Naslovnica > Osobe > OSOBE > Igor Vlajnić

Igor Vlajnić

GODINA ROĐENJA:
MJESTO ROĐENJA:
predstava produkcija funkcija
Gospoda Glembajevidirigent
Gospoda Glembajevizborovođa
Toscaasistent dirigenta
Toscakorepetitor
Toscazborovođa
Ero s onoga svijeta (ri)korepetitor
Pčelica Maja (ri)dirigent
Nunsenseglazbena priprema
Macbeth (ri)korepetitor
Macbeth (ri)zborovođa
Madama Butterfly (HNK Rijeka)izvođač Goro
La Traviata (ri)zborovođa
La Traviata (ri)korepetitor
Aggiungi un posto a tavola/Dodaj još jedno mjesto za stolomglazbeni savjetnik
Casanova u Istriasistent dirigenta
Lucia di Lammermoorasistent dirigenta
Lucia di Lammermoorkorepetitor
Lucia di Lammermoorzborovođa
Daphnis i Chloezborovođa
Cavalleria Rusticana, korepetitor zbora
Cavalleria Rusticana, korepetitor
Opera za tri groša (ri)glazbeni voditelj
Opera za tri groša (ri)izvođač klavir; harmonium
Moć sudbinekorepetitor
Moć sudbinezborovođa
Maskaradazborovođa
Maskaradaglazbeni voditelj
Maskaradakorepetitor
Maskaradaizvođač glazbenik
Nabucco (ri)korepetitor
Nabucco (ri)zborovođa
Manon Lescaut (ri)asistent dirigenta
Guslač na krovu, , dirigent
Aida, asistent dirigenta
The turn of the screw / Okretaj zavrtnja, asistent dirigenta
Svijetleći grad, korepetitor
Orašar (HNK Ri)dirigent
Faust (ri)korepetitor
Momci na brod, izvođač Tata Trifun, lučki kapetan
Vincentsuradnik za zborsko pjevanje
Oedipus Rex & InferNOzborovođa
Don Giovanni (HNK Rijeka), asistent dirigenta
Don Giovanni (HNK Rijeka), zborovođa
Andrea Chénierzborovođa
Rigoletto (RI)korepetiror zbora
Snježna bajkadirigent
Otello (HNK Rijeka)asitent dirigenta
Otello (HNK Rijeka)suradnik za vokalnu pripremu

IGOR VLAJNIĆ rođen je 1984. godine u Osijeku gdje završava osnovno i srednje opće i glazbeno obrazovanje. Još kao dijete sudjeluje u radu mnogih pjevačkih zborova i kulturno-umjetničkih udruga s kojima je ostvario zapažene nastupe u zemlji i inozemstvu, te snimio 4 nosača zvuka. Također ostvaruje nastupe kao solist Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Četverogodišnji studij dirigiranja u klasi L. Nikolajeva (Rusija) i M. Homena (Hrvatska) završava za manje od 3 godine s izvrsnim uspjehom stekavši stručni naziv diplomirani akademski muzičar dirigent – profesor dirigiranja.

Temeljem video zapisa svog diplomskog koncerta, Igor Vlajnić osvaja stipendiju uvaženog dirigenta svjetskog ugleda mo. Kurta Masura, koji ga je pozvao da sudjeluje u radu njegovog seminara u Wroclawu (Poljska) u lipnju 2004. godine. Godine 2007. na Kubi je nazočio projektu Orkestra Mladosti iz Venezuele pod ravnanjem mo. Claudia Abbada.

Godine 2005. započinje suradnju s organizacijom UNESCO u Parizu gdje u mjesecu studenom nastupa kao gost dirigent na koncertu povodom svečane obljetnice 60 godina te organizacije dirigirajući orkestrom tradicionalnih instrumenata cijelog svijeta, za što dobiva zapažena priznanja i međunarodni ugled. Suradnja s UNESCO-om nastavlja se i dalje u okviru asocijacije «Melodija kao dijalog među narodima» u vidu koncerata u sjedištu u Parizu, te na regionalnim koncertima diljem svijeta.

Od 2005. godine stalno je zaposlen kao korepetitor, dirigent i zborovođa Hrvatskog Narodnog Kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci gdje radi na svim projektima Kazališta na raznim funkcijama. Iste godine ostvaruje i operni «debut» u Parizu operom W. A. Mozarta «Čarobna frula» nastupajući s najpoznatijim opernim zvijezdama današnjice (Sumi Yo (Japan), Tamasz Bator (Mađarska) i dr.). U Kazališnoj sezoni 2007./2008. debitirao je u Rijeci kao dirigent opere «Nikola Šubić Zrinski» Ivana pl. Zajca, a sudjeluje te i u drugim projektima i koncertima Kazališta. Osim s domaćim zborom i orkestrom Opere iz Rijeke nastupa i s orkestrom UNESCO-a, orkestrom Federativne Republike Nigerije, Kubanskom nacionalnom filharmonijom, Praškom filharmonijom, Orkestrom St.Luke’s iz New Yorka, orkestrom Opere HNK u Osijeku, Riječkom filharmonijom i dr. Također redovito nastupa u Parizu, a zapažene međunarodne nastupe ostvaruje i u Havani (Kuba), Abuji (Nigerija), Avery Fisher Hall-u Lincoln Centra u New Yorku (SAD) te novootvorenoj operi u Guangzhou (Kina) otvarajući ovu opernu kuću povodom 16. Azijskih igara u studenom 2010. Nastupao je također i u Italiji, Austriji, Njemačkoj, Sloveniji, Srbiji itd.

U studenom 2007. primio je Medalju UNESCO-a «Mozart» organizacije Melody for peace among Civilisation Association za poseban doprinos u promicanju mira, tolerancije i dijaloga među narodima.

Među dirigentskim ostvarenjima u domaćoj produkciji ističu se već spomenute opere I.pl.Zajca «Nikola Šubić Zrinjski», Gotovčev «Ero s onog svijeta», Verdijeva «Traviata», Donizzetijeva «Lucia di Lammermoor», Kabiljov «Casanova u Istri», Rossinijeva «L’italiana in Algeri» (New York), Leoncavallovi «I Pagliacci», Offenbachov «Pariški život», dječja opera «Pčelica Maja» Brune Bjelinskog, «Šuma Striborova» Ivana Jospia Skendera, balet «Penelopa» i «Pjesma nad pjesmama» s kojim nastupa na turneji u Portugalu, Ravelov «La Valse», glazbene drame «Amadeus» i «Gospoda Glembajevi», opera corale «Okovani Galileo» u koprodukciji s «Eurokazom» i talijanskim umjetnicima, «Opera za tri groša» Kurta Weilla, mjuzikl «Nunsense» Dan Goggina,, «Guslač na krovu» Jerry Bocka, «Šeherezada» Rimsky-Korsakova (Guangzhou), «Carmina Burana» Carla Orffa i dr.. Operom «Ero s onoga svijeta» nastupao je i na Ljetnoj pozornici u Opatiji kao i prigodom otvorenja kazališne sezone 2009./2010. HNK u Osijeku, dok prigodom nastupa u New Yorku dirigira operom «L’Italiana in Algeri» G. Rossinija. U svojstvu asistenta dirigenta radi na nizu drugih projekata domaće operne kuće, a nastupa i kao solist (uloga Goro u Puccinijevoj «Madame Butterfly», Iseppo u Ponchiellijevoj «La Giocondi», Svećenik u «Juditi» i dr.). Koncertne nastupe ostvaruje tradicionalnim Božićnim koncertima Zbora i Koncertima za mlade Orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci a godine 2009. i Novogodišnjim koncertom u Osijeku.

U travnju 2011. s uspjehom je ostvario koncert u UNESCO-u u Parizu povodom 60.obljetnice prvog leta u svemir, dirigirajući praizvedbu djela «Astro-balet» skladatelja Andrewa Kaisera u izvedbi Praške filharmonije i međunarodne grupe baletnih umjetnika, a proglašen je i Ambasadorom «Melodije kao dijaloga među narodima».
U rujnu 2012. godine nastupio je kao dirigent na otvorenju Festivala za zastitu vode u gradu Hangzhou (Kina) te surađivao sa svjetski ponatim dirigentom maestrom Tan Dunom.

Umjetnički je voditelj i dirigent Kulturno umjetničke udruge «Jeka Primorja» iz Rijeke, a djelovao je i kao dirigent Hrvatskog pjevačkog društva «Zvijezda Danica» iz Kraljevice. Od 2006 orguljaš je Svetišta Majke Božje Trsatske u Rijeci.

Share on facebook
Share on twitter