Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Nada Matošević: Svi su sve znali

Nada Matošević: Svi su sve znali

U svom odgovoru na nalaz interne revizije, bivša intendantica HNK Ivana pl. Zajca tvrdi kako je minus u blagajni tog kazališta za njezina mandata nastao uz 'blagoslov' gradske uprave i Kazališnog vijeća.
Share on facebook
Share on twitter

Kako smo već pisali, Ured za unutarnju reviziju Grada Rijeke podnio je izvještaj o izvršenom uvidu u poslovnu dokumentaciju HNK-a Ivana pl. Zajca, a temeljem istog to je kazalište na dan 31. kolovoza 2014. evidentiralo ukupni gubitak od 4.247.956 kuna!

"Dug koji je nastao tijekom cijele moje intendanture ne prelazi osam posto jednog godišnjeg budžeta našeg kazališta, a za njega su znali svi – od Kazališnog vijeća do Ureda gradonačelnika", odgovara pak danas bivša intendantica, Nada Matošević Orešković.

Kako je navela u svom očitovanju:

"O svim negativnim financijskim kretanjima i okolnostima u kojima je kazalište poslovalo bio je obaviješten Grad Rijeka (nadležni Odjel za kulturu) i gradonačelnik. Kazalište je izvršavalo sve zakonske obveze podnošenja financijskih i programskih izvještaja nadzornom tijelu Grada, Kazališnom vijeću.

Kako je dug rastao, naplata prema potpisanim ugovorima bivala sve teža, a ja i moja uprava stalno naglašavala da je trend rasta duga neminovnost, Kazališno vijeće je odlučilo »primati na znanje« financijske izvještaje od 2013. godine, umjesto da ih prihvati ili odbije. Upravo uz pomoć prestrašenog i zabrinutog Kazališnog vijeća, a na temu trenda rasta duga kazališta zbog održavanja standarda programa nacionalne kuće u uvjetima radikalnih smanjenja budžeta, 19. 7. 2013. godine organizirao se sastanak Uprave kazališta i Kazališnog vijeća s gradonačelnikom i pročenikom za kulturu u Uredu gradonačenika. Prisutni su bili obaviješteni o bojazni, i tada samo pretpostavkama i projekcijama, da će novi Zakon o PDV-u, koji je stupio na snagu 19 dana prije toga sastanka (1. 7. 2013.) pogubno utjecati na likvidnost kazališta te financijski rezultat kazališta (zbog nemogućnosti odbitka pretporeza te priznatoj 3% stopi PDV-a )."

Razloge za minus u blagajni, osim u izmjenama Zakona o PDV-u, te specifičnoj dinamici poslovanja kazališta (koje je goleme prihode redovito ostvarivalo u  - prosincu) Matošević nalazi prvenstveno  u drastičnom smanjenju programskog financiranja osnivača, Grada Rijeke, koji je tome usprkos inzistirao na održavanju jednakog opsega programa. Tako je, primjerice Rijeka za redoviti program svojeg HNK 2008. godine  izdvojila 2.740.000 kuna; 2009. - 2.686.350 kuna; 2010. - 1.623.000 kuna; 2011.- 1.369.000 kuna; 2012. - 750.000 kuna; 2013. - 600.000 kuna; a 2014. - tek 400.000 kuna.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE