Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Matija Meić debitira na sceni HNK Split

Matija Meić debitira na sceni HNK Split

dobitnik Teatar.hr Nagrade publike i pjevač kojeg mnogi već ističu kao jednog od najzanimljivijih mladih baritona današnjice, debitira na sceni HNK Split ulogom u Bizetovoj 'Carmen'.
Share on facebook
Share on twitter

Carmen Georgesa Bizeta, jedna od najomiljenijih i najpopularnijih naslova cjelokupne operne literature, vraća se na scenu Hrvatskog narodnog kazališta Split. Ansambl Opere splitskog teatra izvest će je 2, 4. i 6. veljače prvi put pod ravnanjem maestra Roberta Homena, u režiji Dore Ruždjak Podolski, a kao protagonisti nastupit će mezzosopranistica Terezija Kusanović u naslovnoj ulozi, tenor Ivan Momirov kao Don José, dok će se u ulozi Micaële izmjenjivati sopranistice Valentina Fijačko Kobić i Antonija Teskera.

Kao toreador Escamillo operni debi na pozornici splitskog HNK imat će mladi hrvatski bariton Matija Meić, pjevač kojeg mnogi već ističu kao jednog od najzanimljivijih mladih baritona današnjice.

Pjevač je to koji od svog debija 2010. pjevao brojne zahtjebne uloge, prvo na sceni zagrebačkog HNK, potom na Dubrovačkim ljetnim igrama, na Rossini Festivalu u njemačkom Bad Wildbadu gdje mu je 2015. zbog istaknutih kreacija u samo dvije godine sudjelovanja dodijeljena prestižna International Belcanto Prize.

Nakon debija u minhenskom “Staatstheater am Gärtnerplatz” u ulozi Guglielmau Mozartovoj operi Cosi fan tutte dobiva poziv da se od sezone 2016./2017. priključi ansamblu istog teatra. Tijekom dosadašnje karijere dobio je više uglednih nagrada, između ostalih još tijekom školovanja dva prva mjesta na Državnim natjecanjima Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga, prvu i specijalnu nagradu na “Međunarodnom pevačkom takmičenju Bruna Špiler” u Herceg Novom prvu i četiri interpretacijske nagrade na “Iuventus Canti Competition” u Slovačkoj, nagradu “Mladi pjevač godine 2013.” ciklusa Molto Cantabile u Zagrebu, 2013. pobjedio je na natjecanju Bečke Staatsopere “Beaumarchais Concours“nakon čega je nastupio sa solistima Bečke Staatsopere na koncertima u Mozarthausu i Mahler sali u Staatsoperi.

Na jednom od najprestižnijih natjecanja na svijetu za mlade pjevače “The Mirjam Helin International Singing Competition” u Helsinkiju 2014. osvaja drugo mjesto i posebnu nagradu za izvedbu finske solo pjesme. Na koncertnom podiju Matija Meić je, između ostalih, surađivao sa Liverpoolskom Kraljevskom Filharmonijom, Helsinškom Filharmonijom, lisabonskim Gulbenkian Orkestrom, Zagrebačkom Filharmonijom, Dubrovačkim Simfonijskim Orkestrom, Beogradskom Filharmonijom, te Kvintetom Bečke Filharmonije.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI