Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > 50 godina ‘Stilskih vježbi’ u fotografijama

50 godina ‘Stilskih vježbi’ u fotografijama

Punih 50 godina izvođenja predstave ‘Stilske vježbe' nastale prema originalnoj ideji i u režiji i adaptaciji Tomislava Radića te prijevodu i adaptaciji Tonka Maroevića, a u interpretaciji nenadmašnih Lele Margitić i Pere Kvrgića.

19. siječnja 1968. Stilske vježbe premijerno su izvedene u maloj dvorani Teatra ITD. U režiji Tomislava Radića igrali su ih Pero Kvrgić i Mia Oremović.

U travnju iste godine 9. MESS-u (Festivalu malih i eksperimentalnih scena) u Sarajevu, Pero Kvrgić nagrađen je Zlatnim lovor vijencem stručnog žirija Festivala za najbolju mušku ulogu, a predstava je nagrađena nagradom kritike lista Oslobođenje Zlatna maska za najbolju predstavu Festivala prema sudu žirija kritike.

d premijere do travnja 1968. predstava je izvedena u, za to doba, rekordnih 50 puta. Zbog obaveza Mije Oremović slijedi stanka u izvođenju od godinu dana, nakon čega Oremović odustaje od igranja u predstavi.

U siječnju 1970. ulogu Nje preuzima Lela Margitić.

13. prosinca 1974. održana je svečana 200. izvedba i to u Kumrovcu, a iste godine predstava je prvi put snimljena za tadašnju TV Zagreb i to u režiji Angela Miladinova.

Do 1998. godine, iz koje datiraju ove fotografije, predstava već ima kultni status.

U rujnu 2007. Stilske vježbe prelaze u produkciju Kazališta Planet Art koje predstavu prijavljuje u Guinnessovu knjigu rekorda i izdaje monografiju 40 godina Stilskih vježbi.

18. siječnja 2008. Stilske vježbe su uvrštene u Guinnessovu knjigu rekorda kao najdugovječnija predstava na svijetu s istom glumačkom postavom, a dan kasnije održana je svečana 40. obljetnica izvođenja uz promociju monografije pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, gospodina Stjepana Mesića u Dramskom kazalištu Gavella. Na dan 40. obljetnice održana je i počasna vožnja pravom jedanaesticom na relaciji iz predstave, a pred Glavnom poštom izvođače i autore dočekale su stotine štovatelja predstave.

3. veljače 2013. održana je svečana 45. obljetnica izvođenja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, uz spuštanje Bukovčeva zastora.

U nedjelju 28. siječnja 2018. u 19.30h u HNK Zagreb obilježit će se punih 50 godina izvođenja predstave ‘Stilske vježbe' u izvođenju nenadmašnih Lele Margitić i Pere Kvrgića i nastalih prema originalnoj ideji i u režiji i adaptaciji Tomislava Radića te prijevodu i adaptaciji Tonka Maroevića.

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE