Ljuština tuži Slobodana Šnajdera

Punih devet mjeseci ili cijelu jednu trudnoću, sazrijevala je kod ravnatelja Satiričkog kazališta Kerempuh svijest kako su mu tekstovima uglednog hrvatskog pisca i našeg blogera ugroženi ‘profesionalni i osobni integritet’. [DOKUMENT]

  

2. prosinca prošle godine, Općinski kazneni sud u Zagrebu zaprimio je, a ovih dana izvjestio i ostale stranke u postupku, privatnu tužbu Dušana Ljuštine protiv Slobodana Šnajdera.

I to zbog jednog teksta objavljenog u Novom listu 16. veljače 2013. te u 3 teksta objavljena na Teatru.hr - Bandić u ZKM-u: doš’o svat u sitan sat (24. ožujka 2013., a ne kako se navodi u tužbi dva dana kasnije), Kako sam u dobi od šezdesetpet ljeta za Ljuštinu postao čudo od djeteta (14.ožujka 2013.), O nagrdi Držić (a ne kako u tužbi krivo piše 'Znadete li što je to NENO?', 5. travnja 2013.).

Ako i nije kuriozum da ravnatelj Satiričkog kazališta Kerempuh tuži pisca Slobodana Šnajdera zbog - satiričnih tekstova, svakako jest činjenica, da u tužbi u kojoj tvrdi kako su Šnajderovi tekstovi neistiniti nije u stanju navesti - točne podatke. Naime, niti su tekstovi zbog kojih Ljuština truži Šnajdera objavljivani od 16. veljače do 7. travnja 2013. niti su objavljivani pod naslovima koje Ljuština preko svog odvjetnika osporava.

Tome usprkos, Ljuština traži da se Šnajder proglasi krivim zbog kaznenih djela protiv časti i ugleda, klevete, sramoćenja i uvrede, te da se obveže na podmirenje troškova javne objave cijele presude u istim sredstvima javnog priopćavanja (ergo u  Novom listu i na Teatru.hr), a u pomoć za tu svrhu poziva tek jednog jedinog svjedoka - redatelja Marija Kovača (!) i dva dokumenta. - prijedlog zaključka o dodjeli Nagrade Grada Zagreba i zaključak o dodjeli iste.

Zbog svega navedenog, redakcija portala Teatar.hr ovu tužbu dočekuje sa zgražanjem i ocjenjuje kako je pokrenuti sudski postupak ujedno i pritisak na slobodu javnog izražavanja.

Slobodan Šnajder,  pak,  u cijelom slučaju najavljuje - protutužbu.

Sviđa vam se ovaj tekst?
Pomognite nam da ih objavimo još i ostanemo neovisni o oglašivačima i politici:
pretplatite se na Teatar.hr ili platite članak SMS porukom.