Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Od 30. travnja do 6. svibnja Dramski program HR-a bavi se atronautima i izvanzemaljcima, nestalim pokojnicima, cvjetnim aranžmanima i ljubavi do groba, pticama i dosadnom poviješću...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK,  30.travnja

13,30 – 14,30 HR, III program
DRAMSKI PETAK

IZ RADIO-ATELJEA
TOMISLAV ZAJEC: „ATRONAUTI“
Režija: Mislav Brečić

Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

OBLIKOVATELJ ZVUKA BRANKO VODENIČAR (premijera)

Branko Vodeničar jedinstvena je pojava u hrvatskome kazalištu. Čovjek koji je svoj rad započeo u legendarnom SEK-u, te početkom sedamdesetih godina sudjelovao u stvaranju Teatra ITD kojem je ostao vjeran cijeli svoj radni vijek. Način na koji je Vodeničar, s nekolicinom istih takvih zaljubljenika u teatar, tonski opremio Teatar ITD omogućio je izvedbe mnogih predstava u kojima je zvuk bio integralni dramaturški segment. Vodeničar je u punom smislu te riječi pionir umjetničkog oblikovanja zvuka u hrvatskome kazalištu. Već je u sedamdesetima vizionarski osmišljavao raznorazne mogućnosti korištenja zvuka u kazalištu, a prvi je primijenio takozvani surround sistem. Njegovo životno djelo jest Handkeov Kaspar Teatra ITD u režiji Vladimira Gerića. Osim toga, Vodeničarova je zasluga činjenica da Teatrološki institut danas posjeduje tonske zapise gotovo svih predstava Teatra ITD. Vodeničar je, naime, sve predstave snimao, pohranjivao i obrađivao, te tijekom svoga radnog vijeka stvorio arhivu od neprocjenjivog značaja za hrvatsko kazalište.
Urednica: Tajana Gašparović

22,00 – 22,30 HR, III program
ARS ACUSTICA

Urednica: Adriana Kramarić

SUBOTA,  1.svibnja

09,00 – 09,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S BORUTOM ŠEPAROVIĆEM (premijera)
Gost Jednočinke autor je jednog od najzaokruženijih i društveno najprodornijih opusa u suvremenom hrvatskom kazalištu, Borut Šeparović. Sa Šeparovićem razgovaramo o dokumentarističkim elementima njegovog kazališta, suradnji s Oliverom Frljićem, budućnosti Montažstroja i nizu drugih zanimljivih tema.

Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

18,05 – 18,55 HR, I program
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

AUGUST ŠENOA: „KARANFIL S PJESNIKOVA GROBA“ (premijera)
Dramatizacija: Nada Zoričić
Režija: Dejan Šorak

Kao inače u velikom Šenoinom opusu, tako i u pripovijetki „Karanfil s pjesnikova groba“ , Šenoin talent se nadmeće s idejom književnosti kao školom rodoljublja. Pjesnik se sjeća epizode iz mladosti koja ga je duboko ranila, ali i nacionalno probudila – susreta s mladom Slovenkom čija ga oduševljenost Prešernovom poezijom tako zarazi da shvati lekciju za cijeli život - kako su odnarođenost i njemčarenje drugi oblik nepoštivanja vlastitog nacionalnog identiteta i bića. Rodoljubna zanesenost prepliće se s vitalnošću mladosti i mladenačke zaljubljenosti i čini od „Karanfila“ naslov koji u sebi komprimira većina karakteristika Šenoine književne poetike. U režiji Dejana Šorka glavne uloge su dodijeljene Borisu Svrtanu i Ani Kraljević.

Urednica: Lada Martinac-Kralj

NEDJELJA,  2.svibnja

13,00 – 13,30 HR, II program
PANOPTIKUM

JAKŠA ZLODRE: „JUBAV DO GREBA“
Režija: Mislav Brečić

U Splitu između dva svjetska rata jedan bračni par vodi svoje svakodnevne bitke – ljubavne. U interpretaciji Matije Prskalo i Alena Šalinovića praćenih lajanjem psa imena Bukica ova komediografska skica na srednjodalmatinskoj čakavici zavodi melodioznošću jezika i britkom duhovitošću.

Urednica: Katja Šimunić

13,15 – 13,55 HR, I program
RADIO IGRA ZA DJECU

MLADEN KOPJAR: «IPAK SU IZVANZEMALJCI»
Režija: Stephanie Jamnicky

Prizore iz svakodnevice jedne tinejdžerice koji obiluju sukobima s roditeljima, emotivnim ispadima, uzbuđenjima radi sitnica koje život znače, novi autor u Dramskom programu Mladen Kopjar oblikuje stilom punim humora, vrckavog dijaloga i jednostavne fabule.
Igra u kojoj se prepoznaju mladi, a posebice njihovi roditelji.

Urednica: Nives Madunić-Barišić

***
KUTIĆ POEZIJE
GUSTAV KRKLEC: IZ ZBIRKE „DRVENI BICIKL 1“
(„PRIČA IZ DAVNINE“, „MEDVJED NA LANCU“, „TUGA ZA JABLANOM“,
„TEREZA IZ BREZJA“)
Režija: Stephanie Jamnicky

PONEDJELJAK,  3.svibnja

09,30 – 09,55 HR, III program
RADIO ROMAN (od ponedjeljka, 3. do petka, 7.05.)

JOSIP MLAKIĆ: „KAD MAGLE STANU“
Dramatizacija: Matko Botić
Režija: Dejan Šorak

Hrvatsko ratno pismo, tj. ratna proza u odnosu na nedavni Domovinski rat zaprema već poprilično bibliografskih jedinica dakako različite literarne vrijednosti; prozni nastup književnika Josipa Mlakića pritom pripada samom vrhu domaće proze o nedavnoj i dalekosežnoj ratnoj nevolji na prostorima bivše zajedničke države. (Za svoj rad Mlakić je inače nagrađen prestižnom hrvatskom nagradom.)
Za radijske potrebe odlučili smo se za prvi autorov roman „Kad magle stanu“, inteligentan, objektivan i neplakatni tekst o dramatičnim ratnim zbivanjima u kojima sudjeluju likovi raznih nacionalnosti zahvaćeni ratnim vihorom na području oko autorova rodnog Uskoplja, i šire, u Bosni i Hercegovini.
Nenavijačka, mudra i škrta rečenica J. Mlakića u prvi plan ističe zajedničku ljudsku dramu koju proživljuju, s posljedicama, svi protagonisti sukobljenih strana; psihološko-realistička  profiliranost likova i nesumnjiva fabulativna uvjerljivost, prvi roman J. Mlakića, kao i druga njegova ostvarenja, čine svakako najzanimljivijim književnim jedinicama u suvremenoj hrvatskoj prozi (nedavne) ratne tematike.

Urednik: Branko Maleš

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO IGRA

MAJA GREGL: „FOUR ROSES“
Režija: Biserka Vučković

Urednik: Hrvoje Ivanković

UTORAK,  4.svibnja

18,00 – 19,00 HR, III program
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

PETAR VUJAČIĆ: „ZLATKO CRNKOVIĆ – GLASOVI CRNOGA“
Snimajući tijekom prosinca 2007. i veljače 2008. redatelj Petar Vujačić i ton-majstor Miro Pijaca načinili su pomalo nekarakterističan portret istaknutog hrvatskog glumca Zlatka Crnkovića, 'loveći' njegov rad sa studentima splitske Umjetničke akademije, gdje nakon umirovljenja radi kao predavač scenskog govora, neslužbene razgovore o njegovom životu, glumi i radu, te pokuse za snimanje Beckettove monodrame „Posljednja vrpca“ koju je s istim redateljem, 1986. godine, izveo u Teatru &TD.

Urednik: Ljubo Pauzin

22,03 – 22,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S BORUTOM ŠEPAROVIĆEM
Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

22,40 – 23,25 HR, II program
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ: „A GDJE JE POKOJNICA“ (premijera)
Režija: Dejan Šorak

Kakve se bitke vode za ostavštinu pored trupla tek preminule rođakinje, kako se ogoljuju karakteri zbog mogućnosti da će naslijediti dio novca, dokle su spremni u bici za nasljedstvo rođaci ići te kakve je zamke pokojnica nasljednicima postavila poslušajte u najnovijoj napetici poznate autorice radio-krimića Nives Madunić Barišić. Neuljepšana stvarnost financijske krize podloga je potrazi za – nestalim truplom – zalogom bolje budućnosti pretpostavljenih nasljednika.

Urednica: Katja Šimunić

SRIJEDA,  5.svibnja

13,30 – 14,30 HR, III program
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

GLUMICA MIA OREMOVIĆ

Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
FANTASTIKA U RADIO DRAMI

ARISTOFAN: “PTICE ili KAKO SU PTICE PROŠLE U PODJELI  INTERESNIH SFERA”
Za radio dramaturški obradile i dopisale Nada Zoričić i Jasna Mesarić
Prema prijevodu  Mladena Škiljana
Režija: Jasna Mesarić

Otkrivanje vječne aktualnosti Aristofanovih “Ptica”, fantastične satire koja se ruga ljudskoj prirodi, prije svega njezinom častohleplju, na neki je način izazov svakoj generaciji da samu sebe provjeri. Ova je radio-dramska verzija nastala iz istih pobuda i predstavlja suvremenu parafrazu Aristofanove drame na dva nivoa: na nivou teme i na nivou dramaturgije. S jedne strane pronalazi vezu između antičkog teatra i tradicije brehtijanskoga kazališta koje je dio suvremene kazališne prakse.

Urednica: Nada Zoričić
***
ETNOFANTASTIKA
„DOŠLI SU POKUJNI ČAČA“ (premijera)

ČETVRTAK,   6.svibnja

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO DRAMA

A.P.ČEHOV: “DOSADNA POVIJEST”
Prijevod: Iso Velikanović
Dramatizacija: Mate Ganza
Režija: Dejan Šorak

Novelu A.P.Čehova “Dosadna povijest” sam je pisac podnaslovio “Iz zapisaka stara čovjeka”, jer glavni junak profesor Nikolaj Stjepanović prešao je šezdesetu i uz pomoć pisca zbraja svoj životni učinak. Reklo bi se obična i često korištena tema, koja pod rukom vrsna znalca postaje pripovijest koja zaustavlja dah! Čehov otvara neke teme na način “proze egzistencije”, koja će tek u 20.stoljeću Sartreovim i Camusovim romanima postati vladajućim trendom, no Čehovljeva “Dosadna povijest” i više je od toga. Zagrcnuta i na trenutke gotovo mračna “obiteljka kronika”, pisana je lapidarnim dijalogom, koji je književnik M.Ganza znalački dramatizirao za radio.

Urednica: Lada Martinac-Kralj

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI