Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

'Žena koja me učila čitati' Ive Gruić, 'Trešnjevački taubek' Ivana Bauera, Haritonove 'Zgode Hereje i Kaliroje', 'Diskusija u ponoć' Zorana Brajevića premijerni su radijski naslovi predstojhećeg tjedna.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 21. veljače

14,00 - 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

ZORICA RAJKOVIĆ - DRAGUTIN KLOBUČAR - MIROSLAV PIJACA: „OVDJE RADIO AGRAM“

Koordinator: Hrvoje Ivanković.

Premijerno emitirano u emisiji Dokumentarna radio drama: 12. 05. 1986.

 

SUBOTA, 22. veljače

18,05 - 18,55; HR I

RADIO SCENA - IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

IVA GRUIĆ: „ŽENA KOJA ME NAUČILA ČITATI“

Redatelj: Darko Tralić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Tomislav Šamec ; urednica: Lada Martinac-Kralj.

Glume: Nataša Dorčić, Jasna Bilušić, Biserka Ipša, Darko Milas, Fran Domljan

Premijera

Tekst Ive Gruić, iako nastao iz ideje da se pridruži kao autorica ciklusu o učiteljskom zvanju, mnogo je više od profesionalnog odgovora na narudžbu. Komad je napisan originalno za radijski medij kao nježna posveta ne samo učiteljima, već i obitelji. Ovdje je riječ o jednoj autoričinoj obiteljskoj lozi u kojoj je odnos prema školovanju i stjecanju znanja i profesija bio način opstanka i uzvišeni smisao. Kao takav prenosio se s koljena na koljeno, pa došao i do spisateljice koja se toga prisjeća i u svojim reminiscencijama uočava lice tete, sestre svoje bake, učiteljice koja je ujedno bila i pisac brojnih igrokaza, točnije – najtiskaniji pisac igrokaza za djecu između dva rata. Analizirajući i citirajući igrokaze Bosiljke Manojlović Zaninović, prisjećajući se vlastita djetinjstva, ponirući u sebe samu i tragajući za razlozima svojega životnog profesionalnog puta koji također ima veze i sa učiteljstvom i pisanjem, Iva Gruić napisala je osjetljivo, duhovito i smisleno dramsko tkanje iz prvog lica i srca.

 

23,25 - 24,00; HR III

TRANSONICA

Urednica: Ljubica Letinić

 

NEDJELJA, 23. veljače

16,05 - 16,50; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

ZORAN PONGRAŠIĆ: „DJEVOJČICA KOJA JE PRESKOČILA NEBESA“

Redateljica: Vedrana Vrhovnik; glazbena urednica: Maja Žarković; ton majstor: Vito Gospodnetić; urednica: Nives Madunić Barišić.

Glume: Anabela Barić, Franjo Kuhar, Hrvoje Zalar, Stjepan Mikić Martinčević, Sunčana Zelenika, Mea Vučković, Pia Šmalcelj.

Premijerno emitirano: 17. 11. 2002.

Drama o djevojčici koja izlazi iz labirinta teške i opasne bolesti, te uz pomoć obitelji i prijatelja nalazi snage za suočenje s novim životnim dobrom. Emotivno, a istodobno jednostavno tkanje, Pongrašić je ispisao s istančanim osjećajem za dječju psihologiju, za dobru dramsku konstrukciju i životni dijalog.

Konačni optimizam daje snagu za suočavanje sa sličnim životnim pričama kojima sve češće svjedočimo, a djeci daje nadu i ohrabrenje.

***

RADIO IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE

ANTUN GUSTAV MATOŠ: „JUTARNJA KIŠA“ (premijera)

Redateljica: Stephanie Jamnicky

 

21,00 - 21,30; HR II

PANOPTIKUM

IVAN BAUER: „TREŠNJEVAČKI TAUBEK“

Redatelj: Dejan Šorak; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Hrvoje Hanzec; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Franjo Kuhar, Otokar Levaj, Jelena Miholjević, Biserka Ipša, Damir Šaban

Premijera

Nova radio-komedija Ivana Bauera, jednog od najizvođenijih i svakako „najzagrebačkijih“ autora koje slušamo u Panoptikumu, „Trešnjevački taubek“, donosi vedru i duhovitu „krišku života“ petoro simpatičnih starosjedilaca zagrebačkog Trnja koji se prisjećaju svojega zajedničkog djetinjstva, školovanja, ljubavnih sporazuma i nesporazuma, a svemu će naglasak dati jedno davno neisporučeno pismo.

 

PONEDJELJAK, 24. veljače

09,30 - 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III

RADIO ROMAN

HARITON: „ZGODE HEREJE I KALIROJE“

Redateljica: Jasna Mesarić; prijevod: Darko Novaković; dramatizacija: Saša Drach; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: ; urednica: Nada Zoričić.

Glume: Antonijo Franić, Frano Mašković, Matija Prskalo, Ranko Tihomirović, Tomislav Martić, Asja Jovanović, Antonija Stanišić.

Premijera

 

14,00 - 15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

PORTRET GLUMICE VESNE STILINOVIĆ

Glazbena urednica: Vesna Šir; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Tajana Gašparović.

Premijerno emitirano: 22. 12. 2006.

Glumica koja je cijeli radni vijek provela u varaždinskom HNK-u, te od početka 70-tih godina do danas uvelike obilježila repertoar toga kazališta. Njenom je istraživačkom duhu naročito odgovaralo razdoblje s kraja 70-ih i početka 80-ih kad je ravnatelj varaždinskog HNK bio redatelj Petar Veček koji je posve razorio staru repertoarnu politiku, te uveo sasvim novi, tada neuobičajeni način rada na predstavama. Osim glumom, Vesna Stilinović intenzivno se bavila i pedagoškim radom gdje je također posezala za neuobičajenim metodama rada čiji krajnji cilj nije bila produkcija, već proces, odnosno Vesnina omiljena djelatnost - igra. Iako za sobom nema mnogo nagrada i priznanja, ona je jedna od onih glumica koje najčešće djeluju iz pozadine, no bez kojih se ne može. Vesnin je mladenački duh oduvijek nadahnjivao kolege, a njezina nepresušna ljubav prema kazalištu kao kolektivnom činu u kojem nastoji da svi sudionici budu sretni zaslužna je da je djelatnici varaždinskog HNK zovu – mama.

 

18,00 - 19,00; HR III

RADIO IGRA

MILKO VALENT: „ZELENA DOLINA“

Redateljica: Vedrana Vrhovnik; glazbena urednica: Melita Jambrošić; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednik: Hrvoje Ivanković.

Glume: Leon Lučev, Senka Bulić, Tvrtko Jurić, Rakan Rushaidat, Žarko Potočnjak.

Premijerno emitirano: 15. 10. 2001.

Rock and Roll fantazija “Zelena dolina” ekscentrična je radiodramska priča o članovima rock banda koji, sanjajući o slavi (ili o bar jednom velikom koncertu), lutaju bespućima i tajanstvenim labirintima svakodnevice. Pisana u maniru urbane poetske freske, nabijene energijom rock and rolla, drama Milka Valenta je istodobno i priča o beznadnosti i utapanju u omamljujućim izazovima subkulture i velegradskog “undergrounda”. U redateljskoj  interpretaciji Vedrane Vrhovnik “Zelena dolina” postaje i intrigantno prisjećanje na zagrebački “novi val” osamdesetih; doba kada je ta radiodrama i napisana.

 

18,05 - 18,15; HR I

MALE FORME

JAROSLAV HAŠEK: „TRAŽI SE JAMAC“

Redatelj: Darko Tralić; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Mladen Vasary, Goran Grgić, Pero Juričić, Jelena Miholjević.

Premijerno emitirano: 07. 10. 2013.

Igrana mala forma u kojoj glavno lice uporno i neuspješno traži jamca za zajam. U ta žalosna vremena (koja sličnost s današnjim!) ni rodbina ni prijatelj ne usuđuje se biti jamac. Kako riješiti taj problem, poslušajte u ovoj emisiji.

 

UTORAK, 25. veljače

14,00 - 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

MIROSLAV PIJACA: „U POTRAZI ZA KAMENOM LJEPOTOM“

Tekst čitao: Joško Ševo; urednik: Ljubo Pauzin

Premijerno emitirano: 19. 03. 2002.

Znamenita pustinja Blaca na otoku Braču sa svojim pustinjačkim samostanom, teško dostupnim s kopna, postala je oaza znanosti, duha i kulture kroz stoljeća.

 

18,00 - 19,00; HR III

RADIO DRAMA

ZORAN BRAJEVIĆ: „DISKUSIJA U PONOĆ“

Redatelj: Dejan Šorak; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Lada Martinac-Kralj.

Glume: Franjo Kuhar, Goran Grgić, Jelena Miholjević.

Premijera

Drugi Brajevićev dramski tekst originalno pisan za radijski medij smješten je u radijsku režiju odakle ide prijenos uživo. Riječ je o radijskom sučeljavanju dvojice gostiju, jednog političara s jednim književnikom. I s ovim prestaje svaka predvidljivost „Diskusije u ponoć“. Naime, tekst je smješten u davnu 1950-tu, na drugi kontinent, u Buenos Aires, u radijsku režiju argentinskog radija odakle se emitira istoimena emisija. U ovoj emisiji i ovoj godini, 1950-toj, susreću se dvojica gostiju o kojima činjenice tvrde da su tada bili mrtvi. Dakle, Brajevićev povijesni apokrif, „Diskusija u ponoć“, dovodi na scenu Stefana Zweiga i Adolfa Hitlera. Pretpostavka je da je Hitler dobio azil u Argentini i izbjegao tragični kraj, kao i da se Zweig nije ubio 1942. razočaran svijetom u kojem je nacizam poharao sve pred sobom. Autor raspravu dvojice protivnika donosi esejističkom preciznošću gradeći je na povijesnoj građi o činjenicama iz života Adolfa Hitlera, te na jednom jedinom pitanju - kada se rodila Hitlerova mržnja prema židovskom narodu.

 

18,05 - 18,15; HR I

MALE FORME

ILJA ILJF - JEVGENIJ PETROV: „TRIKARTOV SE LIJEČI“

Redatelj: Darko Tralić; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović

Glume: Goran Grgić, Pero Juričić, Mladen Vasary, Jelena Miholjević.

Premijerno emitirano: 09. 10. 2013.

Da je dvojac Iljf – Petrov aktualan i danas svjedoči ova mala igrana forma tematizirajući sve rupe liječenja na državni račun te birokratske apsurdnosti velikih sustava.

 

23,00 - 24,00; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

TIHOMIR HORVAT: „OTIMAČI IZGUBLJENOG KOVČEGA“

Redatelj: Darko Tralić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Lana Deban; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Vilim Matula, Marko Makovičić, Goran Grgić, Mirna Medaković, Silvijo Vovk.

Premijerno emitirano: 04. 11. 2012.

Dva živopisna zagrebačka „luzera“ otmu jedan fini poslovni kovčeg nepoznatom čovjeku dok je ovaj kupovao novine na kiosku. I upadnu u središte zamršenih novinarsko-privrednih malverzacija. Kako će njihova riskantna avantura završiti poslušajte u napetici Tihomira Horvata „Otimači izgubljenog kovčega“.

 

SRIJEDA, 26. veljače

18,05 - 18,15; HR I

MALE FORME

ANTON PAVLOVIČ ČEHOV: „ČINOVNIKOVA SMRT“

Redatelj: Darko Tralić; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Jelena Miholjević, Mladen Vasary, Goran Grgić.

Premijerno emitirano: 14. 10. 2013.

 

ČETVRTAK, 27. veljače

18,00 - 19,00; HR III

RADIO ATELJE

NATAŠA ANTOLOV: „Š. Š.“

Redatelj: Petar Vujačić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Tajana Gašparović.

Glume: Alma Prica, Frano Mašković.

Premijerno emitirano: 16. 12. 2011.

Drama Šššš odgovor je na zapažanje mađarskog pisca Imrea Kertésza koji kaže sljedeće: „Ako postoji takva stvar kao što je sloboda, onda ne postoji sudbina.“ I obrnuto - ukoliko postoji nešto kao sudbina, utoliko ideja slobode volje postaje potpuno besmislena. Pitanje koje je nužno postaviti u okolnostima koje generiraju ovu dilemu jest: kako tretirati odgovornost pojedinca?, kaže o svom dramskom prvijencu studentica dramaturgije Nataša Antulov. Šššš progovara o jednome od najprešućivanijih zločina Domovinskog rata – o masovnim silovanjima, kroz iznimno minimalistički stil pisanja koji priziva utjecaj Ágote Kristóf.

Redatelj Petar Vujačić ovu duo-dramu smješta u zagrobni svijet u kojem se jedan te isti događaj ponavlja u nedogled, a uloge zločinca i žrtve isprepliću se i zrcale jedna u drugoj.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI