Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > HNK u Zagrebu tuži Povjerenika za informiranje kako bi spriječilo uvid u poslovanje

HNK u Zagrebu tuži Povjerenika za informiranje kako bi spriječilo uvid u poslovanje

Nastojeći od javnosti sakriti detalje poslovanja s jednim odvjetničkim uredom, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu tužilo je Visokom upravnom sudu ured Povjerenika za informiranje. Priču o tome, prigodno, donosimo na Međunarodni dan prava na pristup informacijama!
Share on facebook
Share on twitter

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu pokrenulo je upravni spor protiv Povjerenika za informiranje na Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske, a što nam je danas potvrđeno i iz ureda Povjerenika.

Do spora je došlo nakon što je zainteresirana stranka još u veljači ove godine temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama od kazališta zatražila specifikaciju troškova poslovanja s uredom odvjetnice Sanje Artuković, a koje je ova naplatila kazalištu u razdoblju od 2014. do 2021. godine, odnosno u mandatima intendantice Dubravke Vrgoč. Budući da zainteresirana stranka nije dobila zadovoljavajuće odgovore iz kazališta, obratila se uredu Povjerenika koji je 19. srpnja donio rješenje kojim se kazalištu nalaže da sve tražene informacije učini dostupnima. Ne bi li to spriječilo, kazalište je pokrenulo upravni spor.

tuzba_ppi


Višemjesečni zahtjevi za pristup informacijama

Podsjetimo, iste smo podatke u više navrata od kazališta tražili i mi, ali i članovi Kazališnog vijeća o čemu zorno svjedoči i zapisnik 118. sjednice Kazališnog vijeća.

Iz njegove integralne verzije razvidno je kako je u sklopu 7. točke dnevnog reda (Razno), Dunja Novković jedna od članica Kazališnog vijeća, ponovila prethodno više puta izneseni zahtjev da joj se dostavi specifikacija troškova za odvjetničke usluge ureda Artuković: "Obzirom da sam u nekoliko navrata što pisano što usmeno tražila materijal, materijal i dalje nismo dobili. Za intelektualne usluge, specificirano za odvjetnički ured Artuković, također molim pisani odgovor u periodu od mjesec dana."

Sve to zbilo se 21. srpnja ove godine, a potom su predstavnici zaposlenika i umjetnika u Kazališnom vijeću podnijeli zahtjev da se o traženim dokumentima održi i tematska sjednica, koja je i zakazana i to za 7. listopada.

No, u međuvremenu je kazalište pokrenulo Upravni spor.

 

Prethodne odluke Povjerenika

Nije zgorega napomenuti kako je ured Povjerenika o sličnom slučaju odlučivao još 2016. godine na zahtjev Vitomire Lončar (O čemu je i sama pisala na svom blogu Slamka spasa). Ona je tad tražila uvid u ugovore o suradnji riječkog i zagrebačkog HNK, kao i one o suradnji potonjeg s Le centre international de creations theatrales (C.I.C.T.) i Aplauz teatarom, a nakon što je bila odbijena uz obrazloženje da je riječ o poslovnoj tajni obratila se uredu tada Povjerenice za informiranje koji je u rješenju među inim naveo:

"Zatraženi ugovori tiču se potrošnje javnih sredstava te javnost ima pravo znati koje obveze ima HNK u Zagrebu i koje koristi ili štete mogu nastati sklapanjem navedenih ugovora za javni interes. Dakle, informacije o raspolaganju javnim sredstvima trebale bi biti dostupne svim građanima Republike Hrvatske, a ne samo osnivačima tijela javne vlasti, kako se to navodi u osporenom rješenju.

Slijedom svega navedenog Povjerenica za informiranje ne nalazi razloge za ograničenje iz članka 15. Zakona o pravu na pristup informacijama, jer se traženi podaci ne mogu smatrati poslovnom tajnom sukladno zakonu nego iste predstavljaju informacije o raspolaganju sredstvima u tijelu javne vlasti, a koje bi sukladno članku 16. stavku 3. trebale biti svima dostupne, osim u slučaju klasificiranih informacija, a što ovdje nije slučaj.

Člankom 25. stavkom 7. Zakona o pravu na pristup informacijama propisano je da kad utvrdi da je žalba osnovana, Povjerenik će rješenjem korisniku omogućiti pristup informaciji."

PZI


Odlučuje sud, ali i osnivači

Pokretanje upravnog postupka protiv ureda Povjerenika za informiranje nije posve neuobičajeno. Primjerice - samo u siječnju 2020. Hrvatska banka za obnovu i razvitak pokrenula je sudske postupke protiv četiri odluke Povjerenika, ali ih je sud u sva četiri slučaja odbio.

Kakvu će sudbinu, pak, imati tužba Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu odlučit će sud nakon očitovanja ureda Povjerenika, no pitanje je hoće li to biti prije ili nakon zakazane tematske sjednice Kazališnog vijeća, odnosno hoće li Kazališno vijeće uopće moći raspravljati o poslovanju HNK u Zagrebu s odvjetničkim uredom Artuković prije pravorijeka suda?

Pri tome je važno imati na umu kako je upravo u tijeku ponovljeni natječaj za intendanta / intendanticu HNK u Zagrebu i kako bi otkriće eventualnih nepravilnosti u poslovanju s vanjskim odvjetničkim uredom dodatno umanjilo ionako nevelike šanse aktualne intendantice da dobije novi mandat.

No, ako nepravilnosti u tom poslovanju nema, postavlja se pitanje zašto HNK u Zagrebu troši novac poreznih obveznika i opterećuje sustav ovim procesom, te što o svemu tome misle suosnivači, odnosno suvlasnici kazališta, Grad Zagreb i Republika Hrvatska, tj. Ministarstvo kulture i medija?

 

Visoke tarife

Odvjetnički ured Artuković zastupao je HNK u Zagrebu od 2014. sve donedavno u različitim sporovima, te prema tvrdnjama zaposlenika zagrebačkog HNK obavljao i razne druge pravne poslove za koje je inače osposobljena i ovlaštena pravna služba samog kazališta.

Isti se ured svojevremeno našao u medijima zbog sporova s vlastitim klijentima zbog enormnih iznosa ispostavljenih računa. Tako je Jutarnji list pod naslovom 'Dolazak na raspravu 5700, a predugovor za kuću 14.240 kuna', pisao o slučaju Dragice Dvojković koja je Artuković prijavila Odvjetničkoj komori zbog potraživanja 155.428 kuna za zastupanje u ostavinskom postupku koji je trajao četiri mjeseca. Na portalu limun.hr dostupno je, pak, priopćenje udruge Juris protecta u kojem među inim stoji: 'Odvjetnica Sanja Artuković iz Zagreba, ujedno članica upravnih tijela Hrvatske odvjetničke komore, obračunala je trgovačkom društvu Molydon d.d. iz Zagreba honorar od 5,6 milijuna kuna za vođenje sudskog spora vrijednog dva milijuna kuna.'

Kako stoji na mrežnim stranicama rečenog odvjetničkog ureda, odvjetnica Sanja Artuković, rođena je u Zagrebu 1961. godine, završila je Klasičnu gimnaziju u Zagrebu, zatim Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i položila pravosudni ispit 1989. godine.

U odvjetništvu radi od 1986. godine, kada se zaposlila kao vježbenica u odvjetničkom uredu Zdenka Odića i Vladimira Rubčića, koji je bio specijaliziran za civilno i trgovačko pravo. U tom je uredu stekla znanje i vještine u obradi gotovo 12.000 predmeta.

Vlastiti odvjetnički ured osnovala je 1991. godine. Za vrijeme obavljanja odvjetničke djelatnosti bila je članica Izvršnog i Upravnog odbora Hrvatske odvjetničke komore u dva mandata te rizničarka HOK-a. Od 1997. godine bila je članica niza radnih i stručnih komisija.

Specijalizirana je za civilno pravo (parnični i ovršni postupak), radno pravo, autorsko i pravo industrijskog vlasništva-intelektualno vlasništvo, trgovačko pravo te javno-privatna partnerstva.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI