Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > [IMAMO DOKUMENT] Kerumovom dirigentu Šestan i HDZ protuzakonito osigurali uhljebljenje nakon mandata

[IMAMO DOKUMENT] Kerumovom dirigentu Šestan i HDZ protuzakonito osigurali uhljebljenje nakon mandata

Intendant HNK Split, Srećko Šestan potpisao je protuzakoniti aneks ugovora s aktualnim ravnateljem Opere, a supotpisao ga je i tadašnji gradonačelnik Splita, Andro Krstulović Opara. Na potezu su USKOK, DORH, splitsko Gradsko vijeće i ministrica kulture. [DOKUMENTI]

Intendant HNK u Splitu, Srećko Šestan (HDZ) obavezao se u listopadu 2020. aneksom ugovora o radu po isteku svog mandata uhljebiti aktualnog ravnatelja Opere, Juru Bučevića (GS) na radnom mjestu dirigenta, a sve to uz suglasnost tadašnjeg splitskog gradonačelnika Andra Krstulović Opare (HDZ)!

Takav aneks ugovora je, naravno, protuzakonit i u suprotnosti sa Zakonom o kazalištima, Zakonom o radu i Statutom HNK u Splitu, pa nema nikakve sumnje da će se njime morati pozabaviti USKOK i DORH, koji zbog sličnih (ne)djela - odnosno zapošljavanja preko veze - već istražuju nekolicinu ministara u aktualnoj HDZ-ovoj Vladi.

aneks_watermark

Također, za očekivati je da će usprkos trenutnoj burnoj političkoj situaciji u Splitu ili baš zbog nje, Gradskog vijeće Splita već na idućoj sjednici 26. travnja donijeti ekspresnu odluku o Šestanovoj smjeni, a za to i bez ovog otkrića ima dovoljno materijala. Naime, Kazališno vijeće odbilo je Šestanovo programsko i finacijsko izvješće za prošlu godinu što je po Zakonu o kazalištima već dovoljno za razrješenje.

Oglasiti bi se trebala i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja sa Šestanom godinama blisko surađuje: ne samo da su istovremeno bili Biškupićevi pomoćnici, nego je upravo njega imenovala predstavnikom Ministarstva kulture u Kazališnom vijeću HNK u Zagrebu, čiji je član bio sve do prošlog kolovoza! Razriješen je 'u paketu' s Ivom Hraste Sočo, koja se morala odreći te dužnosti ne bi li postala intendanticom iste kuće. Konačno, Obuljen Koržinek je Šestana imenovala i ravnateljem Splitskog ljeta što je funkcija koju također nakon otkrića ovog skandala nikako ne bi smio zadržati.

Operom se trgovalo pri sklapanju koalicije HDZ - Kerum

Priča zapravo počinje u srpnju 2017., kad su neposredno nakon lokalnih izbora HDZ i Kerumova Građanska stranka krenuli sklapati koalicijski sporazum za vladanje Splitom. Kerum nije krio svoje želje i ambicije, među kojima je bila i ona da njegov gradski vijećnik i tada prilično neiskusan dirigent, Jure Bučević postane ravnateljem splitske Opere. 'On je profesor, dirigent, ima dva fakulteta, 17 godina staža i čovjek je na svom mistu', rekao je tad Kerum.

Potom je u listopadu te godine Kazališno vijeće HNK Split raspisalo redoviti natječaj za intendanta na koji se javio samo jedan jedini kandidat - redatelj Ivan Leo Lemo. On je, međutim, odmah dao do znanja da u njegovom upravljačkom timu nema mjesta za Bučevića, pa je postalo jasno da su mu šanse za imenovanje - nikakve. No, trebalo je izmisliti razlog za odbijanje jedinog kandidata voljnog uhvatiti se u koštac s tadašnjim višemilijunskim dugom splitskog teatra.  Mostov gradski zastupnik uputio mu je otvoreno pismo, stručne službe Grada dale su negativno mišljenje o njegovoj kandidaturi tvrdeći da ne planira adekvatnu sanaciju duga koji su kazalištu ostavili prethodnici, da bi potom u sramotnoj raspravi Gradsko vijeće zaključilo kako njegov sanacijski plan nije dovoljno - ambiciozan. Bučević, inače dugogodišnji  honorarni violinist splitskog HNK koji se doškolovao za dirigenta, u međuvremenu je imenovan u Upravno vijeća Javne ustanove "Športski objekti".

Nakon toga, Kazališno vijeće mjesecima nije raspisivalo natječaj za novog intendanta, jer su gradski oci - tvrdili su tad kuloari - tražili kandidata koji bio voljan postaviti Bučevića za šefa Opere.

Iz tog razdoblja datira i rasprava s Gradskog vijeća u kojoj se vijećnik Jure Bučević požalio kako ga nitko iz Grada nije zvao ni pitao za mišljenje usprkos činjenici da je 16 godina u toj kući honorarni suradnik:

"Nitko me nije zvao iz Grada za mišljenje, a da sam 16 godina samo nosio kavu, znao bih stanje", rekao je tad Bučević.

Šestanova kandidatura u 5 do 12 i Bučevićevo imenovanje

Kad je natječaj konačno opet raspisan, stručna javnost, ali i sami zaposlenici teatra bili su uvjereni kako će intendantom postati član tamošnjeg glumačkog ansambla, Vicko Bilandžić čiji je program bio i više nego ambiciozan. No, na natječaj je u 'pet do 12' stigla prijava Srećka Šestana.

Bivši pomoćnik ministra kulture, član HDZ-a i tada još uvijek ravnatelj Zorin doma u Karlovcu, nije niti podigao natječajnu dokumentaciju, ali je svejedno u odabran za spasitelja splitskog teatra i to obrazloženjem koje ni riječju nije spominjalo njegov super-kratak i općenit, a mjestimično i nesuvisao program. Kazališnom vijeću nije smetala ni činjenica da je posljednju intendanturu u nekom nacionalnom teatru zaključio minusom od preko 2.1 milijuna kuna. Prihvatili su Šestanovo obrazloženje da 'to nikad nije dokazano', iako smo službene dokaze, odnosno dokumente Grada Rijeke objavili ovdje.

Nakon sramotne rasprave na Gradskom vijeću na kojem je Šestanov program posebno gorljivo branio baš - Jure Bučević, za imenovanje je 29. siječnja glasalo 18 vijećnika HDZ-a, HGS-a i HNS-a.

Potom je u kolovozu 2019. Šestan raspisao natječaj za čelne ljude Opere, Drame, Baleta i Tehnike, i posve očekivano otkrio kako je upravo Jure Bučević idealan kandidat za ravnatelja Opere.  Bučević je na dužnost stupio 1. listopada 2019., a samo godinu dana kasnije, točnije 5. listopada 2020. Šestan je s njim potpisao aneks ugovora, kojim se obavezuje osigurati mu radno mjesto u kazalištu po isteku mandata. Niti mjesec dana kasnije Gradsko vijeće Splita utemeljilo je novu gradsku javnu ustanovu u kulturi, Hrvatski dom Split, a na čelo njezina Upravnog vijeća imenovan je - Jure Bučević.

Ima li datum potpisivanja aneksa Bučevićevog ugovora o radu veze s osnivanjem rečene ustanove za koju dobar dio splitske javnosti tvrdi da je zapravo nepotrebna i da je njezinim koncertnim prostorima moglo i trebalo upravljati HNK u Splitu, saznat ćemo sasvim sigurno idućih dana.

Sustavna i besramna korupcija

No, vratimo se aneksu. Posebno je nevjerojatno što ga je supotpisao i tadašnji gradonačelnik Splita, Krstulović Opara i to riječima: 'Ja Gradonačenik, suglasan sam s ovim aneksom ugovora', čime ne ostaje prostora dvojbi je li Šestan ovu sramotnu političko - koruptivnu utakmicu odigrao na 'svoju ruku'. Dapače, čini se nedvojbenim da je koruptivna praksa bila temelj tadašnje vladajuće koalicije u Gradu Splitu, te da se ni Kerum ni Krstulović Opara ni Šestan nisu bojali da će aneks ugledati svjetlo dana, premda je sastavljen u četiri istovjetna primjerka od kojih bi jedan morao biti pohranjen u kazalištu.

Igrom sudbine, otkriven je upravo u trenutku kad se Split sprema na ponovne lokalne izbore i nema nikakve sumnje da će na njima odigrati nemalu ulogu.

Tko će biti v.d. i kad će novi natječaj?

Ako Gradsko vijeće na sjednici 26. travnja razriješi Šestana, pitanje je koga će imenovati vršiteljem dužnosti. Još je veće pitanje kad će i tko raspisati natječaj za novog intendanta jer njegovom raspisivanju nužno prethodi odluka tog istog Gradskog vijeća o programskom i financijskom okviru za iduće četverogodišnje razdoblje. A ako i taj dokument gradski vijećnici ne usvoje 26. travnja natječaj za novog ravnatelja morat će pričekati konstituiranje nove splitske gradske vlasti. Splitski ogranak Možemo! upravo je na to upozorio u jednoj od svojih recentnih objava na društvenim mrežama.

"26. travnja održat će se sjednica Gradskog vijeća, vjerojatno posljednja u ovom sastavu. Bez obzira kako će se stvari dalje odvijati, činjenica je da će mnogi poslovi, i javni i privatni, ostati u vrlo neugodnom limbu. Zato smo gradonačelniku i Gradskom vijeću poslali molbu da se na dnevni red sjednice uvrsti usvajanje Obveznog programskog i financijskog okvira za rad HNK Split za sljedeće četverogodišnje razdoblje. Radi se o dokumentu koji je neophodan preduvjet za raspisivanje natječaja za Intendanta HNK, što Kazališno vijeće, sukladno zakonu, mora odraditi najkasnije do 1.7.2022. Smatramo da, pošto je rok do kojeg taj dokument ima biti napravljen poznat već četiri godine, a izrađivač dokumenta je Grad Split, nema nikakve prepreke da ga se proslijedi na usvajanje. Ne usvoji li Gradsko vijeće kvalitetan okvir za iduće četiri godine, po tko zna koji put ćemo se potvrditi kao neodgovorni vlasnici, i ugrozit ćemo rad, kao i potencijalno čitavo četverogodišnje razdoblje nacionalnog kazališta.", napisali su među inim.

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE