Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > HNK Rijeka: intendantu ‘zlatni padobran’, balerinama čišćenje dvorane ili ulica

HNK Rijeka: intendantu ‘zlatni padobran’, balerinama čišćenje dvorane ili ulica

Kako je jučer otkrio Novi list, i intendant HNK u Rijeci ima ugovorom o radu osigurano radno mjesto nakon prestanka mandata.

U tekstu naslovljenom Uhljebljivanje ili pregovaranje: Marin Blažević i nakon kraja mandata ima ugovorom zagarantirano mjesto u Zajcu  dnevnik Novi list jučer je otkrio kako i intendant HNK u Rijeci ima 'zlatni padobran', odnosno kako mu se ugovorom o radu garantira drugo radno mjesto nakon prestanka mandata.

Zahvaljujući tom ugovoru, Blažević bi  bez obzira na okolnosti u kojima mu prestane mandat, trebao biti zaposlen na radnom mjestu glavnog dramaturga riječkog kazališta. To je radno mjesto, piše Novi list, u sistematizaciju uvedeno 2016. godine, u posljednjoj godini mandata Olivera Frljića na čelu HNK u Rijeci, ali nije nikad popunjeno.

"Točno je da se člankom 16. ugovora o radu Kazalište obvezuje sa mnom sklopiti ugovor o radu na određeno vrijeme (dvije godine) za radno mjesto »glavni dramaturg«. Taj je članak, odnosno obaveza Kazališta, bila moj uvjet da uopće preuzmem ulogu intendanta. Na sjednici Kazališnog vijeća na kojoj se već prilikom prvog mandata raspravljalo o članku 16. jasno sam postavio uvjet da se taj članak uvrsti u moj ugovor, ili ću odustati od intendanture. U tome ne nalazim ništa sporno. To se zove – pregovaranje. Svuda u svijetu. Neki su intendanti pregovarali o svojem stanu u Rijeci za trajanja mandata, drugi o ugovorima na neodređeno vrijeme na mjestu šefa-dirigenta, treći su pregovarali o svojoj plaći. Ovo je bio moj jedini uvjet, a Kazališno vijeće ga je prihvatilo, kao što u svakom trenutku aktualni sastav Kazališnog vijeća ili pak Osnivač taj isti ugovor može revidirati, odnosno tražiti da se taj članak ukloni iz ugovora.", izjavio je Blažević za Novi list.

No, kako smo već otkrili ovdje, presudom Općinskog suda u Splitu iz 2018. ono što Blažević naziva pregovaranjem označeno je protuzakonitim pa i protuustavnim. Situacija još zanimljivija ima li se na umu da je tako 'osigurani' intendant Blažević prema vlastitom priznanju jedan od autora nacrta novog Zakona o kazalištima (ZOK) koji umjetnicima ne samo da ne osigurava radna mjesta, već i ukida mogućnost da neki od njih ikad dobiju ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

Dapače, Blaževićeva pozicija u tajnoj radnoj skupini koja je radila na zakonu toliko je istaknuta da mu je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek dozvolila da zakon na posebno organiziranom sastanku predstavi zaposlenicima riječkog kazališta u lipnju prošle godine, prije no što je s njim bila upoznata druga stručna i opća javnost, o čemu smo detaljno pisali ovdje.

Na tom je sastanku Blažević neuspješno uvjeravao zaposlenike kazališta kako su nesigurna radna mjesta i druga sporna rješenja koja donosi zakon dobra i za njih i za kazalište, dok je istovremeno - kako sad saznajemo - sebi unaprijed osigurao drugo radno mjesto u toj istoj kući.

I tadašnji i aktualni nacrt ZOK-a dokida mogućnost zapošljavanja baletnih umjetnika na neodređeno vrijeme. Umjesto toga predviđeno je da im se nakon 20 godina staža ponudi drugo radno mjesto u kući, a u slučaju da istog nema ili da ga odbiju dužni su pristupiti prekvalifikaciji u trajanju od četiri godine čije će troškove financirati iz vlastitih primanja. Ne prihvate li to - završit će na cesti.

Kako bi to moglo izgledati u praksi otkrio je u prosincu prošle godine Nacional. Tad je, naime, članicama baletnog ansambla upravo HNK u Rijeci uvedena obveza čišćenja radnih prostora koja je nakon upozorenja sindikalne povjerenice preinačena u čišćenje na dobrovoljnoj bazi.

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE