Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Uhljebljivanje poput ovog u splitskom HNK je i – protuustavno. Presuđeno je to baš u Splitu još 2018.

Uhljebljivanje poput ovog u splitskom HNK je i – protuustavno. Presuđeno je to baš u Splitu još 2018.

Pravomoćnom presudom Suda u Splitu još je 2018. utvrđeno: ne možete s ravnateljem ugovoriti da ga čeka novo radno mjesto u istoj ustanovi nakon smjene. Time se krši Ustav.

Sutkinja Općinskog suda u Splitu Eneja Stejskal Kanazir još je 2018. godine nezakonitom proglasila dugogodišnju uhodanu praksu kojom su ravnatelji javnih ustanova po isteku mandata imali osiguran 'zlatni padobran', odnosno rezervirana radna mjesta u istim ustanovama. Sutkinja je, naime, takve odredbe ugovora proglasila neustavnima.

Novi je to problem u priči oko aneksa ugovora o radu Jure Bučevića (GS) splitskog ravnatelja Opere, kojim mu je intendant Srećko Šestan (HDZ) obećao radno mjesto dirigenta u kazalištu nakon prestanka mandata, i to uz izričitu pismenu suglasnost tadašnjeg gradonačelnika Andra Krstulović Opare (HDZ).

No, baš splitska sutkinja je još 2018. godine nevažećim proglasila članak u ugovoru bivše ravnateljice Parka prirode Lastovsko otočje po kojem ona nakon smjene ima pravo ostati u Parku na mjestu voditeljice promidžbe i turističke djelatnosti.

"Ugovoreno zapošljavanje bi pogodovalo bivšoj ravnateljici jer za navedeno radno mjesto treba raspisati javni natječaj. A svaki državljanin se po Ustavu ima pravo prijaviti na javni natječaj, pa je odredba protuustavna. Protivno je to i Temeljnom kolektivnom ugovoru koji propisuje natječaj kako bi se osigurala jednaka dostupnost javnih službi svim građanima.", zapisala je u presudi sutkinja.

Odvjetnik Goran Buljanović koji je u tom sporu zastupao Park prirode Lastovsko otočje, presudu je po pravomoćnosti nazvao - revolucionarnom, a Siniša Kuhar iz Sindikata službenika i namještenika prisnažio objašnjenjem da ravnatelji imenovani na određeno ne mogu imati ugovorom rezervirana zaposlenja u istom tijelu za koje treba natječaj: ‘Tu se javlja i problem nezakonitog ugovora, ali i prekoračenja ovlasti. Presuda je opomena svima, a inspekcija rada bi trebala pročešljati ugovore ravnatelja’.

Inspekcija - opominje nas slučaj HNK Split - to očito nije učinila, pa nas evo cijelog današnjeg dana i bivši gradonačelnik Splita i intendant tamošnjeg HNK putem medija uvjeravaju kako problema nema i kako je u slučaju Aneks baš sve po zakonu.

Da to nikako ne stoji pokazali smo i bez revolucionarne presude ovdje, no sad sumnje nema: 'zlatni aneks' i svi njegovi potpisnici s krive su strane zakona.

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE