Naslovnica > IZDVOJENO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Radiodramski debi Ivice Ivaniševića, portret redatelja Mire Međimorca, 'Obična'Dine Vukelić,te male forme Luke Mavretića -premijerni su naslovi radijskog tjedna.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 30. Lipanj 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

HRVOJE IVANKOVIĆ: „TRENUTAK ISTINE“

prema humoreski Nanda Simonea

Redatelj: Darko Tralić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Lana Deban; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Dijana Vidušin, Amar Bukvić.
Premijerno emitirano: 03. 12. 2012.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

KARMELA ŠPOLJARIĆ: NIJE OVO TWIN PEAKS

Radnja romana smještena je u otočko mjestašce po imenu Gradić, na neimenovani hrvatski otočić. Radoznalost koja s dolaskom ljeta obavija zatvoren univerzum otočne svakodnevice, a koji živne naglim lipanjskim zatopljenjem, autorica s pozornošću bilježi u suodnosu otočana i turista. Kad se dogodi zločin, znatiželju je teško ukrotiti, a svi u mjestu postaju subjektom ali i objektom istrage. Ubojstvo je usko povezano s događajima iz povijesti najbogatije i najuglednije otočne obitelji, gdje se elementi realnosti i fantastike, prošlosti i sadašnjosti vješto isprepleću.

Redatelj:Dejan Šorak,  dramatizacija:Katja Šimunić, glazbeni urednik:Maro Market, ton majstor:Srđan Nogić, urednica: Maja Gregl
Uloge:Asja Jovanović,Boris Svrtan,Beti Lučić,Alen Šalinović,Damir Šaban,Kruno Šarić,Vinko Kraljević,Lukrecija Tudor.
Premijerno emitirano: 11.01.-15.01.2016.

13,30 – 14,30, HR III
IZ
ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA

MIHAIL BULGAKOV: KOBNA JAJA

U Kobnim jajima nesretni profesor zoologije Persikov otkriva crvenu zraku koja pospješuje vitalizam, ubrzava rast i razvoj stanica. Ali sa zrakom treba postupati oprezno. Naime, prinese li se jaja 'crvenoj zraci', rizik raste do neslućenosti. Iz jajeta se može izleći divovski krokodil, mutant noja i zmije ili kakvo još nezamišljeno biće. Tog revolucionarnog i još neispitanog izuma dohvate se strukture moći i stvari se počnu odvijati izvan kontrole. Rasplet dolazi kao deux ex machina, pa tako ljudsku glupost iskupi čudesan meteorološki poremećaj, teza koja je 1925. godine u Sovjetskom savezu bila heretična, a ideja o nekontroliranim genetičkim manipulacijama svakako - vizionarska.

Prijevod: Zlatko Crnković,Dramatizacija: Mirjana Ferić ,Urednik: Hrvoje Ivanković
Datum premijere: 31. 12. 2003. (Fantastika u radio drami)

 

SUBOTA, 01. SRPANJ 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME
 

IVAN VIDIĆ: KUPUSAR

Satirična monološka  mala forma  u kojoj  pratimo sudbinu djeteta, poslije čovjeka koji posve marginaliziran  kasnije u životu, zahvaljujući kupusu postaje bogat i cijenjen. Razlog: obogatio se na kupusu kojeg je uzgajao i radio posao koji jsrpanjedino zna raditi. Sam je sebi nadjenuo ime Kupusar, a kad je umirao u poodmakloj dobi kao najmoćniji i najbogatiji čovjek, rekao je da na toj sudbini treba zahvaliti „govnima“ kojima je gnojio kupus.

Režija: Mislav Brečić. Ton-majstor: Dubravko Robić. Glazba: Stanislav Kovačić. Glume: Krešimir Mikić, Željko Duvnjak i Marija Šegvić. Urednica: : Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 12.09.2016.

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME

VIRGINIA WOOLF: „GUDAČKI KVARTET“                                   

Elegantna spisateljska gesta Virginije Woolf  koja supostavlja detalje svakodnevice i sublimnu umjetničku senzualnost u priči naslova „Gudački kvartet“ tka intelektualni melankolični svijet visokog engleskoga društva.

S engleskog prevela: Sanja Lovrenčić. Glume: Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Mia Bjondić, Dijana Vidušin i Petar Cvirn. Skladatelj: Stanislav Kovačić. Tonmajstor: Srđan Nogić. Redatelj: Mislav Brečić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 19. 6.2017.

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

EDUARDO DE FILIPPO: VELIKA MAGIJA

Odnos stvarnosti i iluzije, koji je postao znamenit u Pirandellovom teatru, u “Velikoj magiji” Eduarda de Fillipa ponovno je pokretač dramske radnje. Opsjenar, profesor Marvuglia, pomaže Calogerovoj ženi da pobjegne s ljubavnikom, a uvjerava muža da je njezin nestanak sama iluzija. Ali tek tada kada se čini da je stvarnost konačno razbila opsjene, one pobjeđuju bez ostatka.

Prijevod: Boris B.Hrovat; prilagodba Stanislav Habjan; režija: Jasna Mesarić; Urednica:  Lada Martinac-Kralj
Igraju: Slavko Brankov, Jasna Bilušić, Pero Kvrgić, Goran Grgić, Mia Oremović, Matija Prskalo, Tomislav Martić i Pero Juričić.
Premijerno emitirano: 10. 12. 1997.

23,25 – 24,00, HR III
ARS
ACUSTICA

NATAŠA OZMEC: ERANO I GIORNI

Urednica: Adriana Kramarić

 

NEDJELJA,02. SRPANJ 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

IVAN VIDIĆ: STANJE NACIJE

U obliku male forme,  Ivan Vidić ispisuje monodramu naslovljenu „Stanje nacije“ u kojoj je glavni lik - Zatvorenik  koji opisuje na vrlo parodičan način dnevni život u zatvoru. Zatvor je metafora društva, a zatvorenici narod, masa koju pisac ironizira predstavljajući ih kao ogledalo društva koje je primitivno, poniženo i jadno.

Režija: Mislav Brečić. Ton-majstor: Dubravko Robić. Glumi: Luka Petrušić. Urednica: Katja Šimunić
Premijerno emitirano: 13.09.2016. 

16,05 – 16,50, HR I
RADIO-IGRA ZA DJECU

MLADEN KOPJAR „TRI BRATA SUNOVRATA“

Vlasništvo nad bunarom suza predmet je prepirke između vještice Magde i vile Jele. Jedan od trojice braće riješit će spor i pri tome naučiti pameti jednu kraljicu i svoja dva lakovjerna brata.

Radioigra Mladena Kopjara iskusnog radijskog autora i omiljenog književnika za djecu poigrava se nekim od stereotipa narodne priče, a na šaljiv i razigran način odgovara na vječita pitanja dobra i zla, mudrosti i lakovjernosti, precjenjivanja i svojih mogućnosti i svojih želja.

Redatelj: Dejan Šorak; tonmajstorica: Lana Deban; glazbeni urednik:Žarko Joksimović; Urednica: Nives Madunić-Barišić
glume: Boris Svrtan, Slavica Knežević, Ana Kraljević, Franjo Kuhar, Jelena Miholjević, Antonijo Franić
Premijerno emitirano: 05.07. 2013.

RADIO-IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE:

VJEKOSLAV MAJER „OBRTI POD STARIM KROVOVIMA 2“

 

PONEDJELJAK, 03.SRPANJ 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

IVAN VIDIĆ: BANDA VELIKOG PETKA

Ova mala forma na duhovit i ironičan način opisuje atmosferu jednog ureda u predblagdansko vrijeme fokusirajući se na tipične činovnike koji malo rade, a puno kukaju. Likovi su tipovi tako prepoznatljivi u našoj svakodnevnici: činovnik koji jede burek na uredskom stolu, šef  katastrofičnog raspoloženja, uredske simpatije i sl.

Režija: Mislav Brečić. Ton-majstor: Dubravko Robić.Glazba: Stanislav Kovačić. Glume: Krešimir Mikić, Željko Duvnjak, Luka Petrušić i Marija Šegvić.  Urednica: Katja Šimunić
Premijerno emitirano: 14.09.2016. 

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

ROBERT ROKLICER: OPROSTI, A I NE MORAŠ

Robert Roklicer, kao autor smješen je u underground književnost, te je dramatizacija slijedila poveznice u njegovoj stvarnosnoj prozi.  Pred slušateljima se odmataju priče likova s ruba života u najčešće opskurnim mjestima radnje. Radi se o opuštenom crnom humoru  koji naglašava apsurdnost situacija u kojima su se lica zatekla. To su usamljenici koji  nalaze usputne prijatelje u lokalnoj birtiji iz koje se komentira grad i život, oponašajući stvarnost iz koje izranjaju.

Redatelj: Dejan Šorak, ton majstor: Lana Deban, glazbeni urednik: Adriana Kramarić, urednica: Maja Gregl.
Glume: Nedim Prohić, Vinko Kraljević, Nada Abrus, Goran Grgić, Dora Lipovčan, Damir Šaban, Boris Svrtan, Željko Šestić.
Premijerno emitirano siječanj 2017.

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

MATE MATIŠIĆ: FINE MRTVE DJEVOJKE

Kroz  priču o dvije studentice, lezbijke u čiji se život na najbrutalniji način počinju miješati susjedi iz kuće u kojoj su unajmile stan, Mate Matišić ispisao je oštru i beskompromisnu kritiku društvenog licemjerja, isključivosti i netrpeljivog odnosa prema drugom i drugačijem.

Redateljica: Jasna Mesarić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednik: Hrvoje Ivanković.
Glume: Judita Franković, Ivana Krizmanić, Biserka Ipša, Ranko Tihomirović, Nenad Cvetko, Mirta Zečević, Siniša Ružić, Maja Katić, Pero Juričić, Antonijo Franić, Sreten Mokrović.
Premijerno emitirano: 13. 1. 2014.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

LUKA MAVRETIĆ: „NEISTINA O VISINAMA“       

Susret u dućanu dvoje mladih ljudi zaplest će nas u priču o izmišljenim i stvarnim „činjenicama“. Izmišlja li Ona? Ili je on izmislio i Nju i taj ne/mogući susret?

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović. Ton-majstorica: Katarina Račić. Urednica: Katja Šimunić.
Glume: Ivana Boban, Tvrtko Jurić i Gordana Gadžić.

PREMIJERA

 

UTORAK, 04. SRPANJ 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

JASMINKA DOMAŠ: „MATILDA, POSLOVNA ŽENA“                                          

Matildi je dosta neznatnih honorara koji prate njezin  intelektualni rad i želi se okušati u poduzetništvu. No taj svijet nije nimalo nalik onome kakvog je ona zamislila. Nije dovoljno dobro poznavati neki posao nego treba biti spreman i na – metke i pucnjavu.

Režija: Stephanie Jamnicky. Glume:Matija Prskalo, Ivana Boban Bićan, Duško Modrinić, Vanda Winter.
Tonmajstor: Zoran Sajko. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 22.11. 2016.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

ROBERT ROKLICER: OPROSTI, A I NE MORAŠ

Robert Roklicer, kao autor smješen je u underground književnost, te je dramatizacija slijedila poveznice u njegovoj stvarnosnoj prozi.  Pred slušateljima se odmataju priče likova s ruba života u najčešće opskurnim mjestima radnje. Radi se o opuštenom crnom humoru  koji naglašava apsurdnost situacija u kojima su se lica zatekla. To su usamljenici koji  nalaze usputne prijatelje u lokalnoj birtiji iz koje se komentira grad i život, oponašajući stvarnost iz koje izranjaju.

Redatelj: Dejan Šorak, ton majstor: Lana Deban, glazbeni urednik: Adriana Kramarić, urednica: Maja Gregl.
Glume: Nedim Prohić, Vinko Kraljević, Nada Abrus, Goran Grgić, Dora Lipovčan, Damir Šaban, Boris Svrtan, Željko Šestić.
Premijerno emitirano siječanj 2017.

14,00 – 15,00, HR III
DOKU
MENTARNA RADIO-DRAMA

PETAR VUJAČIĆ I LANA DEBAN: DRAGI STANKO

Portret preminulog skladatelja i profesora kompozicije Zagrebačke glazbene akademije u kojoj govori on sam, njegovi učenici, te obitelj, uz mnogo ulomaka iz njegovog cjelokupnog stvaralačkog opusa.

Urednik: Ljubo Pauzin

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA

AUGUST STRINDBERG: MALENI

Zahvaljujući prevoditelju Dubravku Torjancu imali smo sreću dobiti uvid u djelo Agusta Strindebrga nastalo na marginama njegovog slavnog i dobro poznatog dramskog opusa. Riječ je o Strindbergovim kratkim pričama koje je zvao basnama, a koje je pisao tijekom dugog perioda. „Maleni“ je jedna od tih priča-basni, a napisana je dok je radio na svojoj slavnoj drami „Otac“. „Maleni“ se ne događa među životinjama, već među ljudima autorovog vremena, u drugoj polovici 19.stoljeća. Cinizam ove pričice razotkiva slojeve licemjerstva, posebno u slikarskim, to jest umjetničkim krugovima. Sigurno da se Strindebrg na ovaj način obračunavao s pojavama svog vremena i onim što ga je izrazito žuljalo, ali bez obzira na to radio je to talentom koji preskače ukotvljenost u jednom dobu. Stoga u „Malenom“ nije teško prepoznati nemoralnost i amoralnost i našeg vremena, te razlog bavljenja njime.

Redatelj i prevodilac: Dubravko Torjanac; dramatizacija: Lada Martinac Kralj; ton majstorica: Katarina Barišić; glazbena urednica. Adriana Kramarić Urednica: Lada Martinac-Kralj
Glume: Božidar Smiljanić, Željko Duvnjak, Marko Torjanac, Miro Šegrt, Ranko Tihomirović, Marija Kolb, Nikša Eldan i Filip Eldan.

PREMIJERA

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME
                        

LUKA MAVRETIĆ: „TEŠKI SPOJEVI“                               

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović. Ton-majstorica: Katarina Račić. Urednica: Katja Šimunić.
Glume: Dražen Bratulić i Tvrtko Jurić.

Jedan od kolega je neprestano u sukobu sa svojom poslovnim okružjem. Je li on naprosto težak karakter ili nešto mnogo opasnije od toga? 

PREMIJERA

23,00 – 24,00, HR II
KriK   -    KRIMIĆ I KO
MEDIJA   

Urednica: Nives Madunić Barišić

IVICA IVANIŠEVIĆ „ZA MRŽNJU JE POTREBNO TROJE“                     

Kada se u susjedstvu dogodi ubojstvo uvijek su osumnjičeni prvi susjedi – je li to osveta bivše ljubavnice, možda ubojstvo u afektu iznerviranog susjeda ili dugo planirana osveta bivšeg poslovnog partnera?  Stari policijski inspektor i mlada suradnica  u ovom vrlo klasičnom krimiću  razgovorom i zaključivanjem doći će do rješenja slučaja.

Radijski prvijenac književnika Ivice Ivaniševića režirao je Mislav Brečić.

Glume: Krešimir Mikić, Mia Biondić, Daria Lorenci,  Mladen Vasary, Živko Anočić i Vedran Živolić.
Skladatelj : Stanislav Kovačić, Glazbeni urednik : Franka Meštrović, tonmajstor: Tomislav Šamec.

PREMIJERA

SRIJEDA, 05. SRPANJ 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

JASMINKA DOMAŠ: „DEBELI IVO“                                                                       

Početak šetnje u subotnje prijepodne u središtu Zagreba Ivi će samo potvrditi da je usamljen i debeo, ali zastoj lifta na tržnici odvest će ga na kavu u simpatičnom ženskom društvu.

Režija: Stephanie Jamnicky. Glume:Matija Prskalo, Ivana Boban Bićan, Duško Modrinić, Vanda Winter.
Tonmajstor: Zoran Sajko. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Urednica: Katja Šimunić
Premijerno emitirano: 23.11. 2016. 

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

ROBERT ROKLICER: OPROSTI, A I NE MORAŠ

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

LUKA MAVRETIĆ: „PAPAGAJ“                                          

Papagaj kojega treba pričuvati dok je prijateljica na putu otkrit će duboko skrivanu tajnu i tako zaslužiti – slobodu.

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović. Ton-majstorica: Katarina Račić. Urednica: Katja Šimunić.
Glume: Gordana Gadžić, Ivana Boban, Tvrtko Jurić i Dražen Bratulić.

PREMIJERA

 

ČETVRTAK, 06. SRPANJ 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME
 

LADA MARTINAC KRALJ I MIRO PIJACA: „PRIČA O OPANKU“

Ova kratka radiofonijska forma donosi nam priču o Peri Zebić, starici koja je nekad izrađivala opanke, koji su neizostavni dio opreme alkara. Alka je  viteško natjecanje u kojem alkari jašući na konjima gađaju kopljem alku, a održava se jedanput godišnje, u nedjelju prve trećine kolovoza u Sinju. Alkarsko natjecanje staro je tri stotine godina.

Snimljeno u Sinju, u lipnju 2015. godine. Kazivali: Ivan Vrca i Draško Talaja. Skladatelj: Maro Market. Autori: Lada Martinac Kralj i Miro Pijaca. Urednica: Katja Šimunić.

Premijerno emitirano: 19. 4. 2017.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

ROBERT ROKLICER: OPROSTI, A I NE MORAŠ

Urednica:  MAJA GREGL

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

DINA VUKELIĆ: „OBIČNA“                                                                         

Lana je naizgled obična srednjoškolka koja živi sa samohranim ocem, bivšim policajcem i ratnim veteranom, a prijateljuje s Kajom, također srednjoškolkom, ali koja ne želi biti obična djevojka nego ima silnu ambiciju postati superstar. U nesporazumima mladih djevojaka uvučenih u svjetove intimnih dvojbi u sukobu s nasilnim merkantilističkim okružjem stradat će Eugen, Kajin polubrat, osjetljivi dečko koji odbija biti dio svijeta kojem je jedino mjerilo medijski uspjeh i novac.

Režija: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; tonmajstor: Miro Pijaca; urednica: Katja Šimunić.
Glume: Dunja Fajdić, Marija Kolb, Alen Šalinović, Romano Nikolić.

PREMIJERA

 

PETAK, 07. SRPANJ 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

LADA MARTINAC KRALJ I MIRO PIJACA: „PRIČA O VRATIMA“

Ova kratka radiofonijska forma donosi nam priču o vratnicama crkve Gospe Sinjske, a autor kojih je hrvatski akademski kipar Stipe Sikirica.

Snimljeno u Sinju, u lipnju 2015. godine. Kazivali: fra Gabrijel Hrvatin Jurišić, Jelena Pavlinušić i Petar Malbaša. Glumac: Alen Šalinović. Skladatelj: Maro Market. Autori: Lada Martinac Kralj i Miro Pijaca. Urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 18. 4. 2017. 

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

ROBERT ROKLICER: OPROSTI, A I NE MORAŠ

Urednica:  MAJA GREGL

13,30 – 14,30, HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

PORTRET REDATELJA MIRE MEĐIMORCA                                           

Autorica: Giga Gračan
Urednik: Hrvoje Ivanković 

PREMIJERA

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI