Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Preminuo Tomislav Radić

Preminuo Tomislav Radić

Istaknuti hrvatski filmski i kazališni redatelj Tomislav Žiro Radić preminuo je u subotu, 7. ožujka, u 75. godini
Share on facebook
Share on twitter

Tomislav Radić, hrvatski filmski i kazališni redatelj preminuo je u subotu, 7. ožujka, u 75. godini, javlja Hina.

Rođen je 1940. u Zagrebu. Diplomirao je 1962. na Filozofskom fakultetu i 1973. na Akademiji dramske umjetnosti. Od 1965. do danas režirao je u svim kazalištima u Zagrebu, povremeno je gostovao u Dubrovniku na Festivalu te je bio stalni suradnik televizije. Od 1977. do 1997. bio je profesor glume i režije na Akademiji dramske umjetnosti, kao i dekan Akademije, a od 1998. do 2000. glavni urednik Dramskoga programa Hrvatske televizije.

Iz njegovog bogatog kazališnog opusa izdvojit ćemo predstave ‘Stilske vježbe’, ‘Kate Kapuralica’, ‘Gospodsko dijete’, ‘Čaruga’, ‘Emigranti’, ‘Kafetarija’, ‘Ifigenija u Aulidi’, ‘Kako voli druga strana’, ‘Hedda Gabler’ i ‘Bard’. ‘Stilske vježbe’ uvrštene su u Guinnessovu knjigu rekorda kao najdugovječnija predstava na svijetu s istom podjelom. Ovaj tekst francuskoga pisca Raymonda Queneaua postavio je u zagrebačkom Teatru &TD 1968. s Perom Kvrgićem i Miom Oremović, koju od 1970. zamjenjuje Lela Margitić. Premda je minimalistički koncipirana, predstava se s jednakim uspjehom i danas izvodi i danas, nakon 47 godina.

Tijekom karijere stvorio je velik broj uspješnih i nagrađivanih dokumentarnih filmova, televizijskih emisija te dugometražnih igranih filmova. Kao filmski redatelj debitirao je 1972. godine filmom ‘Živa istina’ za koji je kritika isticala kako je Radić, služeći se dijelom metodama direktnog filma, spojio niz dokumentarističkih isječaka iz svakidašnjice jednoga grada, s potragom jedne nepotvrđene glumice za poslom.

Njegov igrani film ‘Timon’ iz 1972. ocijenjen je kao originalna parafraza Shakespeareova teksta u kojoj se glavnom junaku sudbina odglumljenog lika pomiješa s vlastitim životom. No, šokirao je gledatelje golotinjom i prizorima seksa netipičnim za hrvatski film pa mu je sljedeći filmski projekt po Ionescovu ‘Mahnitanju u dvoje’ - odbijen.

Radićevi igrani filmovi ‘Što je Iva snimila’ (2005.) i ‘Kotlovina’ (2011.) bili su apsolutni pobjednici Pulskog filmskog festivala, osvojivši najvažnije nagrade. Osim Zlatnom arenom za režiju, film ‘Što je Iva snimila’ nagrađen je i Zlatnim arenama za najbolji film, glavnu glumicu i glavnoga glumca , a dobio je i nagradu Oktavijan Hrvatskoga društva filmskih kritičara. ‘Kotlovina’ je u Puli nagrađena Velikom zlatnom arenom i Arenama za najbolji scenarij, glavnu mušku i žensku ulogu te najbolju mušku sporednu ulogu.

Od dokumentarnih filmova ističu se ‘Istrani’, ‘Lica’, ‘Put’, ‘Živjeti u Imotskom’ i ‘Hrvat na Kosovu’.

Za svoj rad nagrađen je nizom nagrada na filmskim festivalima u zemlji i inozemstvu, te državnim nagradama i odličjima među kojima se ističu Nagrada Vladimir Nazor, dvaput Nagrada grada Zagreba, te odličje Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI