Search
Close this search box.

Matošević, Prohić i još 4 osobe osumnjičeni da su oštetili HNK Rijeka za 1.000.000 kn

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci pokrenulo je istragu nad šest odgovornih osoba zbog sumnje da su od 2007. do 2014. oštetile HNK Ivana pl. Zajca za oko milijun kuna.

"Županijsko državno odvjetništvo tereti četiri hrvatske državljanke starosti od 38 do 62 godine i dvojicu hrvatskih državljana starosti 48 i 54 godine za zlouporabu položaja i ovlasti, poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, krivotvorenje službene isprave i prijevaru.", stoji u danas objavljenom priopćenju Županijskog državnog odvjetništva iz kojeg je teško ne razabrati tko su ključni osumnjičenici

Primjerice, iz slijedećih je pasusa priopćenja, posve jasno da ja prvoosumnjčena Nada Matošević, nedakašnja intendantica HNK Ivana pl. Zajca:

"Osnovano se sumnja da je prvookrivljenica, kao odgovorna osoba za zakonitost rada ustanove od 2007. do 2013., protivno pravilnicima o radu i o stimulaciji te Kolektivnom ugovoru za zaposlene u ustanovama kulture Grada Rijeke, naložila isplatu stimulacija od 10 posto iznosa uplaćenih sponzorstava dvjema osumnjičenim ženama, na njihov poticaj, iako se radilo o poslovima u opisu njihovih radnih mjesta za koje su primale plaću, stoji u priopćenju. Tako je drugookrivljenica protupravno dobila 205.500 kuna, a šestookrivljenica 68.183 kune. Ustanova je oštećena za bruto iznos od 575.000 kuna.

Drugookrivljenica ju je, navodi se, poticala i da sklopi aneks ugovora o radu temeljem kojeg joj je ispalćivan stalni mjesečni dodatak na plaću za poslove koji nisu predviđeni sistematizacijom radnih mjesta, nisu stalni poslovi, a nije ih ni obavljala. Tako je zaradila oko 128.000 kuna, a ustanova je oštećena za isplaćenih bruto 225.020 kuna."

U nastavku priopćenja lako je prepoznati Ozrena Prohića, nekadašnjeg ravnatelja Opere HNK Rijeka, koji je na tu poziciju svojevremeno naprasno dao otkaz usred sezone:

"Trećeokrivljeni, ravnatelj unutar ustanove, poticao je prvookrivljenu da mu sklopi ugovor o autorskom radu za to mjesto umjesto ugovora o radu, uz iznos veći nego što bi se mogao isplatiti plaćom po propisanom koeficijentu. U to vrijeme je on bio u stalnom radnom odnosu s punim radnim vremenom u drugoj pravnoj osobi, stoji u priopćenju. Ostvario je najmanje 102.000 kuna nezakonite zarade u razlici između propisane plaće i honorara."

Kako smo već pisali, Prohić je bio zaposlen na zagrebačkoj Akademji  dramskih umjetnosti u vrijeme dok je bio ravnatelj Opere u Rijeci. I umjesto da poput svog nasljednika, Marina Blaževića osigura ugovore o radu na pola vremena u obje ustanove (što je premda komično - zakonito), Prohić je posao intendanta u Rijeci odrađivao za - autorski honorar!

Ni to nije sve, pa tužilaštvo nastavlja:

"Prvookrivljena je od drugookrivljene zatražila da joj, kao osoba zadužena za potpisivanje financijske dokumentacije, odobri isplatu više honorara nego što je predviđeno aktima za autorska djela kao dodatne poslove u njenoj struci. Tako je nezakonito dobila 57.000 kuna a ustanova je oštećena za 64.000 kuna.

Prvo, drugo i četvrtoookrivljenica, u svojstvu odgovornih osoba za financijsko poslovanje i vođenje računovodstva, dodatno se terete da su u poslovnoj dokumentaciji za 2013. propustile donijeti propisane interne akte, ustrojiti internu službu za kontrolu financijskog poslovanja te voditi propisane poslovne knjige i uredne evidencije pa je tako onemogućena potpuna revizijska kontrola poslovanja.

Petookrivljenik se pak tereti da je kao odgovorna osoba za organizaciju tehničke službe dogovorio da, kao vlasnik autoprijevozničkog obrta, obavlja usluge prijevoza za ustanovu po ukupnoj cijeni od 101.000 kuna bez provedenog postupka javne nabave. Uz to, sumnjiči ga se da je u dostavljenim računima za isplatu ustanovi prikazao iznos od 42.000 kuna za vožnje koje nije obavio"

Nije zgorega napomenuti kako su se sve navedene malverzacije zbivale 'pod budnim okom' Kazališnog vijeća koje je, u gotovo identičnom sastavu, Nadi Matošević velikodušno ponudilo otpremninu od 75.000 kuna kn ne bi li otišla s mjesta intendantice čak sedam mjeseci prije isteka ugovora, a sve kako bi je naslijedio Oliver Frljić. No, kad je Frljić stupio na dužnost i zatekao rupu u blagajni, koju Grad RIjeka nikako ne može pokriti jer je i njegova 'šuplja', odmah je pokrenuo postupke koji su doveli prvo do policijske, a potom i do ove istrage. Za divno čudo, i gradonačelnik Rijeke i Kazališno vijeće cijelo se vrijeme 'prave nevješti' i još ih nitko osim pojedinih medija nije pozvao na odgovornost.

Prvoosumnjičena Nada Matošević je,međutim, već više puta navela kako su i gradonačelnik Rijeke i Kazališno vijeće za sve znali, pa će nastavak ovog postupka biti i više nego zanimljiv.

Na koncu podsjetimo da ovo Prohiću nije prva optužba za pronevjeru. 2013. godine, u ponovljenom suđenju na zagrebačkom Županijskom sudu, Prohić, Leo Katunarić i suradnici opet su proglašeni krivima za gospodarski kriminal u Zagrebačkom kazalištu mladih.

 

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE