Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [8.6. – 14.6.]

Radio pregled tjedna [8.6. – 14.6.]

Portret Urše Raukar i razgovor s Milanom Pleštinom, plus mrvice iz dvenog boravka (ne njihovog), Reces i ja, te strahotna ispovjest Vikara iz Veilbyea, neke su od naših preporuka iz aktualne radijske ponude.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 08.lipnja

 

13,30 – 14,30; HR III

DRAMSKI PETAK

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

MILAN BEGOVIĆ: „SVADBENI LET“

(Premijerno emitirano u emisiji Radio scena)

Adaptacija: Željka Turčinović

Režija: Dejan Šorak

Okosnica dramske radnje je priča o Pierreovoj nesretnoj ljubavnoj prošlosti te njegovoj brizi i ljubavi za mladu i tankoćutnu Blanche, svoje posvojče koje iznevjerava sva njegova očekivanja i snove zaljubivši se u pilota Marija ..... “svadbeni let” završava tragično.

Ova melodrama podređena je težnji da se napiše efektno i pomalo ekstravagandno kazališno djelo koje će privući gledatelje. Milan Begović još jedanput se potvrđuje kao vješt dramatik koji spretno piše radnju i s lakoćom stvara dijaloge. Ova sentimentalna drama u tri čina prvi put je izvedena u HNK u Zagrebu 1923.godine.

Glume: Sanja Marin, Nedim Prohić, Josip Marotti, Dora Lipovčan, Kruno Šarić i drugi.

Glazbeni urednik: Adriana Kramarić; tonmajstor: Zoran Sajko

 

18,00 – 19,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Urednica: TATJANA GAŠPAROVIĆ

GLUMICA URŠA RAUKAR (premijera)

Jedna od najizraženijih karakteristika kojima se odlikuje glumica Urša Raukar jest briga za kolektiv, strast za održavanjem zdravog ansambla, potpuno i nesebično davanje drugima tijekom rada na predstavama. I glumci i redatelji s kojima je radila ističu upravo te vrline kao presudne u karakterizaciji te osebujne žene i glumice. Cijeli je svoj glumački vijek posvetila prvenstveno jednom kazalištu – Zagrebačkom kazalištu mladih u čiji je ansambl ušla odmak po završetku Akademije te gdje je odigrala šezdesetak uloga, među kojima se ističu one u predstavama Paola Magellija, Janusza Kice, Vite Taufera i Renea Medvešeka.

Razgovor vodio: Igor Ružić

Esej napisala: Olja Lozica

U emisiji sudjeluju i Rene Medvešek i Ksenija Marinković

Autorica i urednica: Tajana Gašparović

 

SUBOTA, 09.lipnja

 

09,00 – 09,30; HR III

JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

Voditelj i urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

RAZGOVOR S MILANOM PLEŠTINOM

Gost Jednočinke je glumac Milan Pleština, dobitnik Godišnje nagrade „Vladimir Nazor“ za kreaciju Leonea Glembaja u predstavi „Gospoda Glembajevi“ zagrebačkog HNK-a.

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Urednica: LADA MARTINAC KRALJ

MATE MATIŠIĆ: „CINCO I MARINKO“

Skladatelj: Mate Matišić

Režija: Marin Carić

Duhovita priča, prepuna sjajnih preokreta, te poigravanje s prepoznatljivim mentalitetima hrvatskih emigranata, oplemenjeno vještom upotrebom dijalekta, osnovna su obilježja ove crne komedije Mate Matišića što je nakon velikog uspjeha na nekoliko kazališnih scena uspješno prebačena u radio-dramsku formu.

 

NEDJELJA, 10.lipnja 

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

BRANKA ŽODAN : « SVADBENI GOVOR »

Režija: DEJAN ŠORAK

Koliko jednom ocu nije jednostavno održati prigodan govor na svadbenom slavlju i pomiriti se s činjenicom da se njegova kćer udaje, poslušajte u emotivnoj , zabavnoj i šarmantnoj  komediografskoj skici Branke žodan « Svadbeni govor ». Glume : Petra Težak, Vera Zima i Nedim Prohić.

 

13,15-13,55; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

Urednica: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

SANJA PILIĆ: „MRVICE IZ DNEVNOG BORAVKA“ (premijera)

Režija: Stephanie Jamnicky

„Mrvice iz dnevnog boravka“ roman poznate i popularne književnice Sanje Pilić govori o samo naizgled neobičnoj zagrebačkoj obitelji koja se bori s nestašicom novca, neizvjesnim poslovima, školskim obvezama, hirovitim kućanskim aparatima, sretnim i nesretnim ljubavima te znatiželjnim susjedima kao i brojne hrvatske obitelji. Jednoga dana robot kojega je napravio dječak Janko oživljava i postaje novi član ove obitelji. Janko počinje pisati kolumnu za Modru lastu , a otac Đozo postaje ljubomoran.

Mrvice svakodnevnoga života, nezadovoljstva, humorne situacije i dječje zgode i nezgode protkane vječnim pitanje ljubavi i njezine životne važnosti daju šarm ovom tekstu. Uz profesionalne glumce u radioigri nastaloj prema romanu glume i djeca iz glumačkog studija ZeKaeMa pod vodstvom Ines Škuflić Horvat.

ULOGE: Katarina Bistrović Darvaš, Franjo Kuhar,Tomislav Krstanović, Amanda Prenkaj, Bruno Ćosić,  Borna Car i Nina Kosanović

 

PONEDJELJAK, 11.lipnja

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka, 11. do petka, 15.06.); HR III

RADIO ROMAN

Urednik: BRANKO MALEŠ

TEA BENČIĆ RIMAY: „NESVJESTICE“ – I. dio

Dramatizacija: Dubravno Torjanac

Režija: Dejan Šorak

Nedavno preminula književnica i fakultetska predavačica T. Benčić Rimay bila je poznata u kulturnoj javnosti prije svega kao kritičarka i teoretičarka hrvatske suvremene poezije. Bavila se i poezijom u prozi, ali je ostavila nesumnjiv trag esejima o pjesničkom klasiku S. Mihaliću, M. Čudini, brojnim mlađim autorima, kao i ženskom pismu domaćih pjesnikinja, o čemu je objavila knjigu… Sama autorica je međutim za života objavila dvije knjige vlastitih stihova („Sipina kost“, te „Danijel“), kao i neposredno uz zadnje trenutke življenja lirsko-filozofoidni roman „Nesvjestice“, autoričino svođenje životnih računa uoči same smrti.

 

18,00-19,00; HR III

RADIO-IGRA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

OLJA LOZICA: „RECES I JA“

Režija: Ranka Mesarić

Reces i ja, drama mlade hrvatske dramaturginje i spisateljice Olje Lozice, neurotični je kolaž raspadnutih obiteljskih života, ispisan izrazito modernim dramskim rukopisom, s naglašenim kontrastom između realistički intoniranih scena iz turobne svakodnevice i snolikih, oniričkih bjegova u kojima njene junakinje bezuspješno tragaju za boljom opcijom stvarnosti.

 

UTORAK, 12.lipnja

 

09,00 – 09,30; HR III

JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

Voditelj i urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

RAZGOVOR S MILANOM PLEŠTINOM

Gost Jednočinke je glumac Milan Pleština, dobitnik Godišnje nagrade „Vladimir Nazor“ za kreaciju Leonea Glembaja u predstavi „Gospoda Glembajevi“ zagrebačkog HNK-a.

 

18,00 – 19,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

Urednik: LJUBO PAUZIN

SANJA MILOVAC: „DRIJADE“ 

Hela Liverić živi u selu Šumber, u unutrašnjosti Istre. Kada je prije tri godine napustila Rijeku i preselila na zapušteno obiteljsko imanje kako bi ostvarila ideju o vlastitoj farmi, okolina je reagirala s nepovjerenjem. No ubrzo, gradska je djevojka postala pastiricom. Dokumentarna radio drama „Drijade“ priča je o Helinu putu u nepoznato i unutarnjoj snazi pomoću koje je iz temelja promijenila način života i ostvarila san o farmi na kojoj svaka životinja ima individualni pristup i potrebe koje se uvažavaju. Imanje se postepeno razvija te je dom za više od stotinu životinja, rado posjećeno mjesto i inspiracija za nove ljude i projekte.

 

22,40 – 23,25; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

PETAR VUJAČIĆ: „STRAHOTNA ISPOVIJEST VIKARA IZ VEILBYEA“ (premijera)

Režija: Petar Vujačić

Autorska napetica Petra Vujačića «Strahotna povijest vikara iz Veilbyea » zasnovana je na duljoj pripovijetci  Steena Steensena Blichera «Vikar iz Veilbyea » (1829.), koja se smatra prvom danskom kriminalističkom prozom. Steensen u formi  dnevničkog iskaza suca Erika Sorensena ispisuje fikciju temeljenu na istinitoj priči o smrti sluge Nielsa Bruusa  u Veilbyeu 1626., a Petar Vujačić u dijalogu s poetičnim i uznemirujućim  Steensenovim iskazom, u suradnji s glumcima Zadarskog kazališta lutaka, Draganom Veselićem, Gabrijelom Meštrović-Maštruko, Sanjom Zalović i Josipom Mihatovim, te u suglasju s ton-majstorom Mirom Pijacom ostvaruje suvremen radiofonijski  krimić.

 

SRIJEDA, 13.lipnja

 

13,30 – 14,30; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

REDATELJ ŽELIMIR MESARIĆ

 

18,00-19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO-DRAMI

Urednica: NADA ZORIČIĆ

AUGUST ŠENOA: «KUGINA KUĆA»

Adaptacija: Nada Zoričić i Jasna Mesarić

Skladatelj: Mate Matišić

Režija: Jasna Mesarić

Pod starom lipom stoji Kuga i čeka da je netko unese u selo. Tu prolazi i družina putujućih glumaca. Ali Kuga zaustavlja Jelu, mladu majku čiji je sin jedinac, mali Rade, ostao u selu. Ako je ponese u selo, Kuga daje obećanje Jeli da će poštedjeti njezinu kuću.

Okosnica emisije je romantičarska lirska balada iz 19. stoljeća koju su autori nastojali oživjeti radiofonskim sredstvima. Kuga je snažna metafora koja nosi apokaliptične konotacije, toliko prisutne u suvremenom svijetu kaosa i novog hedonizma.

****

ETNOFANTASTIKA: „KUGA U REMETAMA“

Režija: Jasna Mesarić

 

ČETVRTAK, 14.lipnja

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

Urednica: LADA MARTINAC-KRALJ

SIMO MATAVULJ: „BAKONJA FRA BRNE“

Dramatizacija: Jakša Zlodre

Radio prilagodba: Lada Martinac-Kralj

Režija: Stephanie Jamnicky

Centralno djelo u Matavuljevom opusu i jedno od najznačajnijih djela realizma do sada nije adaptirano za radijski medij. Urednica emisije je iskoristila mogućnosti da ga ponudi u dva dijela pokušavajući tako njegove glavne odlike kao bogate i jedinstvene literature sačuvati kako s njene formalne, tako i s tematske strane.

Za osnovu radijske prilagodbe korištena je kazališna dramatizacija Jakše Zlodre koja počiva na sočnosti Matavuljevog humora čije je izvorište u poznavanju mentaliteta i jezika. Dramu glavnog junaka, mladog Bakonje, postavlja kao dramaturšku os. Sve navedeno se prilagodilo radijskom mediju (urednica Martinac-Kralj potpisuje prilagodbu) za koji se onda unijela igra s flash backovima i različitim naratorima. Velika romaneskna građa tako se učinila protočnom i dovoljno privlačnijom za igru i redateljsku interpretaciju.

U glavnim ulogama: Leon Lučev kao Bakonja i Ivica Vidović kao fra Brne.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE