Naslovnica > VIJESTI > Prva hrvatska izvedba integralne verzije ‘Mutter Courage’

Prva hrvatska izvedba integralne verzije ‘Mutter Courage’

U suradnji ADU, MUZA-e i TTF zbit će se 4. travnja prva hrvatska izvedba teksta 'Mutter Courage' sa orkestrom u punom sastavu, kao i svih pjesama u cjelini, ujedno i diplomska predstava cijele jedne glumačke generacije.
Share on facebook
Share on twitter

U utorak, 4. travnja 2017. u dvorani F22 Akademije dramske umjetnosti održat će se diplomska predstava Mutter Courage i njezina djeca, koju izvode studenti 2. godine MA studija glume u klasi redatelja doc.art Krešimira Dolenčića, prof.emerite Ivice Boban i asistentice Morane Novosel. Riječ je o glazbeno-scenskoj izvedbi koja uključuje i originalnu glazbu Paula Dessaua (uz Brechtove stihove).

Predstavu izvode studenti glume Gloria Dubelj, Tena Nemet Brankov, Fabijan Pavao Medvešek, Filip Sertić, Iva Šimić, Ivan Čuić, Lucia Stefania Glavich Mandarić, Robert Budak i Andrej Kopčok. Orkestar Muzičke Akademije, u punom sastavu čine Barbara Turk i Lucija Kovačević (flaute), Peter Firšt (truba), Tomislav Jelavić (gitara), Krešimir Lulić (harmonika), Robert Čunko, Štefan Đurković (udaraljke) i dirigent Stjepan Vuger. Glazbeni dio, korepeticije i studij uloga pripremio je Stjepan Vuger.

Glazba za Mutter Courage, smatra se jednom od najzahtjevnijih partitura u cjelokupnom Brechtovom opusu, kako za orkestar, tako i za glumce, pa se stoga vrlo rijetko izvodi u svom izvornom obliku. Ova predstava je prva hrvatska teksta sa orkestrom u punom sastavu, kao i svih pjesama u cjelini, što u predstavi gradskog kazališta Komedija 2005., također u režiji Krešimira Dolenčića, nije bio slučaj.

Mutter Courage i njezina djeca smatra se jednom od velikih drama 20. stoljeća, ali i jednim od najbitnijih anti-ratnih komada uopće. Anna Fierling, poznatija pod nadimkom Mutter Courage (Majka Hrabrost), upregnuta u kola sa svojom djecom prati bojišnice Tridesetogodišnjeg rata, preživaljavajući uz sitnu trgovinu i vlastitu snalažljivost. Prateći njezin put kroz ratišta, suočavamo se ne samo sa gubitcima koje donosi rat, već i sa visokom cijenom preživljavanja.

Ovim projektom nastavlja se uspješna međufakultetska suradnja koja uz studente Akademije dramske umjetnosti i Muzičke akademije uključuje i studentice kostimografije na Tekstilno - tehnološkom fakultetu Evu Karakaš i Mirjam Krajin. U predstavi je sudjelovao i Šime Kunčić sa Akademije likovne umjetnosti.

Predstava će se održati u dvorani F22 – Novoj akademijskoj sceni u Frankopanskoj 22. Javna generalna proba održat će se u nedjelju, 2. travnja u 20h, a reprizne izvedbe 24. i 26. travnja 2017., također u 20h.

Ulaz na sve izvedbe je slobodan.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI