Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Na mladima opera ostaje

Na mladima opera ostaje

U zajedničkoj produkciji Muzičke akademije, Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti i Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ovog će vikenda biti premijerno izvedena opera 'Carmen'.
Share on facebook
Share on twitter

Prva 'međuakademska' produkcija bila je Mozartova ‘Čarobna frula’ 2009. godine, a postavljena je povodom 340. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu. U suradnji nekoliko fakulteta – Muzičke akademije, Akademije dramske umjetnosti, Likovne akademije i Tekstilno-tehnološkog fakulteta i režiji Dore Ruždjak Podolski, sudjelovalo je tad preko 250 studenata i nastavnika.

Postom je lani istim organizacijskim modelom postavljen ‘Ivan Grozni‘ Sergeja Prokofjeva, čiju je režiju potpisao  Borna Baletić, da bi ovegodine izbor pao na Bizetovu Carmen.

Opera Carmen prvi put je ugledala svjetlo dana davnog 3. ožujka 1875. godine u pariškoj Operi Comique i – da, naravno, već po poznatoj shemi, kao i mnoga druga svjetski poznata operna imena – doživjela neuspjeh, u ovom slučaju jer je bila suviše nemoralna.

Georges Bizet dobio je narudžbu od umjetničkog ravnatelja Opere Comique Camilla du Loclea, da napravi operu na temu Marimeeove pripovjetke. Za pisanje libreta su angažirani već iskušani stručnjaci – Henri Meilhac i Ludovic Halevy. No čini se da ni dotični dvojac nije bio oduševljen onime što radi.

No, ipak, danas je priča o strasnom i kobnom ljubavnom trokutu između andaluzijske ciganke Carmen, vodnika don Josea i toreadora Escamilla jedna od najizvođenijih u svijetu, a za poznatu Habaneru znaju vjerojatno i osobe koje nikada nisu kročile nogom u kazalište.

U režiji Krešimira Dolenčića, a pod dirigentskom palicom Mladena Tarbuka, na operi Carmen već tri mjeseca rade 352 sudionika, a premijerno će je izvesti u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 26. studenog 2011. Uz studente triju umjetničkih akademija te TTF-a, u predstavi sudjeluju i polaznice Škole za suvremeni ples Ane Maletić i dječji zbor Zagrebački dječaci.

Prva repriza predstave na programu je KD LIsinski 27. studenog, a potom će studentska Carmen gostovati i u Rijeci, u HNK Ivana pl. Zajca 2. prosinca 2011. godine.

Autorski tim najavljuje modernu Carmen, blisku naraštaju koji ju postavlja, a "još bliže recesijskim uvjetima u kojima nastaje", a niste i već nabavili ulaznice za njezine izvedbe, predstavu u izravnom prijenosu od 20h 26. studenog možete pogledati i on-line na adresi mms://irtv.carnet.hr/akademija

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI