Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

U jednoj radio drami susret će se profesor i buha, u drugoj mladi znanstvenik i crni monah, a u trećoj Virginia Woolf, Sylvia Plath i Ted Hughes. Tko se još sve susreće u Dramskom programu HR-a od 12. do 18.03. pročitajte u nastavku...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK,   12.ožujka

13,30 – 14,30 HR, III program
DRAMSKI PETAK

Izbor iz emisije Radio-igra
SANJA LOVRENČIĆ: „SHOPPING CENTAR“
Režija: Jasna Mesarić

Shopping centar glavni je „junak“ nove radio drame Sanje Lovrenčić. Shopping centar kao metafora suvremenog života, bijega od stvarnosti, emocionalne ispražnjenosti, svijeta instant užitaka i transfera vrijednosti.

Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO ATELJE

VEDRANA KLEPICA: „21. NOĆ“
Režija: Vedrana Vrhovnik

Vedrana Klepica studentica je dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti i njezina je drama 21. noć studentski uradak. Podnaslovljena kao Skica za neartikuliranu biografiju, 21. noć spaja tri poznate i kontroverzne osobnosti iz svijeta književnosti – Virginiu Woolf, Sylviu Plath i Teda Hughesa. Klepičin dramaturški i stilski postupak temelji se na zasadima postdramskog kazališta (iz domaće dramatike priziva utjecaje dramskog pisma Ivane Sajko), ona je zaokupljena stanjem a ne zbivanjima. Cijela je 21. noć zapravo kakofonično i ritmizirano preslagivanje i ispreplitanje unutarnjih stanja dramskih lica. Žestoka grubost izraza povremeno klizi u poetske dionice, pri čemu Klepica dodiruje i dramsku poetiku jedne od najkontroverznijih ličnosti dramatike 20. stoljeća – Sarah Kane. Ne slučajno, jer Sarah Kane nastavlja liniju svojih prethodnica, poznatih spisateljica-samoubojica - Virginie Woolf i Sylvie Plath. Osim toga, 21. noć je, zbog svoje gotovo glazbene ritmiziranosti, iznimno plodno tlo upravo za radiofonijski izraz.
Glume: Ecija Ojdanić, Daria Lorenci i Danijel Ljuboja.

Urednica: Tajana Gašparović

SUBOTA,  13.ožujka

09,00 – 09,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S REDATELJEM ŽELIMIROM MESARIĆEM (premijera)

Gost emisije Jednočinka kazališni je redatelj Želimir Mesarić koji govori o svojoj predstojećoj premijeri u varaždinskom HNK, odnosu naših kazališta prema dijalektalnoj književnosti, razlozima svoga izlaska iz Kazališnog vijeća u zagrebačkom HNK, te nizu drugih aktualnih kazališnih tema.

Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

18,05 – 18,55 HR, I program
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

MIGUEL DE CERVANTES: „KADA SU PSI PROGOVORILI“ (prema RAZGOVORU PASA)
Prijevod: dr.Ivo Hergešić
Režija: DEJAN ŠORAK

„Poučne novele“, uz naravno „Don Kihota“, najveće je Cervantesovo djelo koje odlikuje, kako kaže dr. Ivo Hergešić, smjesa „istinskog realizma i ljupke fantastike, finog humora i bogatog životnog iskustva“. Sam „Razgovor pasa“ drugi dio je novele „Braka na prijevaru“ i mi smo mu se posvetili slobodnim adaptatorskim postupkom pojačavajući dijaloški moment na raču narativnog i ostavljajući prisutnim danas zanimljive satiričke oštrice. Tim stilom ako smo i izgubili bitnije piščeve stilske oznake dobili smo dramsku protočnost i ulazak u radijski medij. Redatelj Dejan Šorak glavne  uloge dodijelio je Borisu Svrtanu i Žarku Saviću.

Urednica: Lada Martinac-Kralj

NEDJELJA,  14. ožujka

13,00 – 13,30 HR, II program
PANOPTIKUM

ANTON PAVLOVIČ ČEHOV: „ŠVEDSKA ŠIBICA“
Režija: Mislav Brečić

Klasična humoreska o ljudima i njihovim manama ovoga je puta realizirana
kroz formu kriminalističke istrage. Navodno ubojstvo i potraga za mogućim
ubojicama razotkrit će mnoge karakterne crte kako istražitelja, tako i njegovih bliskih suradnika. Gotovo na pragu groteske, a s posve neočekivanim ishodom ona u mnogome ocrtava ljude svih podneblja i vremena. Ova je humoreska u  prijevodu Božidara Škriteka i dramatizaciji Ivana Vulića odličan primjer klasične literature i Čehovljeve neponovljive originalnosti, a sjajnim komentarima i zaključcima nasmijat će i one najmrzovoljnije. Izvrsna gluma predvođena redateljskom inspiracijom
Mislava Brečića koketirajući s izrazom crtića podcrtava čehovljansku komičnost na najbolji mogući način.

Urednica: Katja Šimunić

13,15 – 13,55 HR, I program
RADIO IGRA ZA DJECU

H.C. ANDERSEN: „PROFESOR I BUHA“ (premijera)
Prijevod: Anka Katušić Balen
Dramatizacija: Nives Madunić Barišić
Redatelj: Darko Tralić

U nedavno tiskanoj knjizi „Zaboravljene bajke“ nalaze se gotovo nepoznate
bajke koje njegova autora H. C. Andersena otkrivaju u posve novom svjetlu.
Egzotični krajevi, neobične kulture, izumi  samo su neki od motiva ovih
neobičnih ponekad duhovitih, ponekad mračnih a nerijetko vrlo okrutnih
bajki. „Profesor i buha“ je priča o letenju balonom, čežnji za slavom,
gubitku ljubavi, putovanjima. Neobično suvremena, iznenađujuća i spretno
sklopljena ova bajka istovremeno nasmijava i tjera na razmišljanje.Bez
radiofonske egzotičnosti, a satkana od finih nijansi ljudskosti pruža
jedan nov pogled na poznatog Andersena.
Uloge: Mirna Medaković, Mladen Vasary, Mila Elegović, Zvonimir Zoričić,
Vlasta Knezović i Pero Juričić

***
KUTIĆ POEZIJE
RATKO ZVRKO: „GRGA ČVARAK“ (premijera)
(Grga Čvarak, Darko Indijanac, Pas iz čitanke)
Režija: Jasna Mesarić

PONEDJELJAK,   15.ožujka

09,30 – 09,55 HR, III program
RADIO ROMAN (od ponedjeljka, 15. do petka, 19.03.)

LJUBO PAUZIN: „SLUČAJNI BESTIJARIJ“
Dramatizacija i režija: Mislav Brečić

Prvi poetsko-memorabilni roman poznatog književnika Ljube Pauzina nevelik je prozni bombončić o autorovu odrastanju u rodnom Karlovcu, urbanom pamćenju malih dječjih klapa u kontekstu prvotne igre i slobode, zajedničkog kupanja na rijeci, te kasnijeg odrastanja u mlađu, različito profiliranu gradsku populaciju čiji članovi pomalo zauzimaju svaki svoju urbanu sudbinu, od mitskog uličnog heroja do prosječno snalažljiva pojedinca ozbiljnije dobi.
Pauzinov je roman komponiran u poetsko-prisjećajnim fragmentima, zadržavajući zanimljivu fabulaciju a inzistirajući na neponovljivoj atmosferi odrastanja u gradiću, koji se dakako s vremenom mijenja kao i njegovi nekad nevini mladi protagonisti prepuni želje za životom i njegovim čarima. Posljedične odgovornosti stižu kao otrežnjenje i rastanak s neponovljivom ranom mladošću…

Urednik: Branko Maleš

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO IGRA

KAREL ČAPEK: „SKANDALOZNA AFERA GOSPODINA HOLOUŠEKA“
Prijevod i dramatizacija: Boro Slanina
Skladatelj: Davor Rocco
Režija: Dražen Ferenčina

Urednik: Hrvoje Ivanković

UTORAK,  16.ožujka

18,00 – 19,00 HR, III program
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

NIKICA KLOBUČAR: „A ŠTO DA RADIM“ (premijera)

Dokumentarna radio drama „Križić mali“ donosi priču o radnoj i obiteljskoj svakodnevici Damira Šustića, kontrolora ZET-a. Damirov život sastoji se od obavljanja stresnog posla u tramvaju i od njegovanja trinaestogodišnjeg sina Zvonimira koji boluje od cerebralne paralize. U toj brizi oko sina Zvonimira pomaže mu i supruga Mirjana. Kroz jednu „običnu obiteljsku priču“ ovaj radio dokumentarac suočava nas sa svijetom rada te sa problemom osoba s poteškoćama u razvoju.

Urednik: Ljubo Pauzin

22,03 – 22,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S REDATELJEM ŽELIMIROM MESARIĆEM

Gost emisije Jednočinka kazališni je redatelj Želimir Mesarić koji govori o svojoj predstojećoj premijeri u varaždinskom HNK, odnosu naših kazališta prema dijalektalnoj književnosti, razlozima svoga izlaska iz Kazališnog vijeća u zagrebačkom HNK, te nizu drugih aktualnih kazališnih tema.

Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

22,40 – 23,25 HR, II program
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

EDGAR WALLACE: „ČISTA MELODRAMA“ (premijera)
Prijevod: Damir Žugec
Dramatizacija: Nives Madunić-Barišić
Režija: Mislav Brečić

Intrigantan spoj kriminalističkog zapleta, engleske duhovitosti,  potencijalnog ljubavnog odnosa  i kazališne predstave rezultira vedrom i dinamičnom napeticom „Čista melodrama“ nastalom prema istoimenoj pripovijetci Edgara Wallaca u prijevodu Damira Žugeca i dramatizaciji Nives Madunić Barišić. U režiji Mislava Brečića, ulogu istražitelja  J. G. Reedera igra Mladen Vasary, a u ulozi mlađahne i izazovne Margaret Belman našla se Leona Paraminski.

Urednica: Katja Šimunić

SRIJEDA,  17.ožujka

13,30 – 14,30 HR, III program
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

GLUMICA MIA OREMOVIĆ

Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
FANTASTIKA U RADIO DRAMI

ANTON PAVLOVIČ ČEHOV: «CRNI MONAH»
Dramatizacija i režija: Jasna Mesarić

Andrej Vasiljič Korvin, mladi znanstvenik, upravo je postigao magistarski stupanj i njegovi su živci iscrpljeni nakon napornoga rada. Odlazi na selo, na imanje svojih dobročinitelja. Na jednoj od šetnji doživi neobični doživljaj: iz zračnoga vihora pred njim se stvori sablasni crni monah koji mu otkrije da posjeduje nadnaravne moći njegovog znanstveničkog intelekta. Taj susret će promijeniti Korvinov život.

Urednica: Nada Zoričić
***
ETNOFANTASTIKA
RANKA MESARIĆ: „ZAMASK“ (premijera)

ČETVRTAK, 18.ožujka

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO DRAMA

TIHOMIR MRAOVIĆ: «DRUGI DOLAZAK»
Režija: Petar Vujačić

Drama mlađeg hrvatskog pjesnika i prozaista T. Mraovića kombinacija je znanstveno-fantastičnog govora i kriminalističkog zapleta o svekolikoj kontroli modernog svijeta. Pojedinac se u strogo kontroliranoj sredini gubi, njegovi životni i radni tragovi nestaju u nepoznatu svrhu svijeta kao vojno-policijske mega-korporacije. Život nestalog znanstvenika pokušava rekonstruirati novinar koji uskoro potpada pod jednaku bigbradersku atmosferu sveopće kontrole i prismotre.

Urednik: Branko Maleš

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI