Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni TV pregled br.26/2010

Tjedni TV pregled br.26/2010

Ovaj tjeden pogledajte opere 'Elektru' i 'Ezio', dvije tv-drame, otvorenje Riječkih ljetnih noći, 'Ribarske svađe' i mnogobrojne plesne predstave povodom početka i proslave 30 godina Montpellier plesnog festivala.
Share on facebook
Share on twitter

La Habanera
Ponedjeljak/28.06./10:00/ ARTE

Poznata arija iz opere Carmen Georgesa Bizeta u kratkom plesnom filmu. U koreografiji  Mie Coquempot, Carmen pleše i traži ljubav ulicama Bunenos Airesa.

Otkrivanje opere: G.F.Händel: Ezio
Ponedjeljak/28.06./22:00/ ARTE
Nedjelja/04.07./06:00/ ARTE

'Ezio' je manje poznata opera skladatelja  G.F.Händela i pisca libreta Pietra Metastasia, premijerno izvedena u Londonu 1732. Na Arteu će biti prikazana snimka te opere odigrane na 'Schwetzinger Festspiele-u' u svibnju 2009., režiju predstave potpisuje Günter Krämer. Radnja opere događa se u Rimu u 5. stoljeću, glavni lik opere je rimski general Flavius Aetisus koji je poražen od Atile u bitci s Hunima, druga dva lika iz opere koji su također povijesne ličnosti su rimski car Valentinian III. i njegova sestra Honoria, koja je trebala biti udana za Atilu. U operi se Ezio vraća u Rim nakon poraza od Huna gdje ga dočekuju brojne spletke i zavjere. Eziu je namijenjena Honoria, careva sestra dok je Ezio zaljubljen u Fluviu, čiji otac Massimo mrzi cara Valentiniana i želi ga ubiti zbog silovanja Fluvine majke i njegove supruge. Massimo počini neuspjeli  napad na cara, no Ezio biva osumnjićen i zatočen. Honoria vjeruje u Eziovu nevinost i u zatvoru mu priznaje ljubav koju osjeća za njega...

Riječke ljetne noći –prijenos otvorenja
Utorak/29.06./21:20/ HRT 1

Sedme Riječke ljetne noći otvorit će se splektaklom u režiji Ozrena Prohića. Svečano otvorenje odigrat će se na pontonu usred riječke luke, najavljena je izvedba 'Ode radosti' iz Devete simfonije L.Van Beethovena i Caccinijeve Ave Marije u izvedbi sopranistice Ivane Lazar, solista, zbora i orkestra riječke Opere pod ravnanjem maestre Nade Matošević Orešković.

Noć
Utorak/29.06./00:10/ ARTE
Četvrtak/01.07./05:00/ ARTE
Subota/03.07./03:50/ ARTE

‘Noć’ je zamišljena kao emisija za video-umjetnike i cijelu alternativnu scenu. Raspon tema kojima se bavi je vrlo širok: kazalište, filozofija, putovanja, mediji i sama televizija.

Cabaret Berlin, divlja pozornica 1919-1933
Srijeda/ 30.06./05:00/ ARTE

Dokumentarni film o pojavi modernizma u Berlinu te o avangardnim strujanjima poput  ekspresionizma, dadaizma, konstruktivizma  koje su se  odrazile i u formi cabareta. Redateljica filma Fabienne Rousso-Lenoir, istražuje povijest umjetničkog i političkog cabareta te nastavak njegovog djelovanja i danas.  Film je snimljen u formi cabareta tako da kroz povijest tog izričaja vode glumac Ulrich Tukur i pjevačica. U filmu su korišteni brojni  obnovljeni arhivski snimci iz toga razdoblja, među kojima su snimke legendarnih pjevača i glumaca Marlene Dietrich, Margo Lion, Lotte Lenya, Valeska Gert, Kurt Gerron, Pavao Gratza.

Majstor, Tv-drama
Petak /02.07./20:10/ HRT 1

Petaru na vrata pozvoni tajanstveni majstor Božo. Petar je sveučilišni profesor povijesti umjetnosti, koji je s fakulteta istjeran zbog političkih razloga. Žena ga proganja zbog parnice za razvodu braka... Redatelj i scenarist ove tv-drame je Vanča Kljaković, igraju Milan Štrljić i Ilija Zovko.

Studio Bagoute
Subota/03.07./13.30/ ARTE

'Montpellier dance' je jedan od najvećih plesnih festivala u Europi,  slavi 30.godišnjicu, kroz snimke različitih  plesnih predstava vodi će Marie Labory.  Prve dvije plesne predstave koje su na programu su 'Danse Blanche avec Eliane' solo koji je nastao 1979. i 'Ribatz-Ribatz', komad za sedam plesača,  francuskog  koreografa Dominiquea Bagoueta preminulog prije 18 godina. On uspijeva izraziti sa svakim pokretom energiju, slobodu, osjetljivost, jednostavnost i preciznost.

Boyzie Cekwana
Subota/03.07./ 14:05/ ARTE

Naziv plesne predstave  Bozyziea  Cekwana je 'Rohne', to je plesna predstava za tri plesača koja se bavi afričkim duhovnim korijenima. Tijekom svojeg trogodišnje boravka u Johannesburgu Bozyzie Cekwana u potpunosti je upoznao Južnoafričku plesnu scenu. Njegova koreografija, 'Brother, Brother' nagrađena je 1995. na  koreografskom natjecanju u Helsinkiju. Od prošle godine koregraf radi na trilogiji ' Influx Controls', predstavama o umjetničkom identitetu, aparthiedu i globalnom kolonijalizmu. 'Influx Controls'  se zvao zakon u Južnoj Africi, koji je donesen 1923. i zabranjivao je uspostavljanje gradova  crnog stanovništva  te ih na taj način lišavao pristupa kulturi, obrazovanju, ekonomiji  i moći. Do kraja apartheida, ovi zakoni se ukidaju u Južnoj Africi.

Robyn Orlin
Subota/03.07./ 14:35/ ARTE

Plesna predstava koja će biti prikazana na Arteu zove se 'Daddy, I've Seen this Piece Six Times Before but I Still Don't Know Why they Are Hurting Each Other', korografkinje iz Južne Amerike Robyn Orlin. U ovoj predstavi ona se bavi tzv. Swenkasima, poljoprivrednicima i radnicima u Africi, koji  subotom  navečer presvuku  svoj prljavi kombinezon i skliznu u trendy odjeću, tako da izgledaju  kao modeli za modne revije. Koreografkinja želi raditi političke plesne predstave  Robyn Orlin je stekla naobrazbu iz plesa u Londonu i Chicagu, no 1980. se vraća u svoju domovinu, Južnu Afriku.  U Francuskoj su izvedene gotovo sve njezine plesne predstave.

Merce Cunningham - Pond Way
Subota/03.07.15:05 ARTE
Snimka lirske plesne predstave nastale 1998. u suradnji poznatog koreografa Mercea Cunninghama Briana Ena, stvaratelja elektronske i dance glazbe, u kojem 13 plesača 'Merce Cunningham Dance Company' evociraju ptice, životinje i krajolike. Plesači se povremeno čine poput vodenih kukaca koji plešu na površini vode. Za razliku od drugih djela apstraktnog plesa, u 'Pond Wayu'  Cunningham poetsku plesnu igru smiješta uz kontemplativne zvukove elektronske glazbe. Komad 'Pond Way' je nastao usuradnji sa 'Cunningham Dance Foundation', a snimljen u 'Filature-Scène National ' u Mülhausenu i po prvi puta se u cijelosti prikazuje na televiziji.

Sasha Waltz & gosti
Subota/03.07./ 15:30/ ARTE

Poznata berlinska koreografkinja Sasha Waltz , čiji je ansambl 2008. proslavio  15 godina postojanja, napravila je veliki projekt neposredno prije otvaranja obnovljenog Berlinskog Novog Muzeja. Muzej nije bio u funkciji još od  II. svjetskog rata, a arhitektonske radove pri obnavljanju vodio je David Chipperfield. Projekt je nastao u sklopu manifestacije ‘ Dialog 09  Neues Museum‘,  spoj je  umjetnosti, arhitetekture i  plesa, u radu na njemu je sudjelovalo preko sedamdeset plesača,  glazbenika i pjevača. Sasha Waltz iskoristila je cijeli muzej kao pozornicu svoje koreografije, neke od plesača naslonila je na zid, postavila u niše za kipove… izvedba prelazi iz egipatske i grčku dvoranu muzeja dok se  velika scena događa na središnjem stepeništu.  Sasha Waltz se i prije bavila spojem arhitekture i drugih umjestnosti što je jedan od razloga zašto je izabrana za ovaj projekt.

Montpellier-Danse
Subota/03.07./ 17:05/ ARTE

Već 30 godina pleše se na festivalu u Montpellieru. Dokumentarni film 'Montpellier-Danse: Zig ZAG 1980-2010'  prikazuje  povijest festivala od samih početaka do danas. Dvoje koreografa  festivala u 2010., Raimund Hoghe i Alain Buffard komentiraju suvremenu i  arhivsku građu  u odnosu na svoje vlastite karijere. Sve je započelo kada je 1980.  kada je tadašnji  gradonačelnik Montpelliera Georges Frêche pozvao mladog koreografa Dominiquea Bagoueta i njegovu trupu da izvedu plesnu predstavu u kazalištu na  Place de la Comédie, nešto kasnije  upravo to kazalište  će  postati  prvi centar za koreografiju u Francuskoj. Prvi gosti festivala bili su  Maurice Béjart, Rudolf Nurejev, Susan Buirge Derviche Tourneur i Michael Denard,  iz  Španjolske je gostovao Antonio Gades, a iz SAD-a Jennifer Muller. Danas je festival u Montpellieru obavezno mjesto okupljanja različitih koreografa i plesača.

Montpellier-Danse, 30 godina plesne pustolovine
Subota/03.07./ 22:20/ ARTE

Za kraj pogledajte izvatke iz tri različite plesne predstave. Prva je 'Refraction', u koreografiji Alonza Kinga. Alonzo King  sa svojom plesnom skupinom  trenutno radi u San Franciscu kao jedno  od velikih imena suvremenog plesa u SAD-u.. 2005.godine  dobio je prestižnu nagradu za ples Bessie. Druga predstava je 'Gnosis' u korografiji Akrama Khana solo za plesača i pet glazbenika. Ovaj rad je zazivanje hinduističkih  bogova i božica, putovanje kroz stalno promijenjiv svijet. Akram Khan učio je  kao dijete  500-godišnji indijski  ples Kathak, dok je  nešto kasnije  plesao u  'Mahabharati' Petera Brooka. Uz eurpske i azijske plesne utjecaje stvorio je vlastiti koreografski izraz. Posljednja koreografija je ' Roaratorio' nastala 1984. na glazbu  Johna Cagea, hommage je to velikom koreografu  Merceu Cunninghamu u izvedbi njegove plesne skupine.

Mali libar Marka Uvodića Splićanina, TV drama
Subota/03.07./ 20:10/ HRT 1

Radnja ove tv-drame se događa u Splitu na Badnjak prije podne 1900. Sudac želi otići na tržnicu,  no u tome ga zaustavljaju odvjetnik i brojni slučajevi koje mora riješiti. Šjora File optužena je za ubojstvo supruga,  slijedi saslušanje, njezin odvjetnik traži oslobađajuću presudu. Kada sudac završi sa slučajem  šjore File, dolazi mu Martin, Vlaj kojem su ukrali pijetla. U neobičnom saslušanju sudac izgubi živce i sam postane jedan od sudionika slučaja.

Ribarske svađe
Subota/03.07./ 00:10/ HRT 2
'Ribarske svađe' su jedno od najizvođenijih djela talijanskog  dramskog pisca Carla Goldonia. Predstava je u režiji Joška Juvančića premijerno izvedena 1996. u kazalištu 'Gavelli' i na repertpoaru je ostala 11 godina. Radnja komedije se događa u malom mediteranskom mjestu  gdje djevojke Paškva, Lucijeta, Libera, Uršula i Keka pletu i pričaju, dok  čekaju  muškarce da se vrate iz ribolova. Keka se  želi udati, ali je  premlada za brak, Lucijeta  dogovara vjenčanje s Ivankom koji se sviđa i Keki. Pokraj njih prolazi barkariol Krište, one ga pozovu da nakratko sjedne s njima. 'Ribarske svađe' na dalmatinski je preveo i prilagodio Ivo Tijardović. U predstavi igraju Joško Ševo, Mirjana Majurec, Ksenija Pajić, Nikša Kušelj, Damir Markovina, Ivica Vidović, Vlasta Knezović, Edita Majić, Matija Prskalo.

Dance for all
Nedjelja/ 04.07./11:05/ ARTE

Repriza dokumentarnog  filma ‘Dance for all’, hommagea pokojnoj  južnoafričkoj primabalerini Phyllis Bernice Spira koja je zajedno sa svojim suprugom Filipom Boydom 1991. osnovala  inicijativu ‘Dance for all’ u Cape Townu.

Elektra
Nedjelja/ 04.07./01:00/ ARTE

Repriza snimke opere ‘Elektra’ skladatelja Richarda Straussa i pisca libreta Huga von Hofmannstahla u  režiji Herberta Wernickea. Opera će biti  prikazana  u prilagođenoj verziji za ‘Festspielhaus’ u Baden-Badenu, dok je originalno nastala u produkciji ‘Bayerischen Staatsoper‘. ‘Elektra ‘ se temelji na Sofoklovoj tragediji koja se zbiva nakon Trojanskoga rata, kada se kralj Agamemnon vrati kući te ga u kadi ubiju njegova žena Klitemnestra i njezin ljubavnik Egist, dok  djeca Agamemnona i  Klitemnestre, Orest i Elektra budu protjerana. Elektra i Orest  moraju osvetiti očevu smrt i ubiti majku Klitemnestru.

/naslovna: Sasha Waltz /

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI