Search
Close this search box.

Ozren Prohić: lice s optužnice

Za milijunske dugove i brojne pronevjere u hrvatskim kazalištima rijetko kad itko odgovara, pa je i više nego zanimljiva činjenica da će se Ozren Prohić na optuženičkoj klupi naći već drugi put.

Riječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je početkom tjedna pred Županijskim sudom optužnicu protiv Nade Matošević – Orešković  bivše intedantice Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, drugooptužene poslovne ravnateljice kazališta Ane Lučić, tadašnjeg ravnatelja Opere Ozrena Prohića i voditeljice računovodstva Mirjane Pureta zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Prohiću je to, nakon dugogodišnjeg parničenja u slučaju ZKM, već druga optužnica za slična (ne)djela.

Naime, kako smo pisali ovdje, 2009. godine Leo Katunarić, bivši ravnatelj Zagrebačkog kazališta mladih, nepravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora zbog zloporabe položaja i ovlasti.  Istom presudom Prohić, koji je bio zamjenik ravnatelja ZKM-a, osuđen je na godinu i šest mjeseci zatvora, tajnica Mirna Čubranić uvjetno je osuđena na 11 mjeseci, uz rok kušnje od pet godina, dok je Kruno Miljan zbog pomaganja u zloporabi položaja uvjetno osuđen na devet mjeseci uz rok kušnje od dvije godine.

Optužene se prema optužnici teretilo da su od početka 1995. do svibnja 1997. godine putem 264 ugovora korisnika Student servisa lažno prezentirajući obavljene poslove oštetili kazalište za više od milijun kuna odnosno da su taj iznos međusobno podijelili.

U trenutku izricanja rečene presude Prohić je već bio na poziciji ravantelja Opere HNK u RIjeci, zbog čega će se ovih dana opet naći pred sudom. Stoga smo te 2009. po izricanju presude intendantici riječkog teatra poslali upit hoće li sobzirom na osudu Prohić biti smijenjen. Nada Matoševiće nam je tada odgovorila:

Budući da je presuda nepravomoćna ne bismo je komentirali, a glede pozicije ravnatelja g.Ozrena Prohića ona je neupitna.
Nada Matošević, intendantica HNK Rijeka, 2009.

Nakon žalbi na presudu, Vrhovni sud naložio je 2011. godine ponavljanje sudskog procesa, a isti je kako smo pisali ovdje okončan 2013. godine i to tako što je Leo Katunarić osuđen na 11 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine; Ozren Prohić na 10 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine; Mirna Čubranić na 9 mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine a Kruno Miljan na 7 mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine.  Bizarni je dodatak tog procesa bio da je umjesto optuženih, utajenih 600.000,00 kn u proračun morao vratiti - ZKM! Potom je cijeli proces žalbama otezan do besvijesti i na koncu je 'vuk pojeo magare'.

No, samo par dana prije sudske presude, Prohić je usred sezone dao otkaz na mjesto ravnatelja riječke Opere, pravdajući to brojnim angažmanima izvan kuće.

No, kako navodi najnovija optužnica Županijskog državnog odvjetništva, Prohić je tijekom mandata u Rijeci istovremeno bio zaposlen na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti (ADU), te je umjesto sklapanja ugovora o radu s HNK Ivana pl. Zajca sklopio autorski ugovor! Pri tome je ugovoren honorar u iznosu višem od mjesečne plaće po propisanom koeficijentu za to radno mjesto, čime je Prohiću pribavljena protupravna imovinska korist u visini od najmanje 106.300,89 kuna razlike isplaćenog honorara od propisane plaće tog radnog mjesta, na štetu Kazališta.

Svemu navedenom usprkos, Prohić je i dalje profesor na ADU, ali i od sezone 2015/2016 umjetnički savjetnik intendantice HNK u Varaždinu, Jasne Jakovljević. Kako je Varaždinskim vijestima lani objasnio član tamošnjeg Kazališnog vijeća, Ivica Pucar:

"Kazališno vijeće u kojem ja sudjelujem nije nikad glasovalo o njegovu imenovanju. Vijeće je samo obaviješteno da je Grad Varaždin angažirao umjetničkog savjetnika kao pomoć intendantici."

Svemu navedenom dodajmo na kraju i dvije crtice iz Prohićeva privatnog života: bratić je Zlatka Hasanbegovića i dugogodišnji (sada navodno bivši) partner njegove desne ruke, a nove pročelnice zagrebačkog Ureda za kulturu - Ane Lederer.

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE