Login za korisnike

Mia Oremović

Mia Oremović rođena je u Slavonskoj Požegi, a potom je u Zagrebu pohađala Školu primijenjene umjetnosti i Školu dramskih umjetnosti kod  Branka Gavelle, čijom je završnom predstavom i debitirala kao glumica.

Iako će ostati zapamćena prvenstveno po svojim filmskim ulogama, tijekom karijere odigrala je veliki broj kazališnih uloga, te bila članicom ansambla zagrebačkog HNK od 1945., a od 1953. i članicom dramskog kazališta Gavella, nakon čega prelazi u slobodne umjetnice.

Na filmu je debitirala ulogom udovice u filmu H-8 (1958.) Nikole Tanhofera za koju je nagrađena je glavnom glumačkom nagradom na festivalu u Puli.  Od ostalih brojnih njezinih uloga na filmu izdvajaju se one u filmovima Kreše GolikaImam dvije mame i dva tate (1968., Zlatna arena za glavnu ulogu) i nezaobilaznom Tko pjeva zlo ne misli (1970.).

Osim na filmu puno je radila i na TV i na radiju, te primila niz značajnih priznanja i nagrada, između kojih nagradu Vladimir Nazor za životno djelo na području filma te  nagradu za životno djelo "Fabijan Šovagović " Udruženja hrvatskih filmskih redatelja.

predstava produkcija funkcija
Za Lukrecijuizvođač Paola
Kako vam drago ('55)izvođač Rozalina, kćerka prognanog vojvode
Na kraju putaizvođač Neda Gorsky
Krvava svadba ('54)izvođač Zaručnica
Ljubav četvorice pukovnikaizvođač Trnoružica
  ZAŠTIĆENI SADRŽAJ
OSTATAK OVOG TEKSTA DOSTUPAN JE SAMO UZ PRETPLATU ILI SMS PLAĆANJE

PRETPLATITI SE MOŽETE VEĆ ZA
1 KN DNEVNO

Odgovori