Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [17. – 23.12.]

Radio pregled tjedna [17. – 23.12.]

Glasuju li mrtvi, imaju li anđeli krila, pošto vaše ideje, ako je benzin naš, te kakve se priče pričaju tami, saznajte ovog tjedna na tri programa Hrvatskog radija.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 17. prosinca

13,30 – 14,30, HR III

DRAMSKI PETAK

IZBOR IZ EMISIJE RADIO DRAMA

ILJF I PETROV: „12 STOLICA“ – I. dio

Režija: Mislav Brečić

Prevariti ali prevariti sa stilom zna samo Ostap Bender, glavno lice „Dvanaest stolica“ i „Zlatnog teleta“. Primjer je on lica koje je izišlo iz svojeg vremena, (1928.), prostora (Sovjetske Rusije) i navedenih romana i postalo amblemom satiričke literature. U radijskoj adaptaciji pratimo dosljedno fabulu romana i susrećemo galeriju lica – lukavih birokrata, pohlepnih crkvenih lica, lokalnih moćnika, gladnih studenata – koja Bender „svladava“ šarmom i glumom prevaranta visokog stila, a sve da bi došao do one jedne stolice u koju je ušiveno drago kamenje. Da bismo sačuvali što veći dio fabule podijelili smo radijsku dramatizaciju Ive Gruić u dva dijela. Redatelj je Mislav Brečić, a u glavnim ulogama pojavljuju se Ozren Grabarić, Sven Medvešek, Živko Anočić i Mladen Vasary.

KOORDINATOR: HRVOJE IVANKOVIĆ

18,00 – 19,00, HR III

RADIO ATELJE

GORAN FERČEC: „PISMO HEINERU MÚLLERU“ (premijera)

Režija: Mislav Brečić

Goran Ferčec jedan je od najzanimljivijih hrvatskih mladih dramskih pisaca čiji se tekstovi odlikuju visokom jezičnom i pripovjedačkom kvalitetom, a njegov dramski tekst „Pismo Heineru Mülleru“ dobitnik je austrijske dramske nagrade za 2007. godinu u sklopu projekta "Govoriti o granicama". Drama je pisana u monološkoj formi, uz brojne mitološke i druge reference, ona slijedi tijek svijesti i zrcali misaoni svijet svoga anti-junaka, poigravajući se žanrom špijunskog trilera, te gradeći napetost situacije koja podsjeća na pripremu za teroristički napad koji će se zbiti u zračnoj luci, sve do finalnog anti-klimaksa u kojem postaje jasno da je teroristički čin Ferčecovog anti-junaka usmjeren na mogućnost govora inferiornog subjekta u javnom prostoru. Ferčec se samoironično poigrava odnosom života, političkog djelovanja i pisanja, a u središte tog poigravanja postavlja bijelca, pisca u tridesetima, dovoljno obrazovanog da se u granicama političke slike svijeta osjeća inferiornim. On stoga inzistira na poziciji Drugoga koji ostaje neprimjetan, a političku uvjetovanost sustava koristi kao bazu za moguću izvedbu.

UREDNICA: TAJANA GAŠPAROVIĆ

SUBOTA, 18. prosinca

09,00 – 09,30, HR III

JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S TONKOM LONZOM – 2. dio (premijera)

U ovom izdanju Jednočinke čuti ćemo drugi dio razgovora s glumcem i dramskim pedagogom Tonkom Lonzom.

UREDNIK I VODITELJ: HRVOJE IVANKOVIĆ

18,05 – 18,55, HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

SIMO MATAVULJ: „BAKONJA FRA BRNE“ – 2. dio

Dramatizacija: Jakša Zlodre

Radio-prilagodba: Lada Martinac-Kralj

Režija: Stephanie Jamnicky

Centralno djelo u Matavuljevom opusu i jedno od najznačajnijih djela realizma do sada nije adaptirano za radijski medij. Urednica emisije je iskoristila mogućnosti da ga ponudi u dva dijela pokušavajući tako njegove glavne odlike kao bogate i jedinstvene literature sačuvati kako s njene formalne, tako i s tematske strane.

Za osnovu radijske prilagodbe korištena je kazališna dramatizacija Jakše Zlodre koja počiva na sočnosti Matavuljevog humora čije je izvorište u poznavanju mentaliteta i jezika. Dramu glavnog junaka, mladog Bakonje, postavlja kao dramaturšku os. Sve navedeno se prilagodilo radijskom mediju (urednica Martinac-Kralj potpisuje prilagodbu) za koji se onda unijela igra s flash backovima i različitim naratorima. Velika romaneskna građa tako se učinila protočnom i dovoljno privlačnijom za igru i redateljsku interpretaciju.

U glavnim ulogama: Leon Lučev kao Bakonja i Ivica Vidović kao fra Brne.

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

NEDJELJA, 19. prosinca

13,00 – 13,30, HR II

PANOPTIKUM

STANISLAV PEJKOVIĆ: „KAD MRTVI GLASUJU“ (premijera)

Režija: Stephanie Jamnicky

Hoće li dolazak gradske djevojke, predstavnice nevladinih udruga, u seosku sredinu, pomutiti plan da izbore dobiju lokalni moćnici pomoću glasova pokojnika? Poslušajte u novoj komediji Stanislava Pejkovića, u izvanrednoj glumačkoj interpretaciji Frane Perišina, Siniše Popovića, Marinka Prge, Dore Polić i doajena hrvatskoga glumišta Božidara Bobana, u redovitom terminu emisije Panoptikum u nedjelju u 13 sati.

Urednica. Katja Šimunić

13,15 -  13,55, HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

LADA MARTINAC-KRALJ: „ANĐELI IMAJU KRILA, ZAR NE?“

Skladatelj: Dubravko Robić

Režija: Jasna Mesarić

Originalni tekst Lade Martinac Kralj duhovita je i nježna priča o nastanku popularnog božićnog napjeva „Zvončići, zvončići“. Autor popularne američke pjesme „Jingle Bells“ James Pierpoint komponirao je pjesmu 1857. kao dječju školsku pjesmu za Dan zahvalnosti. Premda je u svijetu danas poznata kao božićna pjesma, autorica radio igre ovoga puta joj daje nebesku notu pretvarajući je u svojevrsnu himnu anđela. Ova topla priča o susretu i prijateljstvu čovjeka i anđela, puna je humora, nježnosti ali i iznenađenja. Redateljica je Jasna Mesarić, a glume Silvije Vovk., Goran Grgić, Dubravka Ostojić, Ranko Tihomirović, Mia Biondić, Duško Modrinić, Damir Šaban i  Dražen Bratulić.

Urednica: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

***

KUTIĆ POEZIJE:

LUKO PALJETAK: „JEDNA JE MAČKA JELA SLATKIŠE, TRI MESARA“

UTORAK, 21. prosinca

22,40 – 23,25, HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

BRANKO RUŽIĆ: „STATISTIČKA VJEROJATNOST“

Režija: Stephanie Jamnicky

Ugledni sveučilišni profesor statistike osumnjičen je za silovanje sa smrtnim posljedicama mlade žene u središtu Zagreba. Istražiteljski dvojac čine iskusni inspektor Duje Matošić, Splićanin u četrdesetima i Helena Tkalčić, Zagrepčanka u ranim tridesetim, pasionirana gledateljica CSI, kojoj je osobito stalo dokazati da je profesor počinitelj zločina. Kolika je statistička vjerojatnost da su njezine pretpostavke točne poslušajte u zanimljivoj i duhovitoj radio-napetici Branka Ružića.

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

Spot broj: PN-6426

PONEDJELJAK, 20. prosinca

09,30 – 09,55, HR III

RADIO ROMAN

VIŠNJA STAHULJAK: „MOČVARNI LOVAC“ (od ponedjeljka do petka, 24. 12.)

Adaptacija: Ivan Vulić

Režija: Darko Tralić

“Močvarni lovac” spisateljice Višnje Stahuljak je kriminalistički roman u kojem ima i natruha melodrame, horora i ljubića, i događa se mahom u prirodnom rezervatu Crne Mlake i obližnjem dvorcu, u okolici Jastrebarskog.

UREDNIK:  BRANKO MALEŠ

18,00 – 19,00, HR III

RADIO IGRA

CLAUDIO MAGRIS: „STADELMAN“

Prijevod: Ljiljana Avirović

Režija: Dragutin Klobučar

Između poetskog i tragičkog, filozofskog i biografskog, razapet je ovaj “dramski esej” u kojemu se poznati talijanski književnik Claudio Magris, kroz priču o sudbini Goetheova tajnika, postavlja prema mitu i refleksima mita o velikom njemačkom pjesniku.

Igraju: Vlatko Dulić, Pero Kvrgić, Vinko Kraljević, Slavko Brankov, Josip Marotti, Jasna Bilušić, Branka Cvitković, Alma Prica, Krešimir Zidarić, Zvonimir Torjanac i Ljubomir Kapor.

Glazbeni urednik:Adriana Kramarić;  tonmajstor: Vito Gospodnetić

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ

UTORAK, 21. prosinca

18,00 – 19,00, HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

VIŠNJA BITI: „DON IVAN“

Od narkomana i dilera do svećenika i što je sve na tom putu prošao svjedoči don Ivan iz Zajednice „Čenakolo“. Njegova je danas najvažnija misija pomoći drugima posebno ovisnicima i njihovim roditeljima što je i tema dokumentarne radio drame Višnje Biti pod naslovom „Don Ivan“.

UREDNIK: LJUBO PAUZIN

22,03 – 22,30, HR III

JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S RAZGOVOR S TONKOM LONZOM – 2. dio

U ovom izdanju Jednočinke čuti ćemo drugi dio razgovora s glumcem i dramskim pedagogom Tonkom Lonzom.

KOORDINATOR: HRVOJE IVANKOVIĆ

SRIJEDA, 22. prosinca

13,30 – 14,30, HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

REDATELJ VLADO VUKMIROVIĆ

Vlado Vukmirović bio je dugogodišnji kućni redatelj i intendant Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci. Njegov dugi stvaralački kurikulum traje od studija režije krajem 40-ih i početkom 50-ih godina prošloga stoljeća u Beogradu, pa kasnije Ljubljani gdje je i diplomirao, sve do kraja 80-ih godina kad potpisuje posljednje režije u Hrvatskome narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci. Režirao je u kazališnim središtima bivše države, Beogradu, Ljubljani, Zagrebu, a od početka 60-tih godina nadalje pretežito u hrvatskim teatrima od Zadra, preko Karlovca do Pule i Rijeke.

Razgovor vodio – Matko Botić, esej napisao – Darko Gašparović

KOORDINATOR: HRVOJE IVANKOVIĆ

18,00 – 19,00, HR III

FANTASTIKA U RADIO DRAMI

REINER MARIA RILKE: „PRIČA TAMI ISPRIČANA“

Prijevod: Ernest Schweiber

Dramatizacija: Mate Ganza

Režija: Petar Vujačić

Ova poetska radio igra s elementima fantastike nastala je dramatizacijom i radijskom prilagodbom Rilkeovih poetskih proza sabranih u zbirci "Priče o dragom Bogu." Tematsku okosnicu čini putovanje Boga zemljom u društvu Smrti. Ljudi koje pritom promatraju i sami su na različite načine putnici, oni koji traže nešto, a to nešto upravo je sam Bog, premda  ponekad toga nisu svjesni.

UREDNICA: NADA ZORIČIĆ

***

ETNOFANTASTIKA:

„ŠESTINSKI SPOMENIKI – NA BADNJAK“ (premijera)

Režija: Stephanie Jamnicky

ČETVRTAK, 23. prosinca

18,00 – 19,00, HR III

RADIO DRAMA

ILJA ILJF – JEVGENIJ PETROV: „12 STOLICA“ – II. dio (premijera)

Prijevod: Zlatko Crnković

Dramatizacija: Iva Gruić

Režija: Mislav Brečić

Drugi dio slavnog satiričkog romana o šarmantnom prevarantu Osipu Benderu, „Dvanaest stolica“, prati „utrku“ za petom, šestom, sedmom, pa tako do posljednje - dvanaeste stolice. Inteligentno finale u kojem Bender shvaća da je sav trud oko lova na male, sjajne dijamante bio uzaludan jer se njihova vrijednost u međuvremenu pretopila u veličajni Dom kulture, ne secira glupost samo komunističkog, postrevolucionarnog vremena i sistema, nego se u njemu možemo naći i mi danas. Iskričava režija Mislava Brečića i nadahnuta gluma ansambla okupljenog oko ovog duhovitog, ali zahtjevnog projekta – Ozrena Grabarića, Svena Medvešeka, Živka Anočića, Mladena Vasarija, Mije Jurišića i drugih!

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

/naslovna: Der Ohlsen /

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE