokalni moćnici pomoću glasova pokojnika? Poslušajte u novoj komediji Stanislava Pejkovića, u izvanrednoj glumačkoj interpretaciji Frane Perišina, Siniše Popovića, Marinka Prge, Dore Polić i doajena hrvatskoga glumišta Božidara Bobana, u redovitom terminu emisije Panoptikum u nedjelju u 13 sati.

Urednica. Katja Šimunić

 

13,15 – 13,55, HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

VLADIMIR NAZOR: „BIJELI JELEN“

Dramatizacija: Ratko Bjelčić

Režija: Jasna Mesarić

Među najljepšim stranicama naše dječje literature spadaju stranice duže pripovijetke Vladimira Nazora “Bijeli jelen”. Fantastična pastorala o Zlatokosoj djevojčici i njezinom preseljenju u svijet prirode opet je tkanje na Nazorovu gotovo opsesivnu temu o prirodi kao raju na zemlji u koji imaju pristup samo oni čista srca. Takvi likovi (kao guščarica Anka u “Jelenu”) sposobni razumjeti govor životinja, živjeti od vode i voća i činiti dobro. Velik je izazov da se ovakvu literaturu prenese u radijski medij. U nju je zvuk upisan, no čitatelj ga imaginira, a radijski autor ga mora stvoriti i to ne samo efektima nego doslovno ars-akustičkim postupkom.

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

 

RADIO IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE:

MILAN MILIŠIĆ: „MATIJIN PIJETAO“

Režija: Mislav Brečić

 

PONEDJELJAK, 14. studenoga

 

09,30 – 09,55, HR III

RADIO ROMAN

NENAD RIZVANOVIĆ: „SAT PJEVANJA“ (od ponedjeljka do petka, 18. 11.)

Dramatizacija: Matko Botić

Režija: Dejan Šorak

Roman Nenada Rizvanovića „Sat pjevanja“ melankolična je priča o obiteljskim, dakako i vlastitim, korijenima u obzoru popularne zabavne glazbe 50-ih godina prošlog stoljeća; na trenutke i istraživalačka, potraga za identitetom smještena je u zavičajnu autorovu Slavoniju i pripadne gradove i gradiće. Uz auru ondašnjih domaćih i inozemnih šlagerskih zvijezda (I. Robić, K. Metikoš, K. Slabinac, sanremovska plejada pjevača i kantautora…) koja uokviruje zanimljivu fabulativnu akciju, provlači se otvorena i nerazjašnjena mogućnost da je mladi glavni junak možda čak i vanbračni sin poznatog domaćeg pjevača, koji – sada kao inozemna hotelska pop zvijezda – najzad stiže u rodni gradić i održava koncert.

UREDNIK: BRANKO MALEŠ

 

18,00 – 19,00, HR III

RADIO IGRA

SLOBODAN ŠNAJDER: „PARIS – TEXAS“

Režija: Darko Tralić

Radio igra Paris Texas napisana prema istoimenoj pripovijesti Slobodana Šnajdera tamna je  priča o čovjeku koji traga za posljednjom snimkom voljene žene; snimkom koja je ujedno i svjedočanstvo njenog užasnog kraja.

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ

 

UTORAK, 15. studenoga

 

18,00 – 19,00, HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

SANJA MILOVAC: „DRIJADE“ (premijera)

Hela Liverić živi u selu Šumber, u unutrašnjosti Istre. Kada je prije tri godine napustila Rijeku i preselila na zapušteno obiteljsko imanje kako bi ostvarila ideju o vlastitoj farmi, okolina je reagirala s nepovjerenjem. No ubrzo, gradska je djevojka postala pastiricom. Dokumentarna radio drama „Drijade“ priča je o Helinu putu u nepoznato i unutarnjoj snazi pomoću koje je iz temelja promijenila način života i ostvarila san o farmi na kojoj svaka životinja ima individualni pristup i potrebe koje se uvažavaju. Imanje se postepeno razvija te je dom za više od stotinu životinja, rado posjećeno mjesto i inspiracija za nove ljude i projekte.

UREDNIK: LJUBO PAUZIN

 

22,03 – 22,30, HR III
JEDNOČINKA – MALI GLAZBENI RAZGOVORI

RAZGOVOR S KATARINOM KRPAN

Gošća emisije Jednočinka – mali glazbeni razgovor ovog je tjedna pijanistica Katarina Krpan, osnivačica i voditeljica Hr projekta.

VODITELJ I AUTOR: TRPIMIR MATASOVIĆ

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ

 

22,40 – 23,25, HR II

RADIONAPETICA ILITI KRIMIĆ

HRVOJE KOVAČEVIĆ: „VESELI SUSJEDI“

Režija: Mislav Brečić

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

 

SRIJEDA, 16. studenoga

 

13,30 – 14,30, HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

GLUMAC VJENCESLAV KAPURAL

KOORDINATOR: HRVOJE IVANKOVIĆ

 

18,00 – 19,00, HR III

FANTASTIKA U RADIO DRAMI

TATJANA JUKIĆ: „KRABULJA ZELENE SMRTI“ (premijera)

Dramatizacija: Jasna Mesarić

Režija: Ranka Mesarić

Naslanjajući se na tradiciju koja započinje Poeovom vizijom, autoričina promišljanja znanosti koja gubi kontrolu nad vlastitim dostignućima i tako uzrokuje apokaliptični slijed zbivanja, izuzetno su aktualna. Virus koji pretvara ljude u biljke višeznačna je metafora onoga što se događa u društvu koje terorizira bezlična tehnokracija. Skupina likova, predvođeni novinarkom i znanstvenikom koji se nađu u mreži slučajnog odnosa, žrtve su korporativne svijesti, poput tumora izdvojene iz moralnih i etičkih postulata čovječanstva. Autorica ne pronalazi realnu mogućnost spasa iz tog antiutopijskog  kaosa, pa poseže za kvantnim skokom u hipotetičko, nadljudsko poricanje prostorno-vremenskog kontinuiteta, situirajući tekst u  žanrovski okvir znanstvene fantastike.

UREDNICA: NADA ZORIČIĆ

***

ETNOFANTASTIKA: „MARKO NESTALO I VILA“

Dramatizacija: Lada Martinac-Kralj

Režija: Stephanie Jamnicky

 

ČETVRTAK, 17. studenoga

 

18,00 – 19,00, HR III

RADIO DRAMA

GEORG BÜCHNER: „LEONCE I LENA“

Prijevod i adaptacija: Sanja Lovrenčić

Režija: Ranka Mesarić

Napisana za raspisani natječaj za komediju 1835. godine, komedija “Leonce i Lena” Georga Büchnera proglašena je za najnepoznatiji dramski dragulj njemačke dramaturgije. Igra o kraljeviću i kraljevni, koji žele umaknuti sudbini planiranog i nametnutog braka pa se bježeći u slobodu od nametnutih spona susreću, zaljubljuju i žene, podsjeća na Shakespeareove romance. Kod Büchnera se u ovoj komediji svi sukobi lako razrješuju, kroz začudni spoj ironije i suptilne melankolije, uza žive igre riječima i sjajne dijaloge.

Igraju: Vili Matula, Pjer Meničanin, Katarina Bistrović-Darvaš, Drago Meštrović, Marija Kohn, Vanja Matujec, Maro Martinović.

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ


ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

One Response

  1. I od mene sasvim prigodno: DOBRO DOŠLI NATRAG!Uz ovu južinu bar jedna dobra vijest.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE